image

Groot aantal geldezels bij politie-actie aangehouden

dinsdag 1 maart 2016, 10:45 door Redactie, 7 reacties
Laatst bijgewerkt: 01-03-2016, 11:37

Bij een grootschalige internationale politie-operatie, waaronder in Nederland, zijn zo'n 200 geldezels aangehouden en verhoord. Het gaat om mensen die hun rekening beschikbaar hadden gesteld aan andere criminelen. Het totale bedrag wat op deze rekeningen is gestort is minimaal 7,5 miljoen euro.

Geldezels worden gewoonlijk geronseld door criminele organisaties, bijvoorbeeld via "vacatures" via e-mail en social media waarin een reguliere baan wordt aangeboden. Vervolgens worden ze ingezet voor het ontvangen en overhevelen van gestolen gelden. Het gaat onder andere om geld dat via phishing en fraude met internetbankieren wordt buitgemaakt. Alleen in Nederland zou de schade volgens de politie al 800.000 euro bedragen, waarbij de schade in Europa minimaal 7,5 miljoen euro bedraagt.

Eind februari voerden verschillende politiediensten uit België, Denemarken, Griekenland, Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Roemenië, Spanje en Portugal een eerste gezamenlijke actie uit op Europees niveau, gericht op het aanpakken van geldezels. De Nederlandse politie, in de hoedanigheid van Electronic Crimes Task Force (ECTF), leidde deze actie ondersteund door Europol en Eurojust.

In totaal werden 700 geldezels geïdentificeerd, waarbij er 198 werden aangehouden en verhoord. Dit leidde tot 81 arrestaties. Er werden tevens meer dan 900 slachtoffers geïdentificeerd. In meer dan 90% van de gevallen was het geld dat de geldezels ontvingen via cybercrime gestolen, zo meldt Europol. De Nederlandse verdachten, uit IJmuiden, Krommenie, Purmerend en Hoofddorp, konden na verhoor het politiebureau weer verlaten en zullen zich voor de rechter moeten verantwoorden.

Volgens de politie spelen geldezels niet alleen een rol bij witwaspraktijken, maar dragen ook bij aan andere misdrijven waar het gestolen geld gebruikt kan worden voor de financiering van georganiseerde misdaad, bijvoorbeeld de illegale drugshandel en mensenhandel. Naar aanleiding van de actie zal er in alle deelnemende landen een preventieprogramma worden gestart.

Reacties (7)
01-03-2016, 12:42 door Anoniem
Prima kunnen ze hier gelijk het gestolen geld terug vorderen.
01-03-2016, 13:29 door Ron625
Inderdaad, terug vorderen, met rente en mogelijk een onkosten vergoeding.
01-03-2016, 14:49 door Anoniem
Bij geldezels valt niks te halen, dus dit heeft hooguit zin als je erg veel bekendheid geeft aan het verschijnsel geldezel in de hoop anderen af te schrikken.
Helaas zijn er altijd wel mensen naief genoeg. En die zitten straks met de brokken, terwijl de echte criminelen allang weg zijn met het geld.

Preventie en betere bewaking op geldstromen (hoe komt een 18-jarige ineens aan bedragen boven de 1000 Eu?) om de criminelen zelf in de kraag te kunnen pakken zal inderdaad de richting zijn.
01-03-2016, 14:51 door Anoniem
Beetje makkelijk, geldezels aanhouden.
Daar zijn het immers spreekwoordelijke ezels voor.

Allemaal synptoombestrijding
Naar aanleiding van de actie zal er in alle deelnemende landen een preventieprogramma worden gestart.
Wat wellicht nuttiger is is ophouden de 'sociale welvaartstaat' almaar verder af te breken, dan is er immers veel minder reden voor hele domme oren streken.
01-03-2016, 16:16 door Anoniem
Door Anoniem: Beetje makkelijk, geldezels aanhouden.
Daar zijn het immers spreekwoordelijke ezels voor.

Allemaal synptoombestrijding

Nee. geldezels zijn de voornaamste bottleneck in phishing . Die schakel nog verder afknijpen maakt het de phishers wel degelijk lastig.
01-03-2016, 16:49 door Anoniem
Gelukkig hebben we er ook een Nedrlandse term voor: katvangers in plaats van het gebruikte anglicisme voor money mules
01-03-2016, 16:50 door Anoniem
Wat wellicht nuttiger is is ophouden de 'sociale welvaartstaat' almaar verder af te breken, dan is er immers veel minder reden voor hele domme oren streken.
Ben ik met je eens maar dat wil niet zeggen dat ze dan maar geld moeten stelen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.