image

Copyrightwaakhond wil browser piraten vergrendelen

maandag 4 april 2016, 16:28 door Redactie, 19 reacties

Copyrightwaakhond Rightscorp heeft een technologie ontwikkeld waardoor de browser van mensen die het auteursrecht schenden wordt vergrendeld totdat ze een boete betalen, zo blijkt uit een 10-K-formulier van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission met de jaarresultaten.

Om dit te realiseren ontwikkelde Rightscorp een technologie die het "Scalable Copyright" noemt. Via de technologie krijgen internetgebruikers die het auteursrecht schenden direct binnen hun browser een waarschuwing te zien. Net zoals een softwarelicentie kunnen internetgebruikers die sluiten. Als de internetgebruiker binnen een bepaalde periode een bepaald aantal meldingen te zien krijgt, kan het scherm niet meer worden gesloten totdat de copyrightboete is betaald.

Hiervoor is wel de medewerking van internetproviders vereist. De provider moet namelijk de melding binnen de browser van internetgebruikers weergeven. Rightscorp stelt dat het met meerdere providers over het implementeren van Scalable Copyright heeft gesproken en dat het de inzet om dit te realiseren gaat intensiveren. Volgens de copyrightwaakhond kunnen internetproviders dankzij de technologie aansprakelijkheid verminderen en zal het de muziek- en filmindustrie doen groeien. Oorspronkelijk was het plan om Scalable Copyright in de tweede helft van 2014 bij internetproviders uit te rollen.

Reacties (19)
04-04-2016, 16:46 door Anoniem
Legale ransomware. Waar gaat het heen?

Ben wel benieuwd naar de techniek hier achter. Dat het via de internetprovider wordt uitgerold zou suggereren dat ze van die kant een persoonlijke webpagina serveren naar jouw IP. Zal het zo simpel zijn?

Ik zou zeggen: VPN of misschien proxy aanslingeren en je hebt er geen last meer van?

Providers hebben al geen aansprakelijkheid, lijkt me?
04-04-2016, 16:55 door [Account Verwijderd]
"Scalable Copyright", ofwel gelegaliseerde Ransomware.
04-04-2016, 17:11 door Anoniem
1 april??
04-04-2016, 17:52 door Anoniem
lijkt me geen reclame voor internetpoviders die hier aan meedoen
04-04-2016, 18:02 door Anoniem
Technisch gezien lijkt me dat je verkeer dan door een proxy gaat bij je ISP. Het lijkt me sterk dat je browser op afstand wordt vergrendeld. Ze zetten de proxy gewoon even uit, zodat je enkel de copyrightmelding te zien krijgt.
Maar dat betekent dus dat letterlijk alles wat je doet op internet zeer nauwkeurig wordt gemonitord. En daarbij, internetcensuur hiermee weer een stap dichterbij is.
04-04-2016, 18:03 door Anoniem
Enerzijds ben ik geen voorstander van schenden van copyright - hoewel ik er aan toevoeg dat ik wel graag initiatieven zou willen zien om het auteursrecht onvervreemdbaar bij de auteurs te laten en eens grondig te onderzoeken of bepaalde monopolies bij de distributeurs wettelijk gebroken kunnen worden.

Ik ben er echter verre van voorstander van dat zij eigen rechter zouden mogen spelen. Het past overigens wel in het tijdsbeeld, maar de regels voor rechtsbescherming zijn niet voor niets zo door de verlichters ingericht. Dat heeft ook niets met het verschil overheid of private partijen te maken, maar alles met het machtsverschil. Als we nu zien dat er een ongezond machtsverschil ontstaat met een private partij, dan zal dat rechtgetrokken moeten worden. Om leed door dwalingen, machtsmisbruik of andere oorzaken te voorkomen en/of recht te zetten.

