image

Contactloze zakkenroller kan duizenden euro's stelen

donderdag 4 februari 2016, 11:57 door Redactie, 64 reacties

Met contactloos betalen blijken veel grotere bedragen ongemerkt te kunnen worden afgeschreven dan banken en consumenten denken. Dat blijkt na een test met een mobiele pinautomaat door de Consumentenbond. Volgens de Consumentenbond is het eenvoudig een mobiel betaalapparaat aan te vragen en hier misbruik van te maken.

"Volgens de banken en de instructievideo van Betaalvereniging Nederland kunnen consumenten boven de 50 euro niet meer contactloos betalen, maar kunnen ze alleen betalen door de pas in de betaalautomaat te steken en de pincode te gebruiken. Maar dat blijkt niet zo te zijn", aldus de consumentenorganisatie. "In principe kunnen consumenten ieder bedrag contactloos betalen en dus voor elk bedrag contactloos gerold worden door criminelen die naast de pas ook de pincode in handen hebben."

Uit de test blijkt dat een crimineel met een draagbaar pinapparaatje in zijn zak een willekeurig bedrag van een rekening kan halen door vlak langs iemand te lopen die zijn pinpas los op zak heeft en vervolgens diens pincode in te voeren. Ook bij passen die in broekzakken, jaszakken en tassen zitten, blijkt zakkenrollen geen probleem. Zelfs dwars door een stevige damestas is het mogelijk om met het apparaatje geld van een rekening te halen. Consumenten kunnen zich beschermen via een speciaal hoesje, door contactloos betalen uit te schakelen of een betaalpas zonder deze functie bij de bank aan te vragen.

Image

Reacties (64)
04-02-2016, 12:11 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
04-02-2016, 12:18 door Anoniem
En dit zou nooit gebeuren volgens de banken. Dus als je nu een contactloos betaal kaart hebt, moet je dus elke dag gaan controleren of er niets is afgeschreven van je rekening. Beneden de 50 euro is _geen_ pin nodig.

En ga dan maar weer aantonen dat het niet jou nalatigheid is geweest dat je geld kwijt bent.

Dus de consument wordt weer gedwongen om zelf tegenmaatregelen te nemen, omdat de bank nieuwe techniek door je strot drukt. Dit is in mijn ogen de omgekeerde wereld.

En oh ja, ik verwacht over 6 maanden dat er banken zijn die hun kosten moeten verhogen vanwege alle beveiligingsmaatregelen. En dat mag de consument weer betalen.

TheYOSH
04-02-2016, 12:46 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 04-02-2016, 12:48
[Verwijderd]
04-02-2016, 12:49 door Anoniem
Gewoon contactloos betalen uitschakelen in de online bankieren omgeving van je bank. Ik zag dit probleem al veel langer aankomen, vandaar dat het bij mij uit staat. In feite haal je met contactloos betalen (tot € 25,-) elke vorm van authenticatie weg. Plus dat een bank geen eenvoudige en geïntegreerd proces heeft om ten onrechte afgeschreven geld, zonder extra vragen, weer terug te boeken. Immers, dat zou resulteren in gratis geld weggeven. Wat nu ook gebeurt, alleen dan ten lastte van mijn betaalrekening. Dus.
Conclusie: usability is echt 100% top, het risico oppervlak is alleen wel flink toegenomen.
04-02-2016, 12:54 door Anoniem
In de beveiligingswereld is elk gemak dat je introduceert bij voorbaat een extra veiligheidsrisico. Want als jij makkelijk binnen komt, dan kan de crimineel dit ook.
04-02-2016, 12:55 door Bladie
Tja, SecrID-pasjeshouder en natuurlijk gewoon je PIN geheim houden. Verder niets aan de hand lijkt mij.
04-02-2016, 12:58 door Overcome
Door MAC-user: Zoals ik al lang geleden waarschuwde om het contactloos betalen uit te schakelen, zien we dus nu hoe (volgens de Consumentenbond) je digitaal gerold kan worden. Daarom raad ik iedereen aan om contactloos betalen uit te schakelen via de website van je bank. Overigens een aluminiumfolie hoesje voor je bankpas kan je zelf maken. Kosten zijn nihil.

Inderdaad het allereerste dat ik heb gedaan toen ik mijn nieuwe bankpas kreeg. Door de optie tot contactloos betalen geactiveerd te laten vergroot je doelbewust je risicoprofiel en het aanvalsoppervlak van een aanvaller. Tevens geef je voor een deel de controle over je betalingen uit handen. Onbegrijpelijk dat mensen daar bewust voor kiezen. Ik heb het een collega een keer gevraagd waarom hij dat deed. "Ja maar anders kan ik geen gevulde koek kopen uit de automaat hier." Als dat de afwegingen zijn om je financiële risico's te vergroten, dan valt er nog wel wat werk op gebied van awareness te verrichten denk ik.
04-02-2016, 13:12 door Anoniem
Dit is wel heel erg. Als je gaat pinnen en het zijn geen metalen knoppen, dan kunnen ze heel erg makkelijk je pin afkijken met een warmte camera. Die zijn niet zo duur.
Zie http://www.want.nl/pas-op-zo-kunnen-criminelen-eenvoudig-met-een-iphone-case-je-pincode-achterhalen/

Heb gelukkig geen contactloze pas. Maar dit zou ik nu niet zo snel nemen nu ik dit lees.
04-02-2016, 13:42 door Anoniem
Gewoon je PIN geheim houden en bij contactloos betalen is tot, geloof ik, 50 euro geen pincode nodig en hoef je je ook geen zorgen te maken over warmte camera. Indien je wel moet pinnen, dan je pincode afschermen en daarna even over een aantal extra toetsen vegen.

Helaas is dit wel de werkwijze van iemand die op de hoogte van de gevaren is en zijn de meeste mensen dat niet.
Blijft het feit dat nog steeds de PIN code nodig is om grote bedragen van je rekening af te schrijven, dus zo eenvoudig als de kop weergeeft is het dus niet.
04-02-2016, 14:03 door Anoniem
Bij contactloos betalen is er geen risico dat iemand of iets je pin afkijkt. Als je je pasje in een afgeschermde houder doet is dat samen minder risico.
04-02-2016, 14:18 door Anoniem
Door Bladie: Tja, SecrID-pasjeshouder en natuurlijk gewoon je PIN geheim houden. Verder niets aan de hand lijkt mij.
Tuurlijk, "Hier heb je een nieuwe feature waarmee iedere gladiool geld van je bankrekening kan halen." Mijn oma denkt dan meteen: "Oh, laat ik mijn SecrID maar voor de dag halen.". Waarna zij vrolijk verder gaan met het compilen van haar nieuwe 4.4-rt kernel voor haar pentest machine. Want zeg nou zelf 250hz per tick is absurd lang!
04-02-2016, 14:31 door Anoniem
Tja, waarom zou een crimineel de moeite doen om aan pincodes te komen ? Gewoon rondlopen in een drukke winkelstraat, en steeds 50 euro bij mensen afschrijven. Toch veel gemakkelijk, en minder risicovol ?
04-02-2016, 14:39 door ph-cofi - Bijgewerkt: 04-02-2016, 14:39
Mijn ervaring met een smartphone (Samsung Galaxy S3) en een app (NFC tools) is, dat mijn OVchipkaart gaat communiceren, ookal leg ik mijn ING pas tussen OVchipkaart en smartphone in. Dit geeft mij het gevoel dat mijn OVchipkaart me beschermt tegen ongewenste kontzakscannerij. Iemand anders die een dergelijke test wil doen?

