Opsporingsdiensten zouden techbedrijven als Apple en Google moeten betalen voor het kraken van versleutelde berichten, zo stelt Darren Hayes, hoogleraar en directeur cybersecurity aan de Pace University. "Als er een financiële prikkel voor Google en Apple is om opsporingsdiensten te helpen, dan zouden ze meer bereid zijn om hun encryptietechnologie aan te passen om opsporingsdiensten met een gerechtelijk bevel te faciliteren."
Internetproviders worden nu in de Verenigde Staten vergoed voor bijvoorbeeld het aftappen van internetverbindingen. Volgens Hayes hebben Apple en anderen als doel om geld te verdienen. Het moet dan ook een businesscase voor ze worden om met opsporingsdiensten samen te werken. Daarnaast vindt de hoogleraar dat de CALEA-wetgeving moet worden aangepast. De CALEA-wetgeving verplicht Amerikaanse telecombedrijven om communicatieverkeer te kunnen aftappen. De wetgeving zou ook voor versleutelde data moeten gelden, of er moet een andere standaard komen, vindt Hayes.
Daarnaast zal ook een financiële prikken de bedrijven overtuigen, zo laat hij tegenover CSO Online weten. "Er moet iets gebeuren, als er een bevel is om versleutelde communicatie te onderscheppen", stelt Hayes. "Een jaar geleden had Apple [bij oudere iOS-versies] de decryptiesleutels. Het is dus geen probleem om weer naar die situatie terug te gaan." De hoogleraar erkent dat Amerikaanse wetgeving niet voor andere landen geldt, maar stelt dat het wel als beginpunt voor het oplossen van een lastig probleem kan dienen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.