Voor mijzelf geeft het nog een extra aanzet in het toch al lopende proces waar mogelijk van GNU software gebruik te maken.
04-04-2016, 18:04 door Anoniem
Past in het volgende beeld: https://www.nrc.nl/next/2016/04/02/straffen-kan-het-bestuur-ook-best-zonder-rechters-1604418
04-04-2016, 18:30 door Anoniem
Ik vraag me af of dit juridisch wel mag? Het valt immers onder gijzeling.
04-04-2016, 18:54 door Anoniem
Dit gaat toch zo een stap te ver,dit mag als malware worden aangemerkt.
of Gijzelsoftware om het maar in het Neederlands te vermelden.
04-04-2016, 19:07 door Anoniem
Daar is niemand die mijn pc zomaar op afstand vergrendelt.
dit noem ik een vorm van vernieling die zeker met een aangifte wordt beloond.
04-04-2016, 21:53 door Anoniem
Scalable ransomware inderdaad. En durf te wedden dat Rightscorp trouwens ook graag zou graaien in de dns queries van de isps. Ik ben voorstander ... Mits er ook automatisch boetes uitgedeeld en geint worden bij Rightscorp voor false positives. Zeg 10k per niet degelijk onderbouwde beschuldigen, wedden dat de copyright-troll dan geen interesse heeft ?
04-04-2016, 22:32 door Anoniem
Door Anoniem: lijkt me geen reclame voor internetpoviders die hier aan meedoen
In de VS heb je niet zo veel keus in ISP's als hier.
04-04-2016, 23:02 door Anoniem
Je mag toch niet eigen rechter spelen ? Sinds wanneer mag een auteursrechten organisatie computers saboteren ? Lijkt me juridisch nogal dubieus. Mag ik ook ransomware plaatsen op de PC van iemand die mij oplicht, besteelt, of op andere wijze benadeelt ? Ik denk het toch niet....
04-04-2016, 23:23 door Anoniem
In Nederland zou dit zowiezo niet worden uitgerold.

Tevens, is hier deep packet inspection voor nodig, om te kijken of je eigenlijk wel bezig bent het auteursrecht te schenden? Want dat is verboden in Nederland:)
05-04-2016, 01:00 door Anoniem
Het schijnt geen 1 April grap te zijn geweest: http://www.digitaltrends.com/web/anti-piracy-group-rightscorp-wants-to-hijack-browsers/
Ik kan me voorstellen dat het vooralsnog hier om uploaders zou gaan, dat is hier nog zo het gebruik en downloaders zou men dan met rust laten vooralsnog, maar als iemand 112 berichten van Rightscorp krijgt via de provider binnen een tijdsbestek van 48 uur zoals in de States, gaat men daar al over tot een vrij agressieve benadering binnen een Big Media Censuur Landschap.
Dit is de natte droom van Brein. Misschien worden ze op een idee gebracht. Terug hacken die overtreders dus! Met een Internet posse achter degenen aan die copyright inbreuk maken! (Ironisch modus aangezet).
Een handhaver die zich gaat gedragen als legitieme malcreant, hoe zout gaan we het nog eten. De gewone rechtsgang heeft dan wel de voorkeur, maar die wordt zo steeds sneller buiten spel gezet of terzijde geschoven. Eigen richting?
Het toont maar weer aan dat voor sommige grote spelers de eindgebruiker alleen telt als product en daarnaar ook behandeld wordt. De handschoentjes zijn definitief uitgedaan. Als dit ons allemaal opgedrongen gaat worden na het verdwijnen van onze nationale staten binnen Europa, zullen we nog leuke tijden gaan beleven en zullen we meer online geleefd worden, dan dat er voor ons leuk te leven valt.
05-04-2016, 02:22 door Anoniem
Door Anoniem: lijkt me geen reclame voor internetpoviders die hier aan meedoen

Amerikaanse providers deden jaren geleden al iets soortgelijks door NXDOMAIN queries te vervangen door reclame sites.

Hoe dit precies zou moeten werken is me niet duidelijk. Zomaar code installeren is uiteraard niet mogelijk. Dat is illegaal.

Conclusie:

1 april lijkt me de beste verklaring voor dit nieuws. Er is niets ouder dan 4 dagen te vinden op Internet.
05-04-2016, 08:54 door jali
Via de internetprovider? Die zijn hier vast wel voor te porren, ze waren ook al zo gelukkig met de blokkade van the Pirate Bay.
En hoe simpel was het ook alweer om die te omzeilen.
Gaat weer een hoop geld kosten voor iets wat ze niet kunnen waarmaken.
Er zal in ieder geval weer een kantoortje van kunnen bestaan en er zijn wat mensen van de straat.

Dan gaan we de DVD's maar per post versturen, mogen ze TNT ook gaan aanklagen wegens het mogelijk maken van het schenden van copyright.

Laat ze dat geld nu eens gewoon in goede betaalbare alternatieven steken. Daar wordt iedereen gelukkiger van, en piraterij zal er altijd blijven.
05-04-2016, 10:17 door Anoniem
Klinkt als een captive portal.

Ns, fon, kpn, ziggo, etc. doen het al voor wifi, straks jouw isp bij jou thuis ook op adsl en glas.
05-04-2016, 14:27 door Anoniem
Waar gaan we toch heen met deze wereld en wat krijgen we nog meer? Huiszoekingen onder bevel van brein of je niet ergens een illegale film hebt liggen?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.