26-03-2015, 22:39 door wolftail: Zou op die grond niet een rechtszaak tegen de Staat/Politie mogelijk zijn met de beschuldiging, dat deze instituten gelegenheid verschaffen aan de terroristen, om hun daden te plegen?
Het zou mij verbazen als vergelijkbare rechtzaken tegen de staat er niet gaan komen in België, met een voorspelbare uitkomst (zie bijv.
http://www.nrc.nl/nieuws/2015/02/04/politie-maakte-fouten-maar-is-niet-aansprakelijk-in-zaak-alphen).
Verder ben ik het eens met jouw bijdrage, op 1 punt na: hoofdzakelijk nieuws over terroristische aanslagen in west-Europa (kinderporno veel minder en misdaad nauwelijks) beïnvloedt m.i. het rationele denkvermogen van de meeste mensen. Reden: we denken serieus dat het
ons kan overkomen, zonder dat we onszelf (en/of onze kinderen) er tegen kunnen beschermen.
Dat de kans, dat
jij persoonlijk bij een terroristische aanslag betrokken raakt, veel kleiner is dan dat je met een nare ziekte of een ernstig verkeersongeval te maken krijgt, lijkt hierbij nauwelijks of niet te worden meegewogen. De meeste mensen die ik ken nemen bewust veel grotere risico's door te roken, veel alcohol te drinken, ongezond te eten, motor te rijden, "sportief" auto te rijden, zonder licht in het donker te fietsen, risicovolle sporten te beoefenen, naar risicovolle landen op vakantie te gaan (uitgedost als stinkendrijke toerist en/of daar vreselijk de beest uit te hangen) en ga zo maar door. Wel zijn dat risico's die wij
zelf nemen (dat die soms ook verhoogde risico's
voor anderen tot gevolg hebben, denken we liever niet over na). Nb. ik rook niet maar verder ben ik allesbehalve perfect.
Of dit irrationele gedrag ontstaat door de uitgebreide en verontwaardigde aandacht van de media voor terrorisme in west-Europa (over een bomaanslag in Ankara, laat staan Bagdad, winden we ons nauwelijk nog op), of dat de media hier juist zo over doordraven omdat kijkers/lezers dat willen zien/lezen, weet ik niet. We kijken met z'n allen ook naar ongelukken op de snelweg (het had ook
onze auto kunnen zijn die daar op z'n kop ligt), wetende dat we daar de filedruk door laten toenemen (ook aan de overkant) - met een flink verhoogd risico op nieuwe ongelukken. Toch leedvermaak wellicht?
In dat licht vind ik het onbegrijpelijk dat de meeste Nederlanders een hogere maximumsnelheid op snelwegen willen (in plaats van meer snelheidscontroles), niet willen dat illegale dowloaders worden opgespoord maar wel denken dat Nederland "veiliger" wordt, d.w.z. terroristische aanslagen kunnen worden voorkomen, door internetverkeer ongebreideld af te tappen en fatsoenlijke encryptie te verbieden (terwijl dat soort maatregelen in dictatoriale landen -bewezen dus- niet werken).
Sterker, dit speelt terroristen in de kaart; hoe meer zinloze maatregelen wij nemen, hoe banger wij worden, en hoe "succesvoller" hun terreur. We zitten in een negatieve spiraal.
Je kunt terrorisme
nooit 100% voorkomen; er zullen altijd mensen zijn die hun wil aan de meerderheid willen opdringen. Die minderheid moet je dus zo klein mogelijk houden. Dat kan grotendeels door
iedereen gelijke kansen te bieden. Dat doen we nu onvoldoende.
Reken maar dat er tussen de
3400 mensen, die samen
6,5 miljoen Euro bijstand terug moeten betalen (
http://www.nu.nl/geldzaken/4236689/rotterdam-betrapt-ruim-3400-bijstandsfraudeurs.html) nieuwe potentiële terroristen zitten.
Ook die
bijstandfraudeurs lezen dat
2 mensen samen
1,7 miljoen Euro alleen al aan bonussen - naast hun (vergelijkbare) vaste inkomen - hebben "verdiend" (
http://www.nu.nl/economie/4236801/top-aegon-ontvangt-flinke-bonussen-2015.html).
Dit soort excessieve ongelijkheid werkt
ook ontevredenheid en uiteindelijk terrorisme in de hand. Ik snap niet waarom we dit maar blijven pikken met z'n allen, want dit geld komt rechtstreeks uit de verzekeringspremies die wij met z'n allen ophoesten (inkomensonafhankelijk, dus hoe lager je inkomen, hoe meer recht van spreken je hebt).
Ook die
bijstandfraudeurs willen een smartphone, een huis, een auto, hun kinderen verwennen en op vakantie. Een aantal van die mensen verveelt zich nu stierlijk, bezoekt foute moskeën, gaat met verkeerde mensen om en sympathiseert steeds meer met anarchisten of terroristen. Gek he. We staan erbij en kijken ernaar... en zijn al te laat (die 3400 fraudeurs hadden we moeten
voorkomen). Gaan we het beter doen met de volgende generatie?
Zodra we iedereen eerlijke kansen geven, kunnen en moeten we, tegen diegenen die
geen kansen willen benutten en toch de meerderheid hun wil proberen op te leggen, zeker als dat met geweld gebeurt, ongenadig optreden.
P.S. ja dit is een politiek getint verhaal op een ICT security website; ik reageer hiermee op de opmerking van superglitched "Wat dan tegenvalt is dat men nooit met een alternatief komt". Bovendien probeert de politiek, op onjuiste gronden, ICT beveiliging aan te tasten (ook voor zakelijke gebruikers), daarom hierbij mijn mening voor een alternatieve, wel werkende, aanpak.