Encryptie die niet te kraken valt zorgt voor problemen bij het beschermen van de Nederlandse digitale infrastructuur, zo heeft de VVD tijdens een algemeen overleg van de vaste commissie voor Veiligheid en Justitie laten weten. Tijdens het overleg was encryptie één van de onderwerpen.
Onlangs kwam het kabinet met het standpunt dat het op dit moment geen maatregelen wil nemen om encryptieprogramma's, bijvoorbeeld via standaarden, te verzwakken zonder daarmee de veiligheid van digitale systemen die van encryptie gebruik maken in gevaar te brengen. Het kabinet heeft echter ook de Wet computercriminaliteit III aangekondigd. D66-Kamerlid Kees Verhoeven wilde tijdens het overleg weten of encryptie daarin volledig overeind blijft.
"Er wordt immers gehackt in systemen, wat dan toch op een bepaalde manier via kwetsbaarheden zal moeten. Dat verhoudt zich allemaal heel moeilijk tot elkaar. Wat vindt de VVD van encryptie? Is ze daar een overtuigd voorstander van en wil ze dat dus overeind houden, of ziet ze toch mogelijkheden om achterdeurtjes en kwetsbaarheden in te bouwen, zodat daarin gehackt en ingebroken kan worden?", stelde Verhoeven de vraag.
VVD-Kamerlid Ockje Tellegen liet op de vraag van het D66-Kamerlid weten dat de VVD vindt dat er een balans moet worden gevonden tussen beide opties. "Enerzijds is de noodzaak van encryptie groot, anderzijds moeten er onder heel strikte voorwaarden mogelijkheden zijn voor opsporingsdiensten om achter cybercriminelen aan te gaan en spionage te bestrijden", merkte ze op. Volgens Verhoeven geeft de VVD hiermee aan dat het eigenlijk geen encryptie wil als het niet uitkomt.
Tellegen reageerde daarop door te stellen dat het antwoord ergens in het midden ligt. "100% encryptie zorgt ervoor dat er tegelijkertijd een probleem ontstaat als het gaat om het veiligstellen van onze digitale infrastructuur. Dus moet er ergens in het midden, onder heel strikte voorwaarden, wel een mogelijkheid worden gecreëerd. Dat is de kern van de voorliggende wetten."
Staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie was ook bij het overleg aanwezig. Volgens Dijkhoff wordt met het kabinetsstandpunt het belang van sterke encryptie onderstreept. "We kennen ook de noodzaak van rechtmatige toegang tot gegevens voor overheden in bepaalde situaties, maar dat betekent niet dat encryptie bij voorbaat wordt verzwakt." De staatssecretaris stelde dat hij ook voorstander van sloten is en de overheid niet over de sleutel van ieder huis beschikt. "Dat wil ik ook helemaal niet - maar er zijn situaties waarin de deur ingetrapt moet kunnen worden."
Dijkhoff ging ook in op recente ontwikkelingen waarbij er wordt gepleit voor achterdeurtjes in encryptie. De staatssecretaris heeft echter allerlei vragen over de effectiviteit van dergelijke backdoors. "Die vragen stel ik ook in internationale discussies", zo merkte hij op. "Ik denk niet dat encryptie in het geheel wordt verzwakt als je alsnog de bevoegdheid hebt om in bepaalde gevallen toch te proberen erin te komen. Dat is iets anders dan eisen dat je overal in moet kunnen met een sleutel of een backdoor", ging Dijkhoff verder.
Hij liet ook weten dat het kabinet net een standpunt over encryptie heeft ingenomen. "Je kunt er natuurlijk altijd opnieuw over discussiëren, maar het standpunt over encryptie is nou net het einde van de open discussie die het kabinet reeds heeft gevoerd." De discussie is echter nog niet voorbij, aldus Verhoeven. "De discussie over encryptie hebben we uitgebreid gevoerd. Die zal worden vervolgd." Hij krijgt bijval van PvdA-Kamerlid Oosenbrug. "Ik wil nog kort iets zeggen over het encryptiestandpunt. Daar komen we inderdaad nog uitgebreid over te spreken." (pdf)
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.