Op de website van het Witte Huis is iemand een petitie gestart waarin de Amerikaanse regering wordt gevraagd om Apple en andere technologiebedrijven niet te dwingen een 'backdoor' te ontwikkelen waarmee de overheid toegang tot de gegevens van burgers kan krijgen.
Een Amerikaanse rechter oordeelde deze week dat Apple firmware moet ontwikkelen waarmee de FBI toegang kan krijgen tot de iPhone van één van de schutters van de schietpartij in San Bernardino. Volgens zowel de FBI als de Amerikaanse overheid gaat het om een middel dat slechts één keer gebruikt zal worden, maar burgerrechtenbeweging EFF is daar niet van overtuigd. De organisatie waarschuwt dat een dergelijke backdoor belangrijke beveiligingsmaatregelen ondermijnt en zo de veiligheid van miljoenen iPhone-gebruikers wereldwijd in gevaar brengt.
De nu ingediende petitie stelt dan ook dat het gerechtelijke bevel gevolgen heeft die veel verder gaan dan alleen de zaak waar de rechter zich over heeft uitgesproken. Daarom vraagt Matthew Kick, indiener van de petitie, om het gerechtelijke bevel in te trekken. Inmiddels hebben meer dan 11.000 mensen de petitie ondertekend. Pas bij 100.000 handtekeningen zal de Amerikaanse regering de petitie behandelen en hier antwoord op geven. De vereiste handtekeningen moeten voor 18 maart van dit jaar zijn verzameld.
Naast de petitie zijn er ook verschillende andere initiatieven gestart waarmee Amerikaanse burgers hun steun voor Apple uitspreken. Zo kwamen Apple-gebruikers bijeen voor een Apple Store in San Francisco en staan er aankomende week meer van dit soort bijeenkomsten gepland. Ook zullen erin meer dan 30 steden demonstraties worden gehouden, zo meldt de Associated Press. Aan de andere kant zijn er ook partijen die stelling tegen Apple nemen. Vrijdag riep de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump consumenten via Twitter nog op om de producten van Apple te boycotten zolang het bedrijf niet met de FBI meewerkt.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.