Het kabinet heeft vandaag het voorstel voor de nieuwe wet computercriminaliteit naar de Tweede Kamer gestuurd. Het voorstel geeft politie de bevoegdheid om op de systemen van verdachten in te breken. Ook kunnen verdachten via een gevangenisstraf worden gedwongen om hun encryptiesleutel of wachtwoord af te staan en wordt het wederrechtelijk overnemen en 'helen' van gegevens strafbaar.
Volgens het kabinet zijn er nu onvoldoende mogelijkheden om bijvoorbeeld wachtwoorden te achterhalen, versleuteling van gegevens ongedaan te maken en illegale acties van terroristische organisaties op het internet tegen te gaan. Indien het wetsvoorstel wordt aangenomen kunnen het Openbaar Ministerie en politie straks op afstand 'heimelijk onderzoek' doen in computers van criminelen of terroristen en gegevens vastleggen of ontoegankelijk maken, zo laat het kabinet weten. Het betreft het zogeheten 'onderzoek in een geautomatiseerd werk' dat opsporingsambtenaren ruimte geeft om bepaalde onderzoekshandelingen toe te passen. Daarbij gaat het niet alleen om het ontoegankelijk maken of het vastleggen van gegevens maar ook om observatie en het aftappen van communicatie.
Concreet geeft het wetsvoorstel de autoriteiten de bevoegdheid om in te breken op de computer van een verdachte en daar bijvoorbeeld spyware te plaatsen die het gebruik van de computer in de gaten kan houden, zoals keyloggers om toetsaanslagen af te vangen of het aanzetten van de microfoon om een gesprek af te luisteren, zo liet Anke Verhoeven van advocatenbureau SOLV eerder al weten. Op deze manier kan er veel gerichter worden getapt. Ook voorziet het wetsvoorstel in de mogelijkheid dat de overheid heimelijk toegang kan verkrijgen tot gegevens die in de cloud zijn opgeslagen, zonder dat de verdachte of dienstverlener daarbij betrokken is.
Eerder dit jaar vroeg een coalitie van organisaties, bedrijven en individuen minister Van der Steur nog om een visie te ontwikkelen over de privacybescherming van burgers in de informatiemaatschappij, daarna een publiek debat erover te faciliteren en tot die tijd de behandeling op te schorten van wetten die ertoe leiden dat burgers zonder een specifieke en concrete verdenking toch worden gevolgd. De coalitie noemde onder andere het wetsvoorstel computercriminaliteit III. De visie waarom werd gevraagd wilde de minister echter niet geven.
In Groot-Brittannië is al een decryptieplicht van kracht. Begin deze maand werd bekend dat er steeds meer Britten achter de tralies belanden omdat ze hun wachtwoord niet willen geven. Burgerrechtenbeweging Bits of Freedom hekelt het moment waarop het kabinet de plannen bekendmaakt. "En wat gaat er vrijdagmiddag onder mom van antiterrorismewetgeving naar Tweede Kamer? Precies, het hackvoorstel", zo laat de organisatie via Twitter weten.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.