ICT-jurist Arnoud Engelfriet geeft elke week antwoord op een interessante vraag over beveiliging, recht en privacy. Heb jij een vraag? Stuur hem naar juridischevraag@security.nl.
Vraag: onlangs ben ik als hobbyfotograaf bij iemand op het terrein geweest om foto's te maken van een ongeval. Ik kreeg toestemming, maar na publicatie mailde hij me dat de foto's eraf moeten omdat hij nu negatief in het nieuws komt. Hij trekt de toestemming in en de foto's zijn nu illegaal, zegt hij. Klopt dat?
Antwoord: Op zich mag je als fotograaf fotograferen wat je wil. Iemands privéterrein betreden mag natuurlijk niet zonder toestemming, dus als je daar wilt fotograferen dan moet je die toestemming wel eerst hebben.
Heb je de toestemming, dan zijn de foto's legaal. Daar is achteraf niet zo veel meer aan te veranderen.
Natuurlijk kan het goed zijn dat de eigenaar niet blij is met de publicatie, maar tenzij de vraagsteller een valse voorstelling van zaken gaf, zie ik niet hoe dat tot een claim kan leiden. Maar zelfs dan nog zou het eerder gaan om een claim tot schadevergoeding in plaats van een ingetrokken toestemming waarmee de foto's illegaal zouden worden.
Bij foto's van mensen zit je bij publicatie nog met het portretrecht. Maar dat geldt niet voor terreinen en gebouwen, zo blijkt uit een rechtszaak over een huizenfoto in een makelaarsfolder. Er is dus geen mogelijkheid om te verbieden dat er foto's daarvan worden gemaakt. Het enige dat je kunt doen, is mensen de toegang weigeren en dan moeten ze maar vanaf de openbare weg fotograferen. Maar laat je ze toe, dan houdt het verder op.
(Je kunt natuurlijk afspraken maken zoals "Je mag fotograferen maar ik mag ze zien en goed- of afkeuren voordat je publiceert." Dat is rechtsgeldig, je sluit dan gewoon een contract met de fotograaf. Maar weinig mensen zullen de tegenwoordigheid van geest hebben om dat even snel op papier te zetten voordat ze een nieuwsfotograaf op hun terrein laten.)
Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. Hij schreef twee boeken, De wet op internet en Security: Deskundig en praktisch juridisch advies.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.