image

LastPass neemt maatregelen tegen LostPass-phishingaanval

dinsdag 19 januari 2016, 09:42 door Redactie, 2 reacties

De digitale wachtwoordkluis LastPass heeft maatregelen genomen tegen een phishingaanval die afgelopen weekend tijdens een beveiligingsconferentie werd gedemonstreerd. Via de LostPass-phishingaanval liet onderzoeker Sean Cassidy zien hoe een aanvaller het e-mailadres, wachtwoord en zelfs twee-factor authenticatiecode van gebruikers kan stelen, om vervolgens toegang tot wachtwoorden en documenten in de kluis te krijgen.

Het probleem wordt volgens Cassidy veroorzaakt doordat LastPass meldingen in de browser laat zien, die door een phishingsite kunnen worden nagebootst. Ook is het voor een phishingsite mogelijk om de gebruiker uit LastPass uit te loggen. Op deze manier kan een gebruiker naar een phishingsite worden gelokt waar hij zijn gegevens invult, die vervolgens naar de aanvaller worden gestuurd. Volgens LastPass gaat het hier niet om een kwetsbaarheid in de wachtwoordmanager zelf. Toch hebben de ontwikkelaars verschillende maatregelen genomen om de nu gedemonstreerde aanval te voorkomen.

Zo is het niet meer mogelijk voor een kwaadaardige pagina om de LastPass-gebruiker uit te loggen. Ook toont LastPass een waarschuwing als het hoofdwachtwoord op een pagina wordt ingevoerd die niet van LastPass is. Het hoofdwachtwoord is nodig om toegang tot de wachtwoorden in de kluis te krijgen. Cassidy liet echter zien dat de waarschuwing kan worden onderdrukt. Daarom is er nu eerst verificatie nodig voordat er vanaf een onbekende locatie of apparaat op het LastPass-account kan worden ingelogd.

Zolang de e-mailverificatie niet is bevestigd, kan een aanvaller niet op het LastPass-account inloggen, ook al heeft hij de gegevens succesvol weten te bemachtigen. Ook waarschuwt LastPass nu als het hoofdwachtwoord als wachtwoord voor andere websites wordt gebruikt. Als laatste zullen de ontwikkelaars maatregelen nemen om de waarschuwingen van LastPass binnen de browser op een andere manier weer te geven, die lastiger voor aanvallers te vervalsen zou moeten zijn.

Reacties (2)
19-01-2016, 11:47 door Anoniem
Het probleem hier is eigenlijk een samenspel tussen een verkeerde design-keuze van het LastPass team en het Chrome team. Chrome geeft niet aan of een extension-pagina legitiem is door bijvoorbeeld een groen balkje (net als het SSL-balkje), en LastPass gebruikt juist dat soort pagina's voor het inloggen e.d. in plaats van pagina's op hun eigen site die een API gebruiken.
19-01-2016, 14:08 door Anoniem
Als je wilt dat extensies op een veiligere manier kunnen communiceren ipv. via het DOM model (dat
automatisch kwetsbaar is voor valse dialog boxes, enz.)
dan kan je bij dit onderwerp https://code.google.com/p/chromium/issues/detail?id=39511 op de Star linksboven klikken.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.