Misschien mogen de banken generieke kaarten gaan uitgeven, die bij elke scanpoging hardop meldt "ik wordt geactiveerd!".
04-02-2016, 14:56 door Anoniem
Door Bladie: Tja, SecrID-pasjeshouder en natuurlijk gewoon je PIN geheim houden. Verder niets aan de hand lijkt mij.
Maar hoe betaal je dan met je pasje, je kunt het dan beter thuis laten.
04-02-2016, 15:04 door Anoniem
Door Bladie: Tja, SecrID-pasjeshouder en natuurlijk gewoon je PIN geheim houden. Verder niets aan de hand lijkt mij.

Dat PIN geheim houden is lang niet altijd makkelijk. Stond vandeweek bij een parkeerautomaat waarop het PIN pad gewoon vlak aan de buitenkant zat. Je kunt er op allerlei manieren voor gaan staan, maar helemaal afschermen is zo goed als onmogelijk.
04-02-2016, 15:09 door Anoniem
Gewoon gaatje knippen in je pas en het probleem is opgelost: http://www.security.nl/posting/420099/Contactloze+bankpas+downgraden+naar+normale

Verder is het gewoon uiterst grappig. Iedereen kon bedenken dat dit eraan zat te komen, en toch was het volgens banken heel erg veilig. Sterker nog er waren zelfs wereldvreemde burgers die dat geloofde.

Nou proficiat naive medeburgers, dankzij uw goedgelovigheid kan weer een systeem de prullenbak in waar alle klanten van de banken de rekening van kunnen betalen. Net als de chipknip, die overigens gewoon werkte zoals het hoorde.
04-02-2016, 15:43 door Anoniem
Wie van de reageerders hier, is al één of meer keren wireless gerold?
04-02-2016, 15:48 door Anoniem
Het is inderdaad een flater dat draadloos pinnen boven de 50 euro werkt. Dat draadloos pinnen minder veiliger is ben ik het niet mee eens. Traditioneel stopte mensen hun pas overal in dus was het risico dat de pas gekopieerd (skimming) kon worden + de pincode kon gestolen worden veel groter. Ook al dippen we tegenwoordig.

Met draadloos betalen laat je nergens je pasgegevens achter of je pincode. Het risico dat je pas + pincode lekt voor een grote betaling is dus relatief lager geworden.
04-02-2016, 16:59 door Anoniem
Ik betwijfel of dit aantrekkelijk is voor criminelen om te doen. Je moet je inschrijven bij de KvK om zo'n apparaatje te kunnen aanschaffen en dat ding is gekoppeld aan een rekeningnummer. Dat levert wel heel duidelijke sporen naar de dader op, niet iets waar een dief op zit te wachten. Daarmee claim ik niet dat dit niet kan gebeuren, maar je moet over het hele zakelijke hebben en houden van iemand met een KvK-inschrijving kunnen beschikken zonder dat iemand op het idee komt dat jij dat kan, en dat lijkt me niet eenvoudig.

Dat neemt niet weg dat er een bescherming minder aanwezig is dan banken hebben gesuggereerd, en het is op zijn zachtst gezegd nogal slordig van die banken dat hun eigen medewerkers lijken te denken dat dit niet kan zonder het pasje in de sleuf van een automaat te steken.

Banken stellen zich tot nu toe bikkelhard op als je rekening met gebruik van je pincode wordt leeggehaald, dat heet grof nalatig te zijn (ik ken iemand die zo behandeld is door ING nadat een *inbreker* die grof geweld nodig had gehad om binnen te komen een los van de pas bewaard pincodebriefje had gevonden, die had volgens ING-logica de pincode *zelf* aan de inbreker ter beschikking gesteld en was dus grof nalatig). Stel dat een crimineel echt zo te werk zou gaan als hier beschreven wordt en gepakt wordt omdat duidelijk is wie het gedaan heeft, krijg je dan je geld terug van de bank of moet je als grof nalatige dat maar zelf van die gepakte crimineel terug zien te krijgen?

Dat medewerkers van sommige banken zelf niet weten hoe het werkt en mensen verkeerd voorlichten dat voor die pincode een pasje in een automaat moet worden gestoken maakt die banken in mijn ogen zelf grof nalatig.
04-02-2016, 17:25 door Anoniem
We moeten hier 2 zaken onderscheiden:
- contacloze functionaliteit.
- betalen zonder pincode

Het laatste is per definitie niet veilig. Je mist de 2e factor...
Gewoon altijd pincode vragen, en het probleem is verholpen.

Gemak komt altijd met een prijs...
04-02-2016, 17:32 door Anoniem
Door Anoniem: Gewoon contactloos betalen uitschakelen in de online bankieren omgeving van je bank. Ik zag dit probleem al veel langer aankomen, vandaar dat het bij mij uit staat. In feite haal je met contactloos betalen (tot € 25,-) elke vorm van authenticatie weg. Plus dat een bank geen eenvoudige en geïntegreerd proces heeft om ten onrechte afgeschreven geld, zonder extra vragen, weer terug te boeken. Immers, dat zou resulteren in gratis geld weggeven. Wat nu ook gebeurt, alleen dan ten lastte van mijn betaalrekening. Dus.
Conclusie: usability is echt 100% top, het risico oppervlak is alleen wel flink toegenomen.

Deed ik ook via mijn bank.
Echter, toen kreeg ik een nieuwe pas, en draadloos betalen stond ineens weer aan.

Met veel pijn en moeite uitgekregen.. daarna hadden ze een nieuwe overeenkomst... en weer stond dat draadloos betalen weer default aan.

Ik heb nu gewoon maar de antenne uitgeboord in mijn bankpassen via een dremel, geen stroom via de antenne, des te moeilijker te skimmen...
draadloos betalen doe ik toch al niet.

