image

CDA wil decryptiebevel terug in wet computercriminaliteit

donderdag 11 februari 2016, 13:22 door Redactie, 9 reacties

Het CDA wil dat verdachten kunnen worden gedwongen hun encryptiesleutel af te staan, zo bleek vandaag tijdens een hoorzitting over het wetsvoorstel computercriminaliteit III. Eind december vorig jaar werd het wetsvoorstel bij de Tweede Kamer ingediend, maar het decryptiebevel was hieruit gehaald.

Dit was gedaan vanwege de verhouding met het nemo tenetur-beginsel, dat inhoudt dat de verdachte niet aan zijn eigen veroordeling hoeft mee te werken. Als het aan het CDA ligt wordt het echter weer opgenomen. Volgens Astrid Oosenbrug van de PvdA is het dan ook vreemd dat het CDA dit voorstel weer terug in de wet wil, zo laat ze via Twitter weten. Tijdens de hoorzitting stelde het Openbaar Ministerie dat het altijd al tegenstander van het decryptiebevel was geweest. Dit tot verbazing van CDA-Kamerlid Van Toorenburg, die zich herinnerde dat het OM juist voorstander was.

Zero-days

Ook werd het gebruik van bekende kwetsbaarheden en zero day-lekken uitgebreid gesproken. De politie wilde niet uitsluiten dat het zero day-lekken, kwetsbaarheden waarvoor nog geen update beschikbaar is, zal gebruiken. In de meeste gevallen zal er waarschijnlijk van bekende kwetsbaarheden gebruik worden gemaakt, waarbij verdachten bijvoorbeeld hun besturingssysteem, browser of router zijn vergeten te patchen. Er werd door aanwezige experts dan ook aangeraden om het gebruik van zero day-kwetsbaarheden in het wetsvoorstel uit te sluiten.

Aanwezige Kamerleden van onder andere de D66 en SP, alsmede verschillende organisaties waaronder Bits of Freedom en de Nederlandse Orde van Advocaten, maar ook bedrijven als Google en AMS-IX, hadden grote kritiek op het wetsvoorstel en de omvang van de bevoegdheden die de politie hierdoor zou krijgen. Wanneer het wetsvoorstel door de Eerste en Tweede Kamer zal worden behandeld is nog altijd onbekend.

Reacties (9)
11-02-2016, 13:42 door Anoniem
De opsporingstoko's, geheime diensten etc zijn net als kleine kinderen...
Ze willen niet 1 snoepje, niet de pot, maar de hele snoepfabriek, en ze willen het nu...
Is er dan niemand die deze kinderen kan vertellen wat er gebeurt met kinderen die teveel snoep eten?

(FYI: best case scenario, krijgen ze buikpijn).
11-02-2016, 15:12 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 11-02-2016, 15:12
[Verwijderd]
11-02-2016, 15:25 door Anoniem
Tijd dat we een constitutioneel hof krijgen. Door de politieke steekspellen is de eeerste kamer niet meer geschikt om dit soort onzin tegen te houden. Een rechter die een wet kan vernietigen, omdat het in strijd is met de grondwet, kan dat wel. Bovendien kan hij straffen, die worden opgelegd na ongrondwettelijk handelen van opsporingsdiensten, vernietigen.

Aangezien het nemo tenetur beginsel volgens mij in de grondwet is verankerd, zou dit meteen zijn opgelost.
11-02-2016, 15:53 door Anoniem
Moeten we deze politici wel laten beslissen over dit soort dingen, want weet je nog die politici die pas geleden op twitter klaagde dat Microsoft hem steeds belde. Dit zijn de mensen die nu over onze privacy moeten beslissen en een hoop macht in de handen van een hoop incopente mensen gaat liggen.
11-02-2016, 16:17 door Anoniem
De opsporingstoko's, geheime diensten etc zijn net als kleine kinderen...

Vandaar dat bijvoorbeeld het OM aangeeft dat ze *tegen* het decryptiebevel zijn. Maar het klinkt natuurlijk leuk om dit soort dingen te roepen ?

Is er dan niemand die deze kinderen kan vertellen wat er gebeurt met kinderen die teveel snoep eten?

Kennelijk hebben ze daar al over nagedacht bij het OM, toen ze besloten dat het decryptiebevel *geen* goed idee was ?
11-02-2016, 16:36 door Anoniem
En alsof daar niet omheen te werken is. Doe iets met een shared key. Dan *kan* een iemand de boel niet eens ontsleutelen. Mag het OM zelf uitzoeken hoeveel deel-keys er zijn en wie die hebben. Succes.
11-02-2016, 17:43 door Reinder
Ik snap echt niet wat de overwegingen zijn van politici die een decryptiebevel een goed idee vinden. Het lijkt mij tamelijk evident strijdig met het principe dat je niet hoeft mee te werken aan je eigen veroordeling, en ik hoor niemand zeggen dat dat principe op de schop moet. Er is niemand die zegt "Als we iemand verdenken van moord, maar nog niet hebben veroordeeld, dan gaan we die persoon vragen te zeggen waar het slachtoffer gedumpt is en waar het moordwapen ligt. Als de verdachte dat niet zegt, dan krijgt die verdachte daarvoor een straf.", maar dit is in essentie hetzelfde, immers iemand die nog niet is veroordeeld is nog onschuldig (want je bent onschuldig totdat je schuld bewezen is), en iemand die onschuldig is hoeft geen informatie te delen die die schuld zou kunnen aantonen, zoals de locatie van het moordwapen of de decryptiesleutel.

Het lijkt me dat wat de politie c.q. het OM nodig heeft het digitale equivalent is van een stel goede kluizenkrakers. Nu is dat wat lastiger dan met een fysieke kluis, maar dat is het probleem van het OM, niet van de onschuldige verdachte.
11-02-2016, 20:29 door karma4
Door Anoniem: (FYI: best case scenario, krijgen ze buikpijn).
Volgens mij hebben ze nog niet door dat het buikpijn is. Ze hebben veel data kunnen er niets mee en willen nog meer data.

Door Anoniem: ... Door de politieke steekspellen is de eeerste kamer niet meer geschikt om dit soort onzin tegen te houden. ...
een domorencratie kan de democratie opheffen. Dat de politieke partijen daarop aansturen door de eerste kamer onmachtig te maken is een kwalijke zaak. Elk alternatief zal onder die zelfde steekspelen leiden.
12-02-2016, 09:36 door Anoniem
Die briljante politieke ingevingen komen niet van henzelf maar wordt ze constant
ingefluisterd door allerlei lobby-figuren.

Crowdfunding opstarten om eigen lobby-campagne te beginnen ?
bijvoorbeeld : http://www.meinesholla.nl/lobbying
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.