Het CDA wil dat verdachten kunnen worden gedwongen hun encryptiesleutel af te staan, zo bleek vandaag tijdens een hoorzitting over het wetsvoorstel computercriminaliteit III. Eind december vorig jaar werd het wetsvoorstel bij de Tweede Kamer ingediend, maar het decryptiebevel was hieruit gehaald.
Dit was gedaan vanwege de verhouding met het nemo tenetur-beginsel, dat inhoudt dat de verdachte niet aan zijn eigen veroordeling hoeft mee te werken. Als het aan het CDA ligt wordt het echter weer opgenomen. Volgens Astrid Oosenbrug van de PvdA is het dan ook vreemd dat het CDA dit voorstel weer terug in de wet wil, zo laat ze via Twitter weten. Tijdens de hoorzitting stelde het Openbaar Ministerie dat het altijd al tegenstander van het decryptiebevel was geweest. Dit tot verbazing van CDA-Kamerlid Van Toorenburg, die zich herinnerde dat het OM juist voorstander was.
Ook werd het gebruik van bekende kwetsbaarheden en zero day-lekken uitgebreid gesproken. De politie wilde niet uitsluiten dat het zero day-lekken, kwetsbaarheden waarvoor nog geen update beschikbaar is, zal gebruiken. In de meeste gevallen zal er waarschijnlijk van bekende kwetsbaarheden gebruik worden gemaakt, waarbij verdachten bijvoorbeeld hun besturingssysteem, browser of router zijn vergeten te patchen. Er werd door aanwezige experts dan ook aangeraden om het gebruik van zero day-kwetsbaarheden in het wetsvoorstel uit te sluiten.
Aanwezige Kamerleden van onder andere de D66 en SP, alsmede verschillende organisaties waaronder Bits of Freedom en de Nederlandse Orde van Advocaten, maar ook bedrijven als Google en AMS-IX, hadden grote kritiek op het wetsvoorstel en de omvang van de bevoegdheden die de politie hierdoor zou krijgen. Wanneer het wetsvoorstel door de Eerste en Tweede Kamer zal worden behandeld is nog altijd onbekend.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.