Voordeel: geen
Nadeel: makkelijker geld uitgeven omdat je het niet meer fysiek ziet
Nadeel: iedereen kan je skimmen tot tenminste 50 euro, daarboven ook nog via pincode (wat al geen probleem was), nu hoef je geen magneetstrip of chip meer te clonen, gewoon draadloos.
Nadeel: banken kunnen nu ook je kleine uitgaven zien (wat ze al jaren willen met hun doodgeboren kindje chipknip, waar ze ook nog eens rente vingen over het geld wat in je 'virtuele' portemonais zat.
04-02-2016, 18:36 door Anoniem
Hmm iemand al eens dat mooie filmpje gezien met die infrarood camera die laat zien wat de laatste pin code is die men heeft ingetikt... Pin code is heel simpel te stelen!
04-02-2016, 18:40 door Briolet
Door Anoniem: Dat PIN geheim houden is lang niet altijd makkelijk. Stond vandeweek bij een parkeerautomaat waarop het PIN pad gewoon vlak aan de buitenkant zat. Je kunt er op allerlei manieren voor gaan staan, maar helemaal afschermen is zo goed als onmogelijk.

Dit is nu precies de situatie waar contactloos betalen een uitkomst is. (En voor die tijd de ChipKnip). Ik wil gewoon geen pincode intikken in het openbaar, om elk risico van onderschepping uit te sluiten.
04-02-2016, 18:51 door Briolet
"Volgens de banken en de instructievideo van Betaalvereniging Nederland kunnen consumenten boven de 50 euro niet meer contactloos betalen, maar kunnen ze alleen betalen door de pas in de betaalautomaat te steken en de pincode te gebruiken.

Dit is onwaar wat de Consumentenbond beweerd. Ik heb altijd begrepen dat je bij contactloos betalen je pas nooit in de betaalautomaat hoeft te steken. Ik heb het net even nagekeken op de ABN-Amro site. Daar geven ze zowel in tekst als in hun instructie video, aan dat ook grote bedragen gewoon contactloos gaan. Alleen moet je bij grote bedragen de pincode intoetsen.

Blijkbaar hebben de onderzoekers hier iets ontdekt wat gewoon in de gebruiksaanwijzing van contactloos betalen staat.
04-02-2016, 18:55 door Anoniem
Het blijft verstandig om "betaalgemak" te mijden als de pest (betaalgemak = roofgemak), het bedrag op je betaalrekening beperkt te houden en (het grootste deel van) je spaargeld bij een andere bank onder te brengen.
04-02-2016, 19:07 door Anoniem
Door Briolet: Dit is onwaar wat de Consumentenbond beweerd. Ik heb altijd begrepen dat je bij contactloos betalen je pas nooit in de betaalautomaat hoeft te steken. Ik heb het net even nagekeken op de ABN-Amro site. Daar geven ze zowel in tekst als in hun instructie video, aan dat ook grote bedragen gewoon contactloos gaan. Alleen moet je bij grote bedragen de pincode intoetsen.
Dan spreekt ABN-Amro zichzelf tegen. Deze tekst staat namelijk ook op hun website:
De uitgaven van € 25,-, € 15,- en € 12,50 bedragen samen namelijk € 52,50 en overschrijden zo het maximum van € 50,-. Daarom kunt u dan niet meer contactloos betalen. U kunt dan alleen betalen door uw pas in de betaalautomaat te steken en met uw pincode te betalen. Nadat u met uw pincode heeft betaald, kunt u weer opnieuw contactloos betalen.
https://www.abnamro.nl/nl/prive/betalen/betaalpas/uw-nieuwe-betaalpas.html

"...door uw pas in de betaalautomaat te steken...", het staat er echt.
04-02-2016, 19:52 door ben987
Door Anoniem: Gewoon gaatje knippen in je pas en het probleem is opgelost: http://www.security.nl/posting/420099/Contactloze+bankpas+downgraden+naar+normale

Verder is het gewoon uiterst grappig. Iedereen kon bedenken dat dit eraan zat te komen, en toch was het volgens banken heel erg veilig. Sterker nog er waren zelfs wereldvreemde burgers die dat geloofde.

Nou proficiat naive medeburgers, dankzij uw goedgelovigheid kan weer een systeem de prullenbak in waar alle klanten van de banken de rekening van kunnen betalen. Net als de chipknip, die overigens gewoon werkte zoals het hoorde.
snap nog steeds niet waarom ze de chipknip de nek omgedraaid hebben, het werkte prima !
04-02-2016, 19:55 door ben987
Door Anoniem: Bij contactloos betalen is er geen risico dat iemand of iets je pin afkijkt. Als je je pasje in een afgeschermde houder doet is dat samen minder risico.
bankmedewerker ?
04-02-2016, 19:58 door ben987
Door Anoniem: Wie van de reageerders hier, is al één of meer keren wireless gerold?
ach kijk, we gaan bagatelliseren, want je mag enkel je bezorgdheid uitspreken als je daadwerkelijk slachtoffer bent, toch ? heb ik zo u denkwijze een beetje doorgrond ?
04-02-2016, 20:16 door ben987 - Bijgewerkt: 04-02-2016, 20:17
Door Anoniem: Het is inderdaad een flater dat draadloos pinnen boven de 50 euro werkt. Dat draadloos pinnen minder veiliger is ben ik het niet mee eens. Traditioneel stopte mensen hun pas overal in dus was het risico dat de pas gekopieerd (skimming) kon worden + de pincode kon gestolen worden veel groter. Ook al dippen we tegenwoordig.

Met draadloos betalen laat je nergens je pasgegevens achter of je pincode. Het risico dat je pas + pincode lekt voor een grote betaling is dus relatief lager geworden.
wat een onzin ! je kunt nu "gerold" worden als je de functie contactloos aan heb staan, daar hoeft een boef enkel een draagbaar pin apparaatje voor aan te schaffen.
.
pincode lekken is iets waar je als klant 99.99% zelf controle over hebt, die 0.01% is als je onder schot wordt gehouden door een boef en gedwongen wordt de pincode af te staan.
dus skimmen of diefstal pinpas werkt enkel samen met pincode.
04-02-2016, 20:20 door ben987
Door Anoniem: Ik betwijfel of dit aantrekkelijk is voor criminelen om te doen. Je moet je inschrijven bij de KvK om zo'n apparaatje te kunnen aanschaffen en dat ding is gekoppeld aan een rekeningnummer. Dat levert wel heel duidelijke sporen naar de dader op, niet iets waar een dief op zit te wachten.
het begrip "katvanger" is bij u nog niet helemaal door gekomen ?
04-02-2016, 20:24 door ben987
Door Anoniem: Hmm iemand al eens dat mooie filmpje gezien met die infrarood camera die laat zien wat de laatste pin code is die men heeft ingetikt... Pin code is heel simpel te stelen!
is al jaren bekend ! ik raak standaard al jaren ALLE toetsen aan na het intoetsen pincode.
04-02-2016, 20:29 door Anoniem
Door Anoniem: Ik betwijfel of dit aantrekkelijk is voor criminelen om te doen. Je moet je inschrijven bij de KvK om zo'n apparaatje te kunnen aanschaffen en dat ding is gekoppeld aan een rekeningnummer. Dat levert wel heel duidelijke sporen naar de dader op, niet iets waar een dief op zit te wachten. Daarmee claim ik niet dat dit niet kan gebeuren, maar je moet over het hele zakelijke hebben en houden van iemand met een KvK-inschrijving kunnen beschikken zonder dat iemand op het idee komt dat jij dat kan, en dat lijkt me niet eenvoudig.

