Het Open Observatory of Network Interference (OONI) heeft een online wereldkaart gelanceerd waarop internetcensuur en netwerkafwijkingen worden weergegeven. De kaart is gebaseerd op meer dan 8,5 miljoen netwerkmetingen die de afgelopen 3 jaar in 91 landen werden verzameld.
Het gaat om metingen die het blokkeren van websites bijhouden, alsmede de aanwezigheid van systemen voor censuur, surveillance en manipulatie meten. Ook wordt er naar de bereikbaarheid van het Tor-netwerk, proxies, vpn-aanbieders en gevoelige domeinen gekeken. Internetcensuur blijkt in negen landen te worden toegepast, namelijk Iran, Saoedi-Arabië, Turkije, Griekenland, China, Rusland, India, Indonesië en Soedan.
In 71 van de 91 landen waar werd gemeten werden netwerkafwijkingen waargenomen die op internetcensuur kunnen duiden. Het gaat dan bijvoorbeeld om timeouts bij het verbinding maken met bepaalde websites of onverwachte foutmeldingen. Daarnaast werden in elf landen, waaronder Nederland, proxy-oplossingen van Blue Coat, Squid en Privoxy aangetroffen. Via deze oplossingen kan webverkeer van gebruikers worden onderschept, maar is het ook mogelijk om caching te implementeren of het laden van populaire websites te versnellen.
De proxy-oplossingen werden in de Verenigde Staten, Canada, Portugal, Spanje, Italië, Zwitserland, Moldavië, Irak, Myanmar, Oeganda en Nederland aangetroffen. Volgens de onderzoekers is het echter onduidelijk of ze voor internetcensuur, surveillance en manipulatie van webverkeer of alleen voor cachingdoeleinden worden ingezet. Daarnaast worden de proxy-oplossingen niet overal voor het gehele land gebruikt, maar kan het ook om organisaties gaan waar OONI een meting deed. In Nederland vonden 74.000 metingen plaats.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.