Onderzoekers van de Universiteit van Plymouth hebben een alternatief voor wachtwoorden bedacht dat eenvoudiger voor gebruikers zou zijn om te onthouden dan wachtwoorden en minder kostbaar voor organisaties zou zijn om te implementeren dan hardwarematige oplossingen, zoals tokens.
Het 'GOTPass-systeem' combineert vergrendelcodes, bekend van smartphones, en afbeeldingen. Om van het systeem gebruik te maken moeten gebruikers eerst een gebruikersnaam kiezen, hierna een vergrendelpatroon tekenen en daarna verschillende afbeeldingen kiezen. In totaal krijgen de gebruikers vier thema's met elk 30 afbeeldingen te zien. Van elk thema moet één afbeelding worden gekozen.
Als gebruikers vervolgens op hun account willen inloggen moeten ze hun gebruikersnaam geven en vervolgens het vergrendelpatroon tekenen. Hierna volgt er een scherm met 16 afbeeldingen, waarvan twee eerder geselecteerde afbeeldingen. Om het niet al te eenvoudig te maken voor een aanvaller om de afbeeldingen te raden zijn er zes afbeeldingen die op de twee gekozen afbeeldingen lijken en acht willekeurige afbeeldingen. Zodra gebruikers de twee juiste afbeeldingen kiezen verschijnt er een achtcijferige code die moet worden ingevoerd om de laatste inlogstap af te ronden en daadwerkelijk in te loggen.
Uit tests blijkt dat het systeem eenvoudig voor gebruikers is om te herinneren en lastig voor aanvallers om te kraken. Van de 690 hackpogingen waren er 23 succesvol, een slagingspercentage van 3,3%. "Een veilig online systeem is lastig te hacken en we hebben aangetoond dat door een combinatie van afbeeldingen en eenmalige wachtwoorden dit kan worden bereikt. Dit biedt ook een goedkoop alternatief voor bestaande en kostbare token-gebaseerde multifactorsystemen", zegt Maria Papadaki, leider van het onderzoek. De onderzoekers zijn nu van plan om de bruikbaarheid en langetermijneffectiviteit van het GOTPass-systeem te onderzoeken.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.