Het journalistencollectief dat aan de 'Panama Papers' werkt maakte gebruik van het programma VeraCrypt om de data te versleutelen. De Panama Papers bestaan uit 11,5 miljoen documenten van het Panamese juridische advieskantoor Mossack Fonseca en laten zien hoe politici, sporters en andere bekendheden miljarden in belastingparadijzen stallen. Het gaat bij elkaar om 2,6TB aan data.
De gegevens werden door een onbekende klokkenluider aan de Süddeutsche Zeitung (SZ) doorgespeeld. De Duitse krant besloot vervolgens het Internationale Consortium van Onderzoeksjournalisten (ICIJ) in te schakelen om de grote hoeveelheid data te verwerken. Mar Cabra, hoofd data en onderzoek van de ICIJ, laat tegenover Forbes weten dat de gegevens en hun kopieën op verschillende versleutelde schijven zijn opgeslagen. Voor het versleutelen werd er van VeraCrypt gebruikgemaakt. Een encryptieprogramma dat op de populaire versleutelingssoftware TrueCrypt is gebaseerd en eind 2014 werd gelanceerd.
De versleutelde gegevens werden vervolgens bij de clouddienst van Amazon opgeslagen. Om de gegevens voor journalisten toegankelijk te maken wordt er met een url en wachtwoord gewerkt, zo laat Cabra weten. Hoe de gegevens bij Mossack Fonseca precies konden worden gestolen is nog altijd onbekend. Het bedrijf liet begin april in een e-mail aan klanten weten dat het een hack van de e-mailserver onderzocht. De klantenportaal van het kantoor zou echter op een drie jaar oude Drupal-versie hebben gedraaid, waardoor de aanvaller ook toegang kon krijgen. Een jaar lang had de aanvaller toegang tot het bedrijfsnetwerk voordat er publiekelijk alarm werd geslagen.
Mounir Idrassi, de ontwikkelaar van VeraCrypt, wist niet dat zijn software voor de Panama Papers werd gebruikt, maar is er wel blij mee. "Ik ben er trots op dat VeraCrypt voor zulke belangrijke onthullingen is gebruikt, zeker in het huidige klimaat waar encryptie door bijna elke mediapublicatie in een kwaad daglicht wordt gesteld. Het is belangrijk om deze kans te gebruiken en het publiek en politici voor te lichten dat encryptie niet alleen voor slechte dingen wordt ingezet, maar van essentieel belang is voor journalisten, mensenrechtenactivisten en andere dissidenten die in repressieve regimes leven."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.