image

Voormalig NSA-directeur: encryptie-achterdeur slecht idee

vrijdag 15 januari 2016, 13:42 door Redactie, 4 reacties

Het aanbrengen van achterdeurtjes in encryptie zodat opsporingsdiensten versleutelde berichten kunnen lezen is een slecht idee, aldus Michael Hayden, voormalig hoofd van de Amerikaanse geheime dienst NSA. Hij gaat daarmee in tegen de opvatting van FBI-directeur James Comey.

Comey waarschuwde de afgelopen maanden regelmatig voor het gevaar van encryptie, wat het lastiger zou maken om misdaad en terrorisme te bestrijden. "Ik ben het niet met hem eens. End-to-end-encryptie is juist goed voor de Verenigde Staten", aldus Hayden tijdens een speech waar CNN over bericht. Hayden erkende dat encryptie een obstakel voor opsporingsdiensten vormt. "Maar uiteindelijk denk ik dat het meer bescherming voor de VS biedt dan het alternatief, namelijk een backdoor."

De ex-NSA-directeur vergeleek het gevecht van de overheid met encryptie met de strijd van steden tegen taxidienst Uber. "Deze discussie kan ik alleen op praktische gronden winnen. Wanneer was de laatste keer dat wetgeving bedoeld om technologische vooruitgang te stoppen succesvol was? Het gaat gewoon niet gebeuren." De Zweedse beveiligingsexpert Robert Malmgren stelt dat Hayden inziet dat het onmogelijk is om gratis, algemeen verkrijgbare software te reguleren. "Criminelen zullen de wet daarnaast toch overtreden. Als encryptie wordt verboden, kan het ze niets schelen. Ze houden zich toch niet aan de wet."

Reacties (4)
15-01-2016, 15:08 door Anoniem
En dankzij steganografie is het ook niet eens te bewijzen dat er met "niet goedgekeurde" crypto werd gecommuniceerd... Dus kunnen we nu stoppen met geld weg gooien aan onzin onderwerpen? Crypto verbieden is niet te handhaven. En om allerlei andere redenen ook niet praktisch en wenselijk. Wie vol wil houden met het verbieden bewijst maar 1 ding. Dat men los staat van de werkelijkheid.
15-01-2016, 15:13 door Anoniem
"Criminelen zullen de wet daarnaast toch overtreden. Als encryptie wordt verboden, kan het ze niets schelen. Ze houden zich toch niet aan de wet."

Was er nu echt een 'expert' voor nodig heeft om dat te bedenken?
15-01-2016, 17:11 door Anoniem
Door Anoniem: "Criminelen zullen de wet daarnaast toch overtreden. Als encryptie wordt verboden, kan het ze niets schelen. Ze houden zich toch niet aan de wet."

Was er nu echt een 'expert' voor nodig heeft om dat te bedenken?

Ja, kijk maar eens dichterbij Den Haag... Op de A12 bijvoorbeeld. Daar hebben ambtenaren borden geplaatst om mensen te herinneren dat er andere verkeersborden zijn en dat mensen daarop moeten kijken wat ze niet deden.
Nee, een bord plaatsen voor mensen die toch al geen borden lezen... dat gaat werken.

Het bord heeft ook nog eens minder uitstraling dan de meeste led-borden met een hoeveel lumen groter dan de winterzon.
17-01-2016, 15:30 door Anoniem
Door Anoniem: "Criminelen zullen de wet daarnaast toch overtreden. Als encryptie wordt verboden, kan het ze niets schelen. Ze houden zich toch niet aan de wet."

Was er nu echt een 'expert' voor nodig heeft om dat te bedenken?

Ja en nee. Het argument is juist, maar de formulering geeft niet aan waarom het juist is. Omdat criminelen (uitgezonderd de dommere) zich per definitie de middelen zullen verschaffen om hun 'werk' te kunnen doen, en zich niet zullen storen aan een wetje meer of minder of een slachtoffer meer of minder, is de kans bij privacy-vijandige verboden groot dat je privacy onbedoeld tot een soort privilege voor criminelen maakt, en iets minder groot dat hun privacy over de rug van nog meer slachtoffers tot stand komt. Het blijft dan ook zaak om gebruik te maken van het feit dat criminelen gewoonlijk een klein percentage van de bevolking vormen en je dus in overtal bent (en daarmee dus ook meer kans hebt slimme mensen aan te trekken).

Overigens bewijst Michael Hayden maar weer eens dat ook hoofden van inlichtingen diensten heel redelijke mensen zijn met wijze ideeën: Voordat ze in functie zijn en nadat ze in functie zijn.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.