ICT-jurist Arnoud Engelfriet geeft elke week antwoord op een interessante vraag over beveiliging, recht en privacy. Heb jij een vraag? Stuur hem naar juridischevraag@security.nl.
Vraag: Ik wil een nieuw securitybedrijf beginnen en ik heb grootse plannen. Ik wilde me dus alvast Jansen Global Security Services noemen (aangepast voorbeeld), maar de Kamer van Koophandel zei dat dat niet mocht omdat ik een eenmanszaak ben. Klopt dat?
Antwoord: Daar heeft de KVK wel een punt denk ik. Hoewel je vrij bent om je handelsnaam te kiezen zoals je wilt, zijn er wel een paar dingen om rekening mee te houden. Eentje daarvan is dat je naam het publiek niet mag misleiden over je rechtsvorm of aard van het bedrijf. En jezelf heel groot voordoen is een vorm van misleiding.
Een eenmanszaak is relatief klein, en hoewel daar niets mis mee is, mag je dan niet de indruk wekken heel groot te zijn. Met termen als “international” wek je die indruk, en dat is dus problematisch. Hetzelfde geldt voor termen als "centrale", "verenigd" of "Netherlands".
Daarnaast is het verboden een handelsnaam te voeren die een onjuiste indruk wekt over de aard van de onderneming, met name de rechtsvorm. Een eenmanszaak mag bijvoorbeeld niet de afkorting 'bv' gebruiken in de handelsnaam, omdat zij geen besloten vennootschap is. Bepaalde termen zijn gereserveerd: alleen een vereniging mag zich ‘Bond’ noemen en alleen een stichting 'Fonds'. En gebruik je meerdere persoonsnamen, dan moet je een VOF zijn of heel duidelijk maken wat je wel bent ("Jansen & Co Security BV").
Ook mag een handelsnaam niet de indruk wekken dat het bedrijf toebehoort aan een ander. Het toevoegen van een plaatsnaam is een veel voorkomende manier om hier tegenaan te lopen, omdat dit suggereert dat men het plaatselijke filiaal is van die andere winkel. “Restaurant Blauwe Boon Ede-Wageningen” zal voor het publiek overkomen als de vestiging aldaar van het restaurant.
Een uitzondering geldt hierbij wanneer de handelsnaam verkregen is bij overname van een ander bedrijf. De naam zal dan gewoonlijk de indruk wekken dat het bedrijf nog toebehoort aan de oudere eigenaar, zeker wanneer diens naam nog in de handelsnaam opgenomen is. Dit is echter geen misleiding wanneer men toestemming van de oudere eigenaar heeft verkregen om de naam te blijven voeren.
Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. Hij schreef twee boeken, De wet op internet en Security: Deskundig en praktisch juridisch advies.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.