Dat neemt niet weg dat er een bescherming minder aanwezig is dan banken hebben gesuggereerd, en het is op zijn zachtst gezegd nogal slordig van die banken dat hun eigen medewerkers lijken te denken dat dit niet kan zonder het pasje in de sleuf van een automaat te steken.

Banken stellen zich tot nu toe bikkelhard op als je rekening met gebruik van je pincode wordt leeggehaald, dat heet grof nalatig te zijn (ik ken iemand die zo behandeld is door ING nadat een *inbreker* die grof geweld nodig had gehad om binnen te komen een los van de pas bewaard pincodebriefje had gevonden, die had volgens ING-logica de pincode *zelf* aan de inbreker ter beschikking gesteld en was dus grof nalatig). Stel dat een crimineel echt zo te werk zou gaan als hier beschreven wordt en gepakt wordt omdat duidelijk is wie het gedaan heeft, krijg je dan je geld terug van de bank of moet je als grof nalatige dat maar zelf van die gepakte crimineel terug zien te krijgen?

Dat medewerkers van sommige banken zelf niet weten hoe het werkt en mensen verkeerd voorlichten dat voor die pincode een pasje in een automaat moet worden gestoken maakt die banken in mijn ogen zelf grof nalatig.

Katvanger is het antwoord op uw eerste redenatie, maar de criminele specialisten hebben geen KvK inschrijving nodig om een dergelijk apparaat aan te schaffen. Het echte gevaar is niet >b>die vorm</b> van contactloze zakkenrollerij, maar de mogelijkheid van het maken van een warmtefoto van de invoering van de pincode. die lichten op in een kleur, waarin het donkerste het laatste getal is, en het lichtste de eerste. Na het stelen van de pincode, hoeft de zakkenroller alleen nog maar het apparaat in de buurt van de pas te houden, en uw bankrekening is honderden euros lichter.
04-02-2016, 20:53 door Anoniem
Door Anoniem: We moeten hier 2 zaken onderscheiden:
- contacloze functionaliteit.
- betalen zonder pincode

Het laatste is per definitie niet veilig. Je mist de 2e factor...
Gewoon altijd pincode vragen, en het probleem is verholpen.

Gemak komt altijd met een prijs...

Waarom vind je het zo veilig om overal en nergens je pincode te laten zien ?
Kijk je wel eens hoe ontzettend weinig mensen uberhaupt proberen om het zicht op hun pin te blokkeren ?

En vraag je jezelf bij elke pin opnieuw af, wie kan vanaf waar mijn pin zien ?
En veeg je dan ook nog telkens weer al je vingers over alle toetsen zodat de infrarood camera nadat je klaar bent je pin niet ziet ?

Als je pin gezien is, hoeft alleen je pas nog gerold (of gewoon met geweld) gestolen te worden om meteen je saldo (of daglimiet, of 'dagen totdat je het merkt limiet' ) als verlies te hebben.

Het contactloze vind ik niet geweldig, maar op elke kleine transactie overal een credential met veel waarde _moeten_ riskeren vind ik helemaal niet zo veilig.
Dan is een transactie met een heel lage grens op het verlies zonder een waardevolle credential bloot te hoeven geven echt geen slechte keuze voor een _systeem_ .
04-02-2016, 21:16 door Anoniem
Door Anoniem: Wie van de reageerders hier, is al één of meer keren wireless gerold?

Ik niet. Ik ben ook nog nooit gewoon gerold, geskimd of aangerand maar dat wil ook niet zeggen dat dat niemand ooit overkomt.
04-02-2016, 21:40 door Briolet
Door Anoniem: Dan spreekt ABN-Amro zichzelf tegen. Deze tekst staat namelijk ook op hun website:
https://www.abnamro.nl/nl/prive/betalen/betaalpas/uw-nieuwe-betaalpas.html

"...door uw pas in de betaalautomaat te steken...", het staat er echt.

Dat was precies de pagina waar ik het volgende las:

U betaalt met uw betaalpas door deze tegen de betaalautomaat aan te houden. Zo betaalt u sneller en makkelijker.

• Voor betalingen boven € 25,- moet u wel altijd uw pincode gebruiken.

Je hebt dus volkomen gelijk dat de bank geen eenduidige voorlichting geeft. Dat het altijd draadloos gaat, staat in de uitleg van de methode. Dat van het insteken staat slechts bij een rekenvoorbeeld.

Ik heb het contactloos betalen kort gebruikt, totdat ik voor de eerste keer in de winkel een pincode moest intikken. Wat ik natuurlijk niet gedaan heb, maar dat mocht ik wel draadloos doen. Daarom ook mijn zekerheid dat dat insteken niet bij alle pinautomaten nodig is.

Dan blijf ik bij mijn stelling dat het onderzoek van de Consumentenbond een flutonderzoek is als ze hun bewering niet eens in de praktijk getest hebben. Dat diskwalificeert direct ook de kwaliteit van hun andere beweringen. De ABN-Amro is ook niet een heel klein bankje die je kunt negeren als irrelevant.
04-02-2016, 21:42 door karma4
Door ben987:
Door Anoniem: Ik betwijfel of dit aantrekkelijk is voor criminelen om te doen. Je moet je inschrijven bij de KvK om zo'n apparaatje te kunnen aanschaffen en dat ding is gekoppeld aan een rekeningnummer. Dat levert wel heel duidelijke sporen naar de dader op, niet iets waar een dief op zit te wachten.
het begrip "katvanger" is bij u nog niet helemaal door gekomen ?
En een katvanger bij de KVK wordt niet gescreend door a/ Kvk b/ uitgevende maatschappij automaat c/ bank voor een rekening? Die wordt aangsproken moet met een goed verhaal komen. Dan moeten ze eerst nog investeren voordat er voor buit gegaan kan worden. Het wordt een eenmalig avontuur. Zodra de naam besmet is, is het over.
04-02-2016, 22:25 door Anoniem
Verhaal met losse ik heb wat gehoord kreetjes...
Raakt kant nog wal.

boven 25 euro altijd pincode invullen. adstand tussen pas en reader mag max 2cm zijn om goed te werken.
Feit blijft dat je hem langs iemands broekzak kan halen als je zn portomo ziet zitten.

