De Belgische regering wil beleid opstellen waarbij 'ethische hackers' een zekere mate van bescherming genieten, zo meldt de Belgische krant De Standaard vandaag. Hackers die bijvoorbeeld kwetsbaarheden in ict-systemen van de Belgische overheid aankaarten lopen nu het risico om te worden vervolgd.
Dit zou het melden van eventuele kwetsbaarheden in de weg staan, waardoor systemen onveilig blijven. De Belgische regering wil dan ook meer gebruik van de kennis van hackers maken, waarvoor er nu beleid moet komen. "In plaats van een defensieve houding aan te nemen en bonafide hackers met de vinger te wijzen, moeten we hun expertise net honoreren’, zegt parlementslid Roel Deseyn. Volgens Deseyn zijn heel wat netwerken - ook van de overheid - allesbehalve waterdicht. "Wie er iets van kent, is gechoqueerd hoe onveilig onze systemen zijn." Het parlementslid pleit daarom voor een bescherming van digitale klokkenluiders.
Het Belgische Centrum voor Cybersecurity (CCB) gaat nu naar een manier zoeken om de kennis en vaardigheden van ethische hackers te kunnen gebruiken, zonder dat meteen alles wordt toegestaan. "In de Belgische wetgeving wordt een virtuele inbraak gelijkgesteld aan een echte, fysieke inbraak, en dat leidt in de realiteit tot een grote grijze zone. Veel jongeren beseffen niet dat ze al strafbaar zijn als ze één of ander tooltje lanceren om lekken op te sporen," zegt CCB-topman Miguel De Bruycker.
Als het aan Deseyn ligt moeten burgers met kennis van zaken worden ingeschakeld als een soort van digitale buurtwacht om mee te helpen met de veiligheid op internet. "In plaats van hen als criminelen te behandelen, moeten we hen met open armen ontvangen en hen een degelijk wettelijk kader bieden", merkt het parlementslid op. Wanneer het beleid voor 'digitale klokkenluiders' er komt is nog onbekend.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.