Twee Amerikaanse senatoren hebben hard uitgehaald naar bedrijven die versleutelde communicatie aanbieden, aangezien dit terroristen in de kaart speelt. Senator John McCain schreef een opiniestuk voor Bloomberg. Daarin stelt hij dat IS en andere terreurgroepen zich via sociale media en communicatieplatformen onzichtbaar voor terreurbestrijders maken.
"Door gebruik te maken van encryptie, kunnen terroristen en gewone criminelen hun agenda's uitvoeren buiten het bereik van onze inlichtingen- en opsporingsdiensten. Dit is onacceptabel. Amerikanen moeten natuurlijk toegang tot technologie hebben die privé- en bedrijfscommunicatie privé houdt, maar het moet in balans zijn met zorgen over de nationale veiligheid", aldus McCain.
De Republikeinse senator hekelt de opvatting van sommige techbedrijven die stellen dat overheidstoegang tot versleutelde informatie de privacy van gebruikers ondermijnt. Volgens hem is dit een dooddoener waardoor de discussie stopt, terwijl de dreiging zich verder ontwikkelt. "We beseffen dat er risico's zijn om dit soort toegang tot versleutelde informatie te vereisen, maar we weten ook dat er risico's zijn als we niets doen."
McCain heeft vooral problemen met end-to-end-encryptie, waardoor alleen de afzender en ontvanger van een bericht de inhoud kunnen bekijken. "We moeten ervoor zorgen dat bedrijven en personen die op encryptie vertrouwen beseffen dat onze veiligheid wordt bedreigd, en niet versterkt, door technologie die belangrijke informatie buiten het bereik van opsporingsdiensten plaatst. Het ontwikkelen van technologie die terroristen zoals IS helpt is niet alleen schadelijk voor onze veiligheid, maar uiteindelijk ook een onverstandig businessmodel."
Senator McCain staat niet alleen in zijn kritiek op encryptie. Gisteren vond er een hoorzitting van het inlichtingencomité van de Amerikaanse senaat plaats. Daarbij noemde de Democratische senator Dianne Feinstein ook het gevaar van encryptie (41:20). "De luchtaanvallen van de coalitie ontnemen IS schuilplekken en financiële middelen, maar hoe vernietigen we het, als het enige dat ze nodig hebben om in het Westen een aanval uit te voeren een internetverbinding en versleutelde berichten-applicatie is." Daarbij vroeg Feinstein James Clapper, hoofd van de Amerikaanse inlichtingendiensten, hoe end-to-end-encryptie invloed heeft gehad op het opsporen van personen die kwaad in de zin hebben.
Er is echter niet alleen kritiek op encryptie. Zo liet Michael Hayden, voormalig hoofd van de Amerikaanse geheime dienst NSA, onlangs nog weten dat het aanbrengen van achterdeurtjes in encryptie zodat opsporingsdiensten versleutelde berichten kunnen lezen een slecht idee is. End-to-end-encryptie komt volgens Hayden de veiligheid juist ten goede.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.