De meeste mensen zijn weerloos tegen fraude met internetbankieren via malware, zo reageert een professor op het plan van een Britse politiechef om fraudeslachtoffers niet te vergoeden. Vorige week stelde politietopman Sir Bernard Hogan-Howe dat het vergoeden van slachtoffers slecht gedrag beloont.
Als banken fraudeslachtoffers niet meer vergoeden, zouden ze mogelijk hun gedrag gaan veranderen, aldus de politietopman. Volgens Ross Anderson, professor Security Engineering aan de Universiteit van Cambridge, worden slachtoffers door dit soort plannen opnieuw slachtoffer. "Dertig jaar geleden had een politiechef kunnen zeggen dat verkrachtigingsslachtoffers, als ze er leuk uitzagen, het over henzelf afriepen. Als dat tegenwoordig wordt gezegd zou er ontslag volgen. De opvatting van Hogan-Howe over bankfraude is net zo ongeïnformeerd, en net zo beledigend voor de slachtoffers."
Anderson merkt op dat dat 5% van de computers met Windows door malware is geïnfecteerd en veelvoorkomende banking Trojans zoals Zeus het mogelijk maken om banktransacties aan te passen. Een gebruiker denkt dat hij zijn energierekening betaalt, maar in werkelijkheid wordt er een veel groter bedrag naar het buitenland overgemaakt. "De doorsnee persoon is hier machteloos tegen; alles lijkt normaal en anti-virusproducten detecteren de malware pas achteraf."
Volgens de professor ligt een groot deel van de schuld bij banken, die gebruikers met besmette computers grote betalingen laten uitvoeren, in plaats van dat hier een periode overheen gaat, zoals voorheen het geval was. "Ze kunnen dit risico nemen, omdat toezichthouders ze toestaan een groot deel van de fraudekosten op hun klanten te verhalen." In plaats van de schuld bij slachtoffers neer te leggen moet de Britse politie beter werk leveren en is er behoefte aan betere bankregels, aldus Anderson.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.