21-04-2016, 19:03 door Anoniem: In principe is elke encryptie kraakbaar met een brute-force attack (ook al duurt dat jaren/decennia/millennia).
Ik heb heel lang datzelfde gedacht, maar ik ben ondertussen tot een ander inzicht gekomen.
Maar wat is "kraakbaar"? Mijn ervaring is dat het antwoord afhangt van aan wie je het vraagt.
In de ogen van een cryptograaf is encryptie kraakbaar zodra, onder de meest ongunstige omstandigheden, een kleinst mogelijk fragment (minstens 1 bit) van de plaintext achterhaald kan worden.
Als je daarbij niet zeker weet of de zodanig ontcijferde informatie,
te allen tijde, daadwerkelijk overeenkomt met de feitelijke plaintext, hoort daarbij de aanvullende eis dat de ontcijferde plaintext in meer dan 50% van de gevallen exact moet overeenkomen met de
oorspronkelijke plaintext.
Met andere woorden: als een cryptograaf "kraakbaar" zegt, betekent dat, in de praktijk, vaak dat een aanvaller daar nog niets aan heeft, maar wel dat het tijd is om te zoeken naar alternatieven en het betreffende algoritme uit te faseren. Exact zo is het gegaan bij MD5 en RC4, en zo gaat het nu bij SHA1.
In mijn ogen bestaat er echter wel degelijk onkraakbare encryptie, d.w.z. dat elke brute force aanval iets op zal leveren waarvan je
niet zeker weet of het resultaat, voor 100% of, voor welk percentage ( > 0%) dan ook, overeenkomt met de oorspronkelijke plaintext (in de situatie dat jij, als aanvaller, niet over die oorspronkelijke plaintext beschikt - want dan zou je überhaupt geen moeite doen).
In
https://www.security.nl/posting/468370/Encryptie+voor+leken+-+en+waarom+verzwakken+onverstandig%2C+en+verbieden+zinloos+is leg ik uit hoe onkraakbare encryptie werkt (excuus, eerder schreef ik abusievelijk:
https://www.security.nl/posting/467761/%5BEncryptie%5D+Should+all+locks+have+keys%3F; met dank aan Anoniem van 10:47 hieronder voor het wijzen op mijn fout!).