Een Amerikaans wetsvoorstel dat bedrijven verplicht om justitie mee te helpen met het ontsleutelen van versleutelde gegevens heeft felle kritiek van verschillende burgerrechtenbewegingen gekregen. Het wetsvoorstel is afkomstig van het Democratische senaatslid Dianne Feinstein en het Republikeinse senaatslid Richard Burr. Een voorlopige versie kwam vorige week in handen van politieke website The Hill.
"Het voorstel laat een onwetendheid zien over alledaagse digitale beveiligingsmaatregelen die apparaten en informatie tegen criminelen beschermen", zegt Cindy Cohn van burgerrechtenbeweging EFF. Volgens Cohn laat het voorstel zien hoe weinig voeling Burr en Feinstein met de behoeftes van de Amerikaanse bevolking hebben. "Miljoenen Amerikanen krijgen elk jaar met het verlies of diefstal van gevoelige communicatie, handelsgeheimen en identiteiten te maken. We hebben dringend behoefte aan meer veiligheid, niet minder."
"Ondanks dat we in een gouden tijdperk van surveillance leven, proberen de senatoren het Congres zover te krijgen dat ze fundamentele aspecten van computerbeveiliging vernietigen", gaat Cohn verder. Ze zegt er niet aan te twijfelen dat de senaatscommissie zal proberen om het voorstel achter gesloten deuren en zonder publieke inbreng goedgekeurd te krijgen.
Ze krijgt bijval van de Amerikaanse burgerechtenbeweging ACLU. "Dit voorstel is een serieuze bedreiging voor een ieders privacy en veiligheid. In plaats van naar de waarschuwingen van experts te luisteren, hebben de senatoren een wetsvoorstel geschreven dat de ecnomische, security en technische realiteit negeert. Het zou bedrijven dwingen om opzettelijk de veiligheid van hun producten te ondermijnen door backdoors aan apparaten en diensten toe te voegen waar iedereen op vertrouwt."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.