Lijkt me meer een zak om contactloos pinnen gewoon niet zomaar aan jan en alleman beschikbaar te maken.
Echte pin zoals bij ccv equens wordt je gechecked. daar zou kunnen.
Vulles als pindirect en andere waar niet echt controle opzit verbieden voor contactloos.

we weten wel dat ALLES lek is een zelfs een alu hoedje je gedacten kan stelen.
gaat erom hoe je het roggeld
04-02-2016, 22:27 door ben987
Door Anoniem:
Door Anoniem: We moeten hier 2 zaken onderscheiden:
- contacloze functionaliteit.
- betalen zonder pincode

Het laatste is per definitie niet veilig. Je mist de 2e factor...
Gewoon altijd pincode vragen, en het probleem is verholpen.

Gemak komt altijd met een prijs...

Waarom vind je het zo veilig om overal en nergens je pincode te laten zien ?
Kijk je wel eens hoe ontzettend weinig mensen uberhaupt proberen om het zicht op hun pin te blokkeren ?

En vraag je jezelf bij elke pin opnieuw af, wie kan vanaf waar mijn pin zien ?
En veeg je dan ook nog telkens weer al je vingers over alle toetsen zodat de infrarood camera nadat je klaar bent je pin niet ziet ?

Als je pin gezien is, hoeft alleen je pas nog gerold (of gewoon met geweld) gestolen te worden om meteen je saldo (of daglimiet, of 'dagen totdat je het merkt limiet' ) als verlies te hebben.

Het contactloze vind ik niet geweldig, maar op elke kleine transactie overal een credential met veel waarde _moeten_ riskeren vind ik helemaal niet zo veilig.
Dan is een transactie met een heel lage grens op het verlies zonder een waardevolle credential bloot te hoeven geven echt geen slechte keuze voor een _systeem_ .
hoe moeilijk is het om uw pincode af te schermen tijden intypen en te eindigen met alle toetsen aan te raken zodat warmtecamera,s geen resultaat kunnen zien ?
04-02-2016, 22:29 door Dick99999 - Bijgewerkt: 04-02-2016, 22:30
Ik ben heel benieuwd naar de reactie van de banken. Bij andere zwakheden hebben ABN en RABO nooit toegeven dat de zwakheden bestaan. Hier moeten ze wel op reageren. Met als gevolg dat vele 'gerolden' een claim zullen indienen.

Overigens vraag ik mij af bij welke banken dit kan. Ik moet namelijk altijd mijn pas in het apparaat steken als ik 3 keer contactloos heb betaald of €50 heb besteed. Misschien geldt dat niet bij draadloze terminals?
04-02-2016, 22:48 door Anoniem
Door Anoniem: Katvanger is het antwoord op uw eerste redenatie, maar de criminele specialisten hebben geen KvK inschrijving nodig om een dergelijk apparaat aan te schaffen.
Dank voor de uitleg. Zijn er mogelijkheden om zonder KvK-inschrijving zo'n apparaat aan de rekening van een katvanger te koppelen dan?
Door ben987: het begrip "katvanger" is bij u nog niet helemaal door gekomen ?
Hint: jou had ik ook met plezier bedankt voor het aangeven wat ik over het hoofd zag als je niet zo'n lullig afzeiktoontje had gebruikt. Nu voel ik daar geen behoefte aan.
04-02-2016, 22:56 door Anoniem
Staat iemand er ooit wel eens bij stil waarom er steeds nieuwe betaalproducten zijn en waarom de kosten van bankrekeningen explosief stijgen? Vragen de klanten om nieuwe betaalproducten of hogere kosten? Nee. Banken vernieuwen hun assortiment betaalproducten om grotere winstmarges te behalen en de risico's naar de klanten te verleggen. Het verkoopargument is betaalgemak, maar in feite betaald u en de winkeliers verplicht steeds meer voor die producten en de bijkomende risico's. Want u dacht toch niet dat de banken dat uit eigen zak betalen. De vraag is waarom de nederlandse bank het steeds verder verleggen van de risico's en kosten naar de nederlandse bevolking toestaat. Kennelijk is het ook voor de staat aantrekkelijk.
04-02-2016, 22:58 door Anoniem
Door karma4:
Door ben987:
Door Anoniem: Ik betwijfel of dit aantrekkelijk is voor criminelen om te doen. Je moet je inschrijven bij de KvK om zo'n apparaatje te kunnen aanschaffen en dat ding is gekoppeld aan een rekeningnummer. Dat levert wel heel duidelijke sporen naar de dader op, niet iets waar een dief op zit te wachten.
het begrip "katvanger" is bij u nog niet helemaal door gekomen ?
En een katvanger bij de KVK wordt niet gescreend door a/ Kvk b/ uitgevende maatschappij automaat c/ bank voor een rekening? Die wordt aangesproken moet met een goed verhaal komen. Dan moeten ze eerst nog investeren voordat er voor buit gegaan kan worden. Het wordt een eenmalig avontuur. Zodra de naam besmet is, is het over.

Precies, maar dan hebben de boefjes allang weer een nieuwe katvanger gevonden. Die zijn sneller gevonden dan de reactietijd van de banken en de KvK hoor. ;-)
Poen is naar de boefjes en de katvanger zit in de bak.

Maar de banken hebben het allemaal weer heel prima voor elkaar hoor.
Even alle PIN bloopers op een rijtje:
- Toen het werd ingevoerd kon je alleen bij je eigen bank geld opnemen....
- Er werd besloten om een stukje magnetische tape op de pas te plakken. "Nee hoor mevrouwtje, dat kan alleen met hele speciale apparatuur uitgelezen worden. Dat is echt super veilig, gaat u maar rustig slapen hoor."
- Toen ze eindelijk een chipje op de bankpas geprutst hadden bleek dat bankpassen van ING (Postbank) niet in de paslezer van de overige banken konden worden gelezen en omgekeerd.
- Eindelijk de voorgaande fout rechtgetrokken met de zg Chipknip. Een hele hoop reclame voor gemaakt, leek geen succes te worden. Toen het eindelijk door de consument gebruikt ging worden (met dank aan de diverse gemeenten met alleen Chipknip parkeerautomaten) werd ie weer afgeschaft want we mochten nu ook PINnen voor kleine bedragen.
- En nu dit NFC gelul weer, wat iedereen had kunnen zien aankomen.

En weet je waar ik me nog het meest over opwind?
Wij betalen al die ellendige geldverslindende projecten met z'n allen, niet de "heren" die de plannetjes bedenken.

