Als het aan SP-leider Emile Roemer ligt komt er een ethische commissie die de regering adviseert over de macht van internetbedrijven zoals Facebook en Google, aangezien deze bedrijven steeds meer invloed krijgen, wat gevolgen voor de privacy heeft. Roemer deed zijn uitspraken tegenover Nieuwsuur.
Het televisieprogramma liet aan Roemer, CDA-leider Sybrand Buma en D66-leider Alexander Pechtold een oproep van wetenschapper Andrew Keen zien, die wil dat de macht van internetbedrijven aan banden wordt gelegd. Dit zou namelijk een bedreiging voor de privacy van mensen zijn. Volgens Keen, tevens oprichter van audiocafe.com en tegenwoordig actief als ondernemer en schrijver, weten Facebook en Google veel meer over ons dan de Nederlandse overheid.
Het zal in de toekomst steeds lastiger worden om aan deze bedrijven te ontkomen, omdat hun diensten voor werk en allerlei andere zaken nodig zijn. Alleen de heel rijken en de heel armen kunnen aan de steeds machtiger wordende internetbedrijven ontkomen, stelt Keen. Hij pleit ervoor om via wetgeving en politiek de privacy van mensen te beschermen. Iets waar Roemer het mee eens is. De SP-leider zet echter ook in op bewustwording bij mensen, die nu niet weten wat er met de gegevens gebeurt die ze online zetten en wat de gevolgen hiervan zijn. Ook wil de SP-leider een ethische commissie in het leven roepen die beleidsmakers over de macht van internetbedrijven gaat adviseren. CDA-leider Sybrand Buma is minder bang voor de macht van Facebook en Google en stelt dat internet ook voor positieve ontwikkelingen kan zorgen.
"De overheid moet niet beginnen, zoals Keen wel doet, dat internet een bedreiging is en dat politiek en regelgeving iets moeten doen. Dat is precies de reflex die we de afgelopen 100 jaar te vaak hebben gehad waardoor we vol zitten met regels." Ook voor Buma zijn er echter grenzen, zoals zorgverzekeraars die mensen korting geven als ze een chip in hun lichaam laten implanteren. Volgens Buma heeft privacy ook te maken met veiligheid en moeten mensen hun privacy opgeven voor bescherming tegen terroristen en wordt dit ook gedaan. "En dat zal ook zo blijven". merkt hij op. Het gaat dan bijvoorbeeld om de opslag van verkeersgegevens van luchtvaartmaatschappijen.
Ook Pechtold vindt de opvattingen van Keen somber, omdat technologie en internet ook welvaart en welzijn kunnen vergroten, bijvoorbeeld op het gebied van gezondheidszorg. De ontwikkeling dat gezondheidsgegevens door zorgverzekeraars worden gebruikt voor bijvoorbeeld korting, is volgens Pechtold niet te stoppen. "Ik wil niet het gevecht aan. Het gevecht tegen vooruitgang en technologie heeft het uiteindelijk nooit gewonnen."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.