Een werkneemster van het failliete Imtech Toegangstechniek, dat werd overgenomen door Record Holding uit Capelle aan den IJssel, mag niet worden ontslagen omdat ze bedrijfsgegevens naar haar privémail doorstuurde, zo heeft de kantonrechter bepaald.
Volgens Record Holding zou de werkneemster zonder toestemming een grote hoeveelheid bedrijfs- en concurrentiegevoelige informatie onbeveiligd naar haar privémailadres hebben verzonden. Het bedrijf stelt daarnaast dat de BYOD-regeling de werkneemster verbiedt om informatie naar haar privémail te sturen. Record Holding besloot de vrouw te schorsen en eiste haar zakelijke laptop en smartphone. De werkneemster weigerde de apparatuur in eerste instantie in te leveren, maar besloot dit uiteindelijk toch te doen.
In haar verweer ontkent de vrouw dat ze bedrijfsgevoelige informatie heeft verstuurd naar haar privémail. Het ging om twee e-mails, waarvan er één een email betrof met een nieuw format en een aangepaste rekentool die een collega had ontwikkeld met het verzoek ernaar te kijken. De vrouw heeft deze doorgestuurd om er die avond naar te kijken. Deze e-mail bevatte geen bedrijfsvertrouwelijke informatie, zo stelt ze. De andere e-mail die zij doorstuurde betrof een uitnodiging van oud krijgsmachtofficieren.
De vrouw stelt dat ze in het verleden wel bedrijfsgevoelige informatie naar haar privémail heeft gestuurd, wat in hoofde van haar functie was toegestaan. Dit deed zij bijvoorbeeld voorafgaand aan migraties om relevante gegevens veilig te stellen. Verder stelde de vrouw dat Record Holding in strijd met de BYOD-regeling alle e-mail en privébestanden heeft geraadpleegd, zonder dat het bedrijf daarvoor een concreet vermoeden had van schending van het geheimhoudingsbeding. Volgens de werkneemster is haar privacy daardoor geschonden.
De rechter stelt in zijn vonnis dat de voorgevallen feiten niet voldoende reden zijn om de vrouw te ontslaan. Volgens de rechter is van belang dat Record Holding niet heeft gesteld dat zij schade heeft geleden doordat de werkneemster de gegevens naar haar privémail heeft doorgestuurd dan wel dat de vrouw die gegevens aan derden heeft verstrekt. Het bedrijf heeft weliswaar gesuggereerd dat het de bedoeling van de werkneemster was om die gegevens aan de concurrent door te sturen, maar zij heeft die suggestie op geen enkele wijze geconcretiseerd, aldus de rechter.
De rechter houdt daarbij rekening met het feit dat het bij Imtech kennelijk niet ongebruikelijk was dat gegevens naar de privémail werden doorgestuurd. Hoewel de vrouw wisselende verklaringen heeft afgelegd voor het doorsturen van de gegevens naar haar privémail kunnen naar het oordeel van de kantonrechter geen kwade bedoelingen worden afgeleid.
Wat betreft de vermeende privacyschending en de schadevergoeding die de vrouw hierop eiste stelt de rechter dat hiervoor onvoldoende grond is, aangezien de vrouw haar claim niet voldoende heeft uitgewerkt en onderbouwd. Uiteindelijk besliste de rechter dat de werkneemster niet mag worden ontslagen, maar geen recht op een schadevergoeding heeft. Record Holding moet uiteindelijk de proceskosten van 1.000 euro van de vrouw betalen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.