Originally posted by pierpanda
... De praktijk is wel degelijk (wettelijk) zo dat ik als agent zelf kan bepalen wie ik zal aanhouden. Mits de wettelijke voorschriften zich voordoen. Want als ik dit niet bepaal, wie dan wel?
In geval van digitale criminaliteit (en ongetwijfeld ook dat van andere vormen) leunt dat dan wel heel erg zwaar op de al of niet gebrekkige kennis/inzicht van de betreffende dienst doende wetshandhaver.
Zo zijn er voorbeelden bekend van mensen (lees:
slachtoffers) waarvan hun systeem werd misbruikt door een of meerdere criminelen voor een korte of langere duur, waarbij bij constatering herhaaldelijk met politie contact is gezocht om daar wat aan gedaan te krijgen, de instructies van politie zijn uitgevoerd en eventuele afspraken gemaakt (afgezien van het feit dat politie die blijkbaar niet altijd nakomt) - waarbij de goedwillende burgers die notabene hun burgerplicht deden <i>zelf</i> ineens als verdacht werden beschouwd.
Die zijn niet wijs. Met respect voor de handhavers die serieus met hun vak bezig zijn, bestaan helaas tevens collega's die op zijn zachtst gezegt er met de pet naar gooien, met alle gevolgen van dien.
Nalatige agenten blijven doorgaans onberispt op hun plek zitten. Dat is maatschappelijk gezien een kwalijke zaak. Zo bestaat er een regio met een digitale rechercheur die notabene aangeeft o.a. geen logfile's te kunnen lezen, buiten dat hij andere wezenlijke zaken nalaat.
Dat mag niet kunnen!