Deze week heeft erin Duitsland, Nederland, Frankrijk en Canada een omvangrijke politie-operatie tegen aanbieders van 'hackertools' plaatsgevonden, zo heeft de Duitse politie bekendgemaakt. Het ging om cybercriminelen die tools aanboden om malware voor anti-virusprogramma's te verbergen.
Bij de operatie werden in Duitsland 175 woningen en kantoren doorzocht. Ook in Nederland, Canada en Frankrijk vonden er huiszoekingen plaats, maar aantallen worden niet genoemd. In totaal werden meer dan 300 computers en opslagapparaten in beslag genomen, alsmede drugs en wapens. Twee individuen werden uiteindelijk aangehouden en zo'n 170 mensen zijn in het onderzoek als verdachten aangemerkt.
Gisteren sloeg de Nederlandse politie in de Telegraaf nog alarm vanwege 'cybercrime as a service', waardoor het steeds eenvoudiger wordt om cybercrime te plegen. Het gaat dan om software en diensten voor bijvoorbeeld het uitvoeren van phishingaanvallen of verspreiden van ransomware, zonder dat hier al teveel technische kennis voor is vereist. Daardoor wordt de drempel voor het plegen van cybercrime verlaagd, waardoor meer mensen zich volgens de politie hiermee bezighouden, wat weer voor meer aanbieders van 'cybercrime software' zorgt.
"Het aanbieden van de software is ons een doorn in het oog. De criminaliteit die ermee gepleegd wordt raakt op een hele indringende manier de samenleving. Criminelen dringen bijna letterlijk je woning of bedrijf binnen. Op afstand roven ze je leeg", laat Rob van Bree weten, hoofd Regionale Recherche Noord-Holland. "Vroeger moest je software voor deze activiteiten zelf bouwen, nu kun je het kopen op internet. Er is een groeiende afzetmarkt: het is big business. Pure criminele dienstverlening."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.