Laat die banken nou eens eerlijk toegeven dat ze eigenlijk overbodig zijn en doodsbang voor Google, Apple en al die andere Tech-bedrijven die ook wel zo'n fijne monopoly positie willen in ons betalingsverkeer.
05-02-2016, 00:13 door Anoniem
Dat is wel heel lullig voor de belastingdienst. Zij lopen daardoor inkomsten mis.
05-02-2016, 00:27 door Anoniem
Als ik dat zo lees, is het probleem niet contactloos betalen.
Het probleem is dat de crimineel je pincode is komen te weten...
05-02-2016, 01:23 door Anoniem
Door ben987:
Door Anoniem:
Door Anoniem: We moeten hier 2 zaken onderscheiden:
- contacloze functionaliteit.
- betalen zonder pincode

Het laatste is per definitie niet veilig. Je mist de 2e factor...
Gewoon altijd pincode vragen, en het probleem is verholpen.

Gemak komt altijd met een prijs...

Waarom vind je het zo veilig om overal en nergens je pincode te laten zien ?
Kijk je wel eens hoe ontzettend weinig mensen uberhaupt proberen om het zicht op hun pin te blokkeren ?

En vraag je jezelf bij elke pin opnieuw af, wie kan vanaf waar mijn pin zien ?
En veeg je dan ook nog telkens weer al je vingers over alle toetsen zodat de infrarood camera nadat je klaar bent je pin niet ziet ?

Als je pin gezien is, hoeft alleen je pas nog gerold (of gewoon met geweld) gestolen te worden om meteen je saldo (of daglimiet, of 'dagen totdat je het merkt limiet' ) als verlies te hebben.

Het contactloze vind ik niet geweldig, maar op elke kleine transactie overal een credential met veel waarde _moeten_ riskeren vind ik helemaal niet zo veilig.
Dan is een transactie met een heel lage grens op het verlies zonder een waardevolle credential bloot te hoeven geven echt geen slechte keuze voor een _systeem_ .
hoe moeilijk is het om uw pincode af te schermen tijden intypen en te eindigen met alle toetsen aan te raken zodat warmtecamera,s geen resultaat kunnen zien ?

Kom eens uit je kelder en observeer voor hoeveel mensen dat inderdaad moeilijk blijkt.
05-02-2016, 08:47 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Bladie: Tja, SecrID-pasjeshouder en natuurlijk gewoon je PIN geheim houden. Verder niets aan de hand lijkt mij.
Tuurlijk, "Hier heb je een nieuwe feature waarmee iedere gladiool geld van je bankrekening kan halen." Mijn oma denkt dan meteen: "Oh, laat ik mijn SecrID maar voor de dag halen.". Waarna zij vrolijk verder gaan met het compilen van haar nieuwe 4.4-rt kernel voor haar pentest machine. Want zeg nou zelf 250hz per tick is absurd lang!

U bent mij een nieuwe koffie verschuldigd! *proest*
05-02-2016, 13:17 door Anoniem
Door Anoniem: Wie van de reageerders hier, is al één of meer keren wireless gerold?
Precies, het is een stuk makkelijk om te roepen dat het in theorie mogelijk is dan om het te doen. We worden tegenwoordig overal bang gemaakt voor risico's die verwaarloosbaar zijn.
En niemand gaat op televisie laten zien dat het vrijwel onmogelijk is om ongemerkt een lezer enkele seconden achter elkaar stil tegen iemand zijn tas te duwen, want dat levert geen kijkcijfers op.
En als je echt bang bent voor "infraroodfoto's" van het pintoetsenbord, typ je toch gewoon nog een paar cijfers in na de transactie?
05-02-2016, 14:33 door ben987
Door Anoniem:
Door ben987:
Door Anoniem:
Door Anoniem: We moeten hier 2 zaken onderscheiden:
- contacloze functionaliteit.
- betalen zonder pincode

Het laatste is per definitie niet veilig. Je mist de 2e factor...
Gewoon altijd pincode vragen, en het probleem is verholpen.

Gemak komt altijd met een prijs...

Waarom vind je het zo veilig om overal en nergens je pincode te laten zien ?
Kijk je wel eens hoe ontzettend weinig mensen uberhaupt proberen om het zicht op hun pin te blokkeren ?

En vraag je jezelf bij elke pin opnieuw af, wie kan vanaf waar mijn pin zien ?
En veeg je dan ook nog telkens weer al je vingers over alle toetsen zodat de infrarood camera nadat je klaar bent je pin niet ziet ?

Als je pin gezien is, hoeft alleen je pas nog gerold (of gewoon met geweld) gestolen te worden om meteen je saldo (of daglimiet, of 'dagen totdat je het merkt limiet' ) als verlies te hebben.

Het contactloze vind ik niet geweldig, maar op elke kleine transactie overal een credential met veel waarde _moeten_ riskeren vind ik helemaal niet zo veilig.
Dan is een transactie met een heel lage grens op het verlies zonder een waardevolle credential bloot te hoeven geven echt geen slechte keuze voor een _systeem_ .
hoe moeilijk is het om uw pincode af te schermen tijden intypen en te eindigen met alle toetsen aan te raken zodat warmtecamera,s geen resultaat kunnen zien ?

Kom eens uit je kelder en observeer voor hoeveel mensen dat inderdaad moeilijk blijkt.
waarom zou ik in een kelder zitten suffie !
denkt u nou werkelijk dat ik niet door heb hoe ongelooflijk slordig mensen omgaan met hun pincode ? ik zie het alle dagen !
.
mijn vraag "hoe moeilijk is het om uw pincode af te schermen tijden intypen en te eindigen met alle toetsen aan te raken zodat warmtecamera,s geen resultaat kunnen zien ?" was niet meer dan een retorische vraag.
.
maar schijnbaar zijn retorische vragen niet aan alle mensen besteed....
06-02-2016, 04:30 door Anoniem
Door ben987:
Door Anoniem:
Door ben987:
Door Anoniem:
Door Anoniem: We moeten hier 2 zaken onderscheiden:
- contacloze functionaliteit.
- betalen zonder pincode

Het laatste is per definitie niet veilig. Je mist de 2e factor...
Gewoon altijd pincode vragen, en het probleem is verholpen.

Gemak komt altijd met een prijs...

Waarom vind je het zo veilig om overal en nergens je pincode te laten zien ?
Kijk je wel eens hoe ontzettend weinig mensen uberhaupt proberen om het zicht op hun pin te blokkeren ?

En vraag je jezelf bij elke pin opnieuw af, wie kan vanaf waar mijn pin zien ?
En veeg je dan ook nog telkens weer al je vingers over alle toetsen zodat de infrarood camera nadat je klaar bent je pin niet ziet ?

Als je pin gezien is, hoeft alleen je pas nog gerold (of gewoon met geweld) gestolen te worden om meteen je saldo (of daglimiet, of 'dagen totdat je het merkt limiet' ) als verlies te hebben.

