Artsen in de provincie Utrecht zijn een proef gestart met Siilo, een WhatsApp-alternatief voor medisch personeel. Dat meldt de Telegraaf vandaag. Via de app kunnen artsen met elkaar overleggen en op beveiligde wijze foto's van patiënten uitwisselen. Siilo communiceert via end-to-end-encryptie.
Voor het gebruik van de app is een pincode vereist en foto's worden in een beveiligde, versleutelde mediakluis binnen de app opgeslagen, los van de normale foto's op het toestel. De Autoriteit Persoonsgegevens oordeelde begin dit jaar dat artsen WhatsApp niet voor het uitwisselen van patiëntgegevens mogen gebruiken. Sindsdien heeft WhatsApp end-to-end-encryptie toegevoegd, maar dat zorgt er volgens Joost Bruggeman van Siilo nog niet voor dat artsen nu weer WhatsApp kunnen gebruiken.
"Als je WhatsApp binnen je praktijk gebruikt moet je stilstaan bij wat er gebeurt met de gegevens zodra ze ontvangen zijn. Het staat gewoon op je telefoon", zo liet hij onlangs weten nadat WhatsApp op end-to-end-encryptie was overgestapt. WhatsApp gebruikt echter geen versleuteling voor gegevens op de telefoon zelf. Daardoor is de kans volgens Bruggeman groot dat de opgeslagen gegevens op een gegeven moment zullen lekken.
Ook maakt hij zich zorgen over het automatisch maken van back-ups van gesprekken en foto's die in de cloud worden opgeslagen. Zelfs als de afzender van een bericht de automatische synchronisatie van foto's of het maken van back-ups heeft uitgeschakeld, kan dit bij de ontvanger nog steeds aan staan. Het gebruik van alleen end-to-end-encryptie voor communicatie is dan ook niet voldoende om een dienst als WhatsApp binnen de zorg te gebruiken, zo stelt Bruggeman. Aan de proef met Siilo doen 200 artsen mee.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.