Websites die illegale films en televisieseries aanbieden bevatten vaker malware dan algemene websites, zo blijkt uit onderzoek van RiskIQ (pdf). Voor het onderzoek werden 800 sites met dergelijke illegale content vergeleken met een controlegroep van algemene websites.
Op 33% van de websites met illegale content deed zich gedurende het onderzoek tenminste één malware-incident voor, terwijl dit bij de controlegroep 2% was. Volgens RiskIQ hadden bezoekers van de piratensites 28 keer meer kans om door malware besmet te raken dan bij het bezoeken van de websites uit de controlegroep. Bij acht procent van de bezoeken aan de piratensites werden gebruikers aan malware blootgesteld, terwijl dit 0,3% bij de controlegroep was.
45% van de malware op de piratensites werd verspreid via drive-by downloads. In dit geval worden gebruikers voornamelijk aangevallen via bekende beveiligingslekken. Gebruikers die hun software up-to-date hebben lopen in de meeste gevallen geen risico. In het geval beveiligingsupdates niet zijn geïnstalleerd, kan er via een drive-by download volledig automatisch malware op de computer worden geplaatst.
De resterende 55% van de malware past social engineering toe. In deze gevallen wordt er bijvoorbeeld via zogenaamde pop-ups van Adobe Flash Player geprobeerd om gebruikers hun eigen computer te laten infecteren. "Hoewel sommige gebruikers misschien voldoende weten om deze malafide meldingen te vermijden, weten aanvallers gebruikers vaak te misleiden om de malware te accepteren, alleen al om van de pop-up af te komen", zo stelt de Digital Citizens Alliance, dat de opdracht voor het onderzoek gaf. De organisatie hoopt via het rapport opsporingsdiensten te bereiken, zodat die meer middelen vrijmaken om cybercriminelen te vervolgen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.