Het contactloze vind ik niet geweldig, maar op elke kleine transactie overal een credential met veel waarde _moeten_ riskeren vind ik helemaal niet zo veilig.
Dan is een transactie met een heel lage grens op het verlies zonder een waardevolle credential bloot te hoeven geven echt geen slechte keuze voor een _systeem_ .
hoe moeilijk is het om uw pincode af te schermen tijden intypen en te eindigen met alle toetsen aan te raken zodat warmtecamera,s geen resultaat kunnen zien ?

Kom eens uit je kelder en observeer voor hoeveel mensen dat inderdaad moeilijk blijkt.
waarom zou ik in een kelder zitten suffie !
denkt u nou werkelijk dat ik niet door heb hoe ongelooflijk slordig mensen omgaan met hun pincode ? ik zie het alle dagen !
.
mijn vraag "hoe moeilijk is het om uw pincode af te schermen tijden intypen en te eindigen met alle toetsen aan te raken zodat warmtecamera,s geen resultaat kunnen zien ?" was niet meer dan een retorische vraag.
.
maar schijnbaar zijn retorische vragen niet aan alle mensen besteed....

Als je alle dagen ziet DAT mensen niet veilig kunnen pinnen, en toch durft te zeggen dat er gewoon om een pin gevraagd moet worden - en ik stel dat het overal laten zien van je pincode onveilig is, stel jij de "retorische" vraag hoe moeilijk het is om veilig te pinnen ?

Het _is_ blijkbaar te moeilijk. Ja - ik kan het beter dan 99.9% van de bevolking. En ik word er doodziek van telkens die alertheid te _moeten_ hebben voor elke triviale transactie .
En ik ga dan niet achterover leunen en vinden dat ik zo slim ben, en neerkijken op alle mensen die hun pin ook moeten rondstrooien (en minder bekend met alle soorten afkijk risico's dan ik).

Laat staan dat ik zo'n systeem ga verdedigen als "veilig" of "beter" en impliciet (of zoals jij expliciet 20:16 ) zeg dat iedereen wiens pin gejat wordt het maar aan zichzelf te wijten heeft.

Het (laten) afkijken is wat de gebruiker overkomt , het is het systeem wat de gebruiker telkens weer in de positie brengt waar hij een kleine en lastig te vermijden fout kan maken - en de gevolgen van die kleine 'fout' ook nog eens erg groot maakt .

Als systeemontwerper heb je GEFAALD als je een publiek systeem bouwt wat alleen door een paar security nerds goed gebruikt kan worden.
En dat falen verhul je niet door te wijzen naar 99% mensen die maar "dom" zijn en je systeem verkeerd gebruiken.

Het ambitieniveau van security experts voor algemene systemen zou hoger moeten liggen dan " _ik_ kan er veilig mee werken en voor de rest kan ik de schuld afschuiven" .
06-02-2016, 15:30 door ben987 - Bijgewerkt: 06-02-2016, 15:56
Als je alle dagen ziet DAT mensen niet veilig kunnen pinnen
als je alle dagen ziet dat mensen niet veilig WILLEN pinnen, tussen willen en kunnen zit een groot verschil.
en toch durft te zeggen dat er gewoon om een pin gevraagd moet worden
nu legt u woorden in mijn mond die ik nooit gebruikt heb, ik ben geen voorstander van pinnen, ik beweer enkel dat verliesdiefstal van pincode voor 99.99% voorkomen kan worden.
ik ben überhaupt TEGEN het moderne bankwezen/pinnen/digitaliseren etc, dat kunt u terug lezen in al mijn vorige reacties op andere topics die over het bankwezen gaan.
en neerkijken op alle mensen die hun pin ook moeten rondstrooien (en minder bekend met alle soorten afkijk risico's dan ik)
kan weinig respect opbrengen voor mensen die tegen beter weten in weigeren hun pincode af te schermen.
"en minder bekend zijn"?? je wordt dood gegooid met voorlichtingsspotjes op tv, in welke kelder leeft u ?
Laat staan dat ik zo'n systeem ga verdedigen als "veilig" of "beter" en impliciet (of zoals jij expliciet 20:16 ) zeg dat iedereen wiens pin gejat wordt het maar aan zichzelf te wijten heeft.
als er andere manieren zijn dan afkijken van de pincode (fysiek door mens of indirect door geïnstalleerd cameraatje bij geldautomaat e.d. of warmte camera dan laat ik mij graag door u informeren?
En dat falen verhul je niet door te wijzen naar 99% mensen die maar "dom" zijn
nergens heb ik het woord DOM gebruikt en ook niet dat dat geld voor 99% van de mensen, u moet beter lezen, mijn stelling is en was dat de mensen voor 99.99% kunnen vermijden dat de pincode in verkeerde handen valt.
.
tenslotte, ben het wel met u eens dat het systeem faalt, maar dat heb ik ook nooit ergens ontkent.....
06-02-2016, 20:22 door karma4
Door Anoniem:
En weet je waar ik me nog het meest over opwind?
Wij betalen al die ellendige geldverslindende projecten met z'n allen, niet de "heren" die de plannetjes bedenken.
Laat die banken nou eens eerlijk toegeven dat ze eigenlijk overbodig zijn en doodsbang voor Google, Apple en al die andere Tech-bedrijven die ook wel zo'n fijne monopoly positie willen in ons betalingsverkeer.
Dat over die "hogere heren" witte boorden ... in de financiële wereld ben ik met je eens. Dat Google Apple of wat dan ook een alternatief zou zijn beslist niet, Die bedrijven vertonen de zelfde kwalijke a-sociale trekken als de eersten. (laat je niet verblinden in je afkeer).

Geldezels / katvangers / als je zoiets gaat doen moet je het echt goed doen. Niet hier blijven en er anderen voor op laten draaien. http://www.nu.nl/internet/3418844/hackers-stelen-in-uren-343-miljoen-euro-bij-banken.html
07-02-2016, 14:12 door ben987 - Bijgewerkt: 07-02-2016, 14:17
Door karma4

Geldezels / katvangers / als je zoiets gaat doen moet je het echt goed doen. Niet hier blijven en er anderen voor op laten draaien. http://www.nu.nl/internet/3418844/hackers-stelen-in-uren-343-miljoen-euro-bij-banken.html
hoezo goed doen ? vind u dat goed beste karma4 ? ennuhhh.... u denkt dat de klanten van deze banken er niet voor opdraaien ?
08-02-2016, 10:28 door Anoniem
De meest eenvoudige, snelle, veilige manier van betalen: gewoon contant geld.
08-02-2016, 10:53 door mrunix
1) als je je ov chipcard, je creditcard en je bankpas in dezelfde portefeuile hebt zitten, gaat dit niet werken.
drie nfc's tegelijk is te verwarrend.

voor de zekerheid een velletje aluminumfolie in je portefeuille, klaar is kees, denk ik dan :-)

2) zo een pin terminal kun je bestellen als je een KVK nr hebt. daarvoor moet je je legitimeren met een paspoort of ID kaart. daarna moet je je apparaatje aan een bank rekening koppelen. ook voor een bankrekening moet je je legitimeren, vanwege de WID.

Je gaat dus een flink aantal geld-ezels nodig hebben, en de daarbij behorende organisatie.

Kortom, je succes als crimineel hangt toch wel af van hoe goed je in staat bent om dat allemaal te regelen zonder gepakt te worden.

zo simpel is het dus allemaal niet.

en het risico hoeft niet bijzonder groot te zijn vanwege 1) zolang je je pin voor jezelf houdt.......
08-02-2016, 11:13 door TMA Kluizen
Helaas kan je "contactloos betalen" niet uitzetten bij sommige banken en credit kaart bedrijven. Bij de ANWB Visa kaart wordt het automatisch geactiveerd zodra je de kaart voor de eerste keer gebruikt, en het is niet uit te zetten! Laconiek antwoord van Visa is: "het is toch verzekerd". Enige manier is om massaal te klagen bij politici en bedrijven over deze wanpraktijken. Betaal methoden moeten de vrije keuze zijn van de eigenaar van het geld, en van niemand anders.
08-02-2016, 11:22 door Anoniem
Met infrarood camera, dan heb je 4 cijfers,maar ook in de juiste volgorde dat zijn 10.000 mogelijkheden.
Als je 9 toetsen aanraakt zijn het 1.000.000.000 mogelijkheden.

Zelf heb ik 2 oude passen omwikkeld met aluminium folie, één in vakje er voor en één in vakje er achter,getest en maakt geen
contact.
08-02-2016, 12:11 door SimonS
Door Anoniem: De meest eenvoudige, snelle, veilige manier van betalen: gewoon contant geld.
Hmm heb jij als een in een supermarkt gestaan achter een persoon (meestal een ouder iemand) die een bedrag per se met muntjes wil betalen? Eerst het uittellen, dan het natellen, daarna het opbergen?
En als je dan ook nog eens bedenkt dat wisselgeld op (laten) halen of brengen elke keer een kein vermogen kost bij de banken kan ik e voorstellen dat je verhaal niet helemaal opgaat.

En mbt de veiligheid: je portemonaie kan ook gewoon gerold worden, heb je helemaal geen pincode voor nodig :)
wel behendige vingers.
08-02-2016, 16:21 door Anoniem
Door ben987:
Door Anoniem: Ik betwijfel of dit aantrekkelijk is voor criminelen om te doen. Je moet je inschrijven bij de KvK om zo'n apparaatje te kunnen aanschaffen en dat ding is gekoppeld aan een rekeningnummer. Dat levert wel heel duidelijke sporen naar de dader op, niet iets waar een dief op zit te wachten.
het begrip "katvanger" is bij u nog niet helemaal door gekomen ?

Maar die katvanger krijgt dan wel een grote rol. Hij moet mee naar de notaris om een bedrijf te starten (inschrijving KVK), daarna naar de bank waarna hij met zijn KVK uittreksel en ID bewijs een rekening moet openen.

Daarna moet hij een bankafschrift (waarop ook geld op moet staan) zijn KVK bewijs + ID bewijs toesturen naar de betaalautomaat leverancier. Deze gaat het hierna verwerken.

Voorheen hoefde de katvanger enkel een prive rekening te openen waarna de criminelen hier geldbedragen op lieten storten. Voor dit misbruik is het dus veel omslachtiger.
08-02-2016, 16:23 door Anoniem
Door TMA Kluizen: Betaal methoden moeten de vrije keuze zijn van de eigenaar van het geld, en van niemand anders.

Het is toch je vrije keus bij welke bank je gaat bankieren. Niemand verplicht je een creditcard te nemen bij de ANWB. Het is misschien goedkoper, maar daartegenover staan niet dit soort opties om het uit te schakelen.
08-02-2016, 17:49 door Anoniem
Verdorie en ik zei het nog wel zo tegen de ABN toen ze mij zo een pas opstuurden, dat ik dat niet wilde, waarna ze zeiden dat het verplicht was. Heb het toen maar geaccepteerd. Net gebeld en gewoon 3x moeten zeggen dat ik een normale pas wil.
En toch blijven doorzeuren. Verdienen banken er geld op ofzo als je contactloos betaald ?

Toch eens een keer een andere bank gaan zoeken.
08-02-2016, 19:10 door Anoniem
Door SimonS:
Door Anoniem: De meest eenvoudige, snelle, veilige manier van betalen: gewoon contant geld.
Hmm heb jij als een in een supermarkt gestaan achter een persoon (meestal een ouder iemand) die een bedrag per se met muntjes wil betalen? Eerst het uittellen, dan het natellen, daarna het opbergen?
En als je dan ook nog eens bedenkt dat wisselgeld op (laten) halen of brengen elke keer een kein vermogen kost bij de banken kan ik e voorstellen dat je verhaal niet helemaal opgaat.

Grootste oponthoud komt echt van de pinbetalers: storing, verkeerd pasje, limiet overschreden, weer verkeerd pasje, overbelast netwerk, nieuwe codes invoeren door caissiere, navraag bij back-office (waarom werkt de automaat niet?), enzovoort. Er zou koffie bij geserveerd moeten worden.
12-02-2016, 10:24 door Anoniem
Bij de VISA creditcard kun je het contactloos betalen NIET uitschakelen!
10-03-2016, 18:00 door Pandit
Gisteren ontving ik van de Rabobank een nieuw pasje omdat de mijne in juni verloopt. Ik zag het logo van contactloos betalen, Bij het lezen van de folder bleek de "service" voor contactloos betalen standaard aan te staan. idioten. Ik was zo boos dat ik bij de Rabobank om opheldering heb gevraagd en dat ik een andere pas wilde zonder deze onzin.

Vandaag kreeg ik een keurig antwoord dat het aanzetten een service was en ze deze voor mij hebben uitgezet en dat ze geen kaarten kunnen leveren zonder deze rfc chip...

Moet ik hier genoegen mee nemen, Ik heb nog veel vragen, mogelijk kunnen de privacy bewuste mensen hier antwoord op geven. Zoals:

(1) De kaart is nu softwarematig uitgezet, maar de rfc chip werkt nog gewoon. Is het technisch mogelijk dat wel andere gegevens uitgelezen kunnen worden zoals rekeningnummer, kaarthouder, pasnummer etc. of wordt er Überhaupt iets uitgezonden zodat een crimineel kan zien dat er een betaalpas in mijn tas zit..

Ik heb er gewoon geen goed gevoel over en voel dat me weer iets nutteloos wordt opgedrongen met grote security en privicy risico;s. Er is i.m.h.o niets mis met de standaard betaalpas.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.