image

OM: versleuteld communiceren niet verboden

vrijdag 22 april 2016, 17:09 door Redactie, 18 reacties

Versleuteld communiceren is niet in Nederland verboden, zo heeft het Openbaar Ministerie (OM) naar aanleiding van een onderzoek naar een versleuteld communicatienetwerk laten weten. Dinsdag maakte het OM bekend dat het een groot versleuteld communicatienetwerk van Nederlandse en mogelijk buitenlandse criminelen uit de lucht had gehaald. Bij de operatie werd de inhoud van servers gekopieerd en een 36-jarige man uit Nijmegen aangehouden.

Volgens de politie bood het bedrijf van de man telefoons aan waarmee criminelen versleuteld via pgp konden communiceren. Ongeveer 19.000 mensen communiceerden via het netwerk. Het OM vermoedt dat verreweg het grootste deel van deze gebruikers de telefoons inzet om zware en georganiseerde criminaliteit af te schermen. Waar mogelijk worden de gekopieerde data ter beschikking gesteld binnen lopende onderzoeken in Nederland en daarbuiten.

Tevens stelt het OM dat het hier niet om een operatie tegen encryptie gaat. "Uiteraard is het versleuteld communiceren niet verboden, maar politie en justitie streven met het veiligstellen van alle data meerdere doelen na." Het gaat dan om de witwaszaak tegen het bedrijf en diens directeur, alsmede om de informatie te gebruiken in strafrechtelijke onderzoeken waarbij verdachten gebruik maken of hebben gemaakt van de gekopieerde infrastructuur.

Verder laat het Openbaar Ministerie weten dat het alle bedrijven die zich schuldig maken aan witwassen danwel criminele dienstverlener zijn kan aanpakken. "Een vereiste voor witwassen is wel een bepaalde mate van wetenschap bij de aanbieder", zo wordt vandaag in een update over het onderzoek vermeld. De komende weken zal het onderzoek zich richten op onderzoek en analyse van de informatie die relevant kan zijn voor de opsporing van strafbare feiten in Nederland en die kan bijdragen aan de witwaszaak tegen de verdachte aanbieder. Het voorarrest van de 36-jarige man uit Nijmegen is met 14 dagen verlengd. Eerder hekelde de advocaat van de man nog het optreden van het OM en sprak van 'Bokito-gedrag'.

Reacties (18)
22-04-2016, 17:29 door Anoniem
En wat als blijkt dat het grootste deel van die 19.000 helemaal geen criminele achtergrond heeft? Dan is een bedrijf voor niets kapot gemaakt en zijn er duizenden mensen gecriminaliseerd en benadeeld. Dit hele verhaal rammelt dusdanig dat mijn vertrouwen in de overheid voor de zoveelste keer afneemtt. Voor de volledigheid, het is al ruimschoots 'onder nul'.
22-04-2016, 17:43 door Anoniem
Versleuteld niet verboden, maar wel waarschijnlijk crimineel, als het OM de inhoud niet kan lezen dan maar een inval.
22-04-2016, 17:58 door karma4
Door Anoniem: Voor de volledigheid, het is al ruimschoots 'onder nul'.
Je begint met een biased mening en zoekt er de bevestiging bij met een onvolledig verhaal. Met een paar andere gevonden artikelen, niet van de overheid maar journalisten, wantrouw ik elk aluhoedje. Je kunt zelf wat nagaan kost wat moeite. Daarna er over nadenken en dan overwogen met je standpunt mening komen.
22-04-2016, 18:21 door Anoniem
De polities zijn gