image

Aantal gebruikers Google Chrome naar recordhoogte

dinsdag 1 maart 2016, 11:14 door Redactie, 8 reacties

Google Chrome lijkt voor steeds meer internetgebruikers de favoriete browser te worden, aangezien het marktaandeel in februari een nieuwe recordhoogte bereikte. Volgens StatCounter surft 59% van de internetgebruikers inmiddels met Chrome, terwijl Net Applications het op 36,6% houdt.

In de statistieken van Net Applications is Internet Explorer nog altijd de meestgebruikte browser, maar het marktaandeel moet al twaalf maanden op rij terrein prijsgeven en staat nu op 44,8%. Het aandeel ging voornamelijk ten koste van Chrome, dat juist al twaalf maanden op rij aan het groeien is. Zo verloor IE volgens Net Applications afgelopen maand ruim 2%, terwijl Chrome er 1,5% bij kreeg. Als deze trend doorzet is Chrome over zo'n 3 maanden ook in de statistieken van Net Applications de grootste.

Volgens Google kiezen internetgebruikers voor Chrome vanwege de veiligheid, snelheid en eenvoud. Daarbij zou de browser ook binnen steeds meer bedrijven worden gekozen. In de cijfers van StatCounter van februari valt verder op dat Firefox inmiddels groter zou zijn dan Internet Explorer. Firefox staat op zo'n 16%, terwijl IE op 14,6% uitkwam. Het laagste niveau sinds de metingen in 2008 begonnen. Ook Net Applications laat zien dat Firefox afgelopen maand licht groeide en de 11,7% aantikte.

In Nederland is Google Chrome ook de populairste browser, met een aandeel van 49,3%. Het aandeel moest iets terrein prijsgeven, nadat het in januari nog op 49,7% uitkwam, het hoogste percentage tot nu toe. Verder lieten Firefox en Microsoft Edge onder Nederlandse internetgebruikers een licht stijging zien. Net als in de andere overzichten verloor ook IE wederom terrein, en kwam op iets meer dan 20% uit. Daarmee heeft Microsofts browser in een jaar tijd bijna 10% aandeel onder Nederlandse internetgebruikers verloren.

Reacties (8)
01-03-2016, 11:27 door Anoniem
Omdat het ook de beste browser is gewoon .
01-03-2016, 13:16 door Zeurkool
Door Anoniem: Omdat het ook de beste browser is gewoon .

Dat is een persoonlijke aanname die niet op gegevens gebaseerd is.
01-03-2016, 13:17 door Anoniem
Door Anoniem: Omdat het ook de beste browser is gewoon .
Ja? Ligt natuurlijk wel aan wat dan je uitgangspunten zijn. Snelheid? Veiligheid? Betrouwbaarheid? Privacy? Laten we het zo zeggen: Jij vindt het de beste browser. Ik absoluut niet gezien de privacy. https://toolbox.bof.nl/tools/google-chrome/
01-03-2016, 13:44 door Anoniem
Grappig, want ik bemerk dat ik steeds vaker weer Firefox of zelfs Edge gebruik ipv Chromium of Chrome.
Zeker de Windows versie van Chrome is een draak.
Geheugen gebruik schiet vaak tegen de gigabyte aan (en ja, ik heb nog 14 van de 16) maar ook steeds vaker iritante problemen die ervoor zorgen dat ik veel tijd kwijt ben aan problemen oplossen die helemaal geen probleem bleken te zijn.

Zo heb ik regelmatig dat Chrome wachtwoorden voor me in vult die helemaal niet kloppen.
Chrome kan wachtwoorden onthouden en vaak doe ik ze expres niet laten onthouden omdat je na een poos ze gewoon vergeet maar de wachtwoorden die onthouden worden (bijvoorbeeld mijn Cisco WLC, een veilingsite, een motorfabrikant inlog etc) worden regelmatig verkloot.
Dan log je op de automagische piloot in en dan krijg je de melding "username or password incorrect"... En dan heb je echt zoiets van 'huh?' vandaag nog 4 keer ingelogd op dezelfde automagische manier en toen ging het wel goed?
Dan ga je vervolgens handmatig het wachtwoord inkloppen en dan werkt het weer niet, dan ga je aan jezelf twijfelen een password reset aanvragen en dan werkt het nog steeds niet... en dan log je in met Firefox of Edge en dan met het oude wachtwoord werkt het wel.

Of rare dingen zoals ingelogd lijken te zijn, maar zonder werkelijk ingelogd zijn. Voorbeeld, laatst logde ik op een (profi) website. Chrome gaf keurig aan dat ik was ingelogd, een 20 tal zaken aangepast, vervolgens op de 21ste link geklikt en moest ik opnieuw inloggen en alle 20 zaken die eerst bevestigd waren via de browser bleken ineens niet meer te bestaan.

Als ik dan een tijdje op firefox gewerkt hebt, of Edge... dan werkt het wel goed.

Zelfs Chromium op Linux Mint, Centos en Ubuntu heeft ook van deze rare soort kuren. Ineens heel erg traag, tot aan hangen toe en dan ga je cache wissen, en andere dingen, andere browser proberen en die vlamt gewoon wel goed.
01-03-2016, 14:19 door Anoniem
• Google Security (& Privacy?) :

...
topman Eric Schmidt zei ooit: ‘If you have something that you don’t want anyone to know, maybe you shouldn’t be doing it in the first place.’
... *

• Privacy?
Google Chrome

Privacy-bezwaren :

Chrome is een snelle, gebruiksvriendelijke browser maar heeft een aantal privacy issues. Veel functionaliteiten van de Chrome browser werken alleen als je ingelogd bent met een Google-account. Echter, als je bent ingelogd wordt veel informatie door Google op hun eigen servers opgeslagen. Onder meer je zoekgeschiedenis, bookmarks, wachtwoorden, caching en open tabbladen worden door Google opgeslagen. Een aantal andere privacy-bezwaren:

- Gesyncde data zoals zoekopdrachten en bladwijzers wordt onversleuteld opgeslagen op de servers van Google. Het is onduidelijk wat Google met deze data doet.[^1]
- Elke installatie komt met een uniek nummer waarmee Google de gebruiker identificeert.
- Elke keer dat je de zoomfunctie gebruikt, wordt een registratie daarvan naar Google gestuurd. Deze data wordt niet verwijderd als je je browsegeschiedenis verwijdert.
- Het Domain Name System (DNS) maakt de vertaling van het webadres dat jij intikt naar het IP-adres waar de website zich bevindt. Een deel van deze informatie wordt opgeslagen in jouw gebruikersprofiel. Daardoor laden websites sneller, maar ook hier geldt weer: deze data verdwijnt niet als je je browsegeschiedenis verwijdert. En jij laat een aanzienlijk spoor achter van welke websites je bezoekt.

https://toolbox.bof.nl/tools/google-chrome/

Is het de wekker of je browser?
Zoom function :
...
Sometimes when visiting a website we zoom in to see an image better, or out to view a complete set of statistics, no big deal. But, when you use the zoom function, your browser remembers the zoom setting for each website, so it can apply it automatically the next time you visit.

While this may be helpful, it also creates a log of your online visits based on your zoom usage and this information is not deleted when you delete you browsing history in the aforementioned step. Currently, there does not seem to be a way to clear this data from the system, consider limiting your use of the zoom function to sites you do not mind people knowing you visit.

http://theamericangenius.com/tech-news/hidden-google-chrome-privacy-issues-know/

• Gebruiken maar : Eula, privacy policy gelezen en settings goed ingesteld?

Wanneer je wel Google Chrome blijft of gaat gebruiken kijk dan minimaal goed hoe je privacy settings staan ingesteld
https://support.google.com/chrome/answer/114662?hl=en

Zoom?
Delete your cache, history, and other browser data
https://support.google.com/chrome/answer/95582

10 a viertjes die alle gebruikers van Google Chrome natuurlijk gelezen hebben
https://www.google.com/intl/nl/chrome/browser/privacy/
Nee? Waarom niet?

Wel?
Deze drie A-viertjes ook meegenomen?
Belangrijke termen

"Unieke apparaat-ID
Een unieke apparaat-ID (soms ook een universeel unieke ID of UUID genoemd) is een tekenreeks die wordt opgenomen in een apparaat door de fabrikant en kan worden gebruikt om dat apparaat uniek te identificeren (bijvoorbeeld een IMEI-nummer van een mobiele telefoon). Verschillende apparaat-ID's varie?ren in hoe permanent deze zijn, of ze hersteld kunnen worden door gebruikers en hoe ze kunnen worden geopend. Een bepaald apparaat kan een paar verschillende unieke apparaat-ID's hebben. Unieke apparaat-ID's kunnen worden gebruikt voor verschillende doeleinden, waaronder beveiliging en fraudedetectie, het synchroniseren van services zoals het postvak IN van een gebruiker, het onthouden van de voorkeuren van een gebruiker en relevante advertenties bieden."

https://www.google.com/intl/nl/policies/privacy/key-terms/#toc-terms-server-logs
Browserhistorie, cookies, flashcookies kan je wel wissen.
Je ip adres kan je ook wel verhullen door een andere te gebruiken.

En je unieke apparaat-ID?
Een uniek apparaat ID zegt het al een beetje, het is uniek!
Hoe vaak wijzig jij je unieke apparaat-ID?
Heb je hem weggegooid?
Nee?
Kon het niet?

Haha? of slik?
Balen hè, al die misschien wel genomen privacy moeite van cache/historie deleten, privacy addons gebruiken bij de afgenomen services, ip verhullende vpn's en proxies gebruiken en etc etc etc voor, voor, ...
niets!?
Dankzij dat unieke apparaat-ID.

Hopelijk zit ik er met deze bijdrage op alle fronten faliekant naast en is je privacy wel degelijk zeer goed en volledig te beschermen omdat alles in Chrome wel degelijk te blokkeren en te wissen is?
Hadden een paar mensen zich bijzonder vergist en de groeiende meerderheid het gelukkig goed gezien.


• Extra nootjes om (te laten kraken?) :

* Bits of freedom

Inspiratiebron Bof artikel :
(Last but not least! Security.nl)
Een leven zonder Google
donderdag 26 januari 2012
https://www.security.nl/posting/35061/Een+leven+zonder+Google



"Vandaag, 13:17 door Anoniem" was me voor, ik plaats mijn gehele reactie toch. Anders blijf ik aanpassen.
01-03-2016, 19:17 door Anoniem
Google Chrome is de browser voor mensen die niet om hun privacy geven en of nog
nooit van Edward Snowden gehoord hebben.

Google, Apple en Facebook (en anderen) maken deel uit van het PRISM spionage programma van de CIA, waar de NSA een onderdeel van is.

Over PRISM:

"NSA Prism program taps in to user data of Apple, Google and others"
http://www.theguardian.com/world/2013/jun/06/us-tech-giants-nsa-data

"The PRISM program collects stored internet communications based on demands made to internet companies such as Google Inc."
https://en.wikipedia.org/wiki/PRISM_%28surveillance_program%29

Decryptie door de NSA op de Wiki:
https://en.wikipedia.org/wiki/BULLRUN
.
02-03-2016, 09:57 door Anoniem
Ik geloof niks van deze statistieken. Hoeveel mensen gebruiken er uBlock Origin, Ghostery, uMatrix of andere blokking extensie? Al die mensen worden _niet_ meegeteld. Ik vermoed dat dit de reden is dat Firefox zo wegzakt in de statistieken: veel Firefox gebruikers gebruiken dergelijke plugins om hun privacy te beschermen.
03-03-2016, 11:03 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Omdat het ook de beste browser is gewoon .
Ja? Ligt natuurlijk wel aan wat dan je uitgangspunten zijn. Snelheid? Veiligheid? Betrouwbaarheid? Privacy? Laten we het zo zeggen: Jij vindt het de beste browser. Ik absoluut niet gezien de privacy. https://toolbox.bof.nl/tools/google-chrome/

Onzin! Opslag en sync van Google account gerelateerde zaken is geen 'spyware' maar goede functionaliteit, die meer dan welkom is omdat het je veel gedoe en tijd bespaart bij het wisselen tussen apparaten. Je gegevens worden door Google opgeslagen (duh) omdat je dat zo hebt ingesteld. Natuurlijk worden je gegevens goed beveiligd en afgeschermd opgeslagen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.