Het kabinet neemt geen maatregelen tegen encryptie, zo blijkt uit het kabinetsstandpunt over encryptie (doc). Vorig jaar liet het kabinet weten dat het met een standpunt over encryptie zou komen. Daarin wordt nu gesteld dat encryptie belangrijk is voor het beschermen van gegevens, maar ook een probleem voor opsporingsdiensten vormt.
Het kraken van encryptie is tegenwoordig in steeds minder gevallen mogelijk. Daarnaast is de mogelijkheid om gegevens in onversleutelde vorm te vorderen bij een provider, minder vaak beschikbaar. "In toenemende mate worden bij moderne toepassingen van encryptie de gegevens nog slechts in versleutelde vorm door dienstverleners verwerkt. Gelet op het belang van de opsporing en vervolging van strafbare feiten en de belangen die zijn gemoeid met de nationale veiligheid, nopen deze ontwikkelingen tot het zoeken naar nieuwe oplossingen", aldus het kabinet.
Volgens het kabinet zijn erop dit moment geen mogelijkheden om in algemene zin, bijvoorbeeld via standaarden, encryptieprogramma's te verzwakken zonder daarmee de veiligheid van digitale systemen die van encryptie gebruik maken in gevaar te brengen. "Door bijvoorbeeld een technische ingang in een encryptieproduct te introduceren die het voor opsporingsinstanties mogelijk zou maken versleutelde bestanden in te zien, kunnen digitale systemen kwetsbaar worden voor bijvoorbeeld criminelen, terroristen en buitenlandse inlichtingendiensten", zo schrijft het kabinet.
In de conclusie stelt het kabinet dat het de taak heeft om de veiligheid van Nederland te waarborgen en strafbare feiten op te sporen. Hiervoor is het nodig om rechtmatige toegang tot gegevens en communicatie te krijgen. Overheden, bedrijven en burgers zijn daarnaast gebaat bij maximale veiligheid van de digitale systemen. "Het kabinet onderschrijft het belang van sterke encryptie voor de veiligheid op internet, ter ondersteuning van de bescherming van de persoonlijke levenssfeer van burgers, voor vertrouwelijke communicatie van overheid en bedrijven, en voor de Nederlandse economie."
Het kabinet is daarom van mening dat het op dit moment niet wenselijk is om 'beperkende wettelijke maatregelen' te nemen ten aanzien van de ontwikkeling, de beschikbaarheid en het gebruik van encryptie binnen Nederland. In de internationale context zal Nederland deze conclusie en de afwegingen die daaraan ten grondslag liggen uitdragen. Wat betreft het stimuleren van sterke encryptie zal hier 500.000 euro voor worden uitgetrokken, zoals eerder al in de begroting van het ministerie van Economische Zaken is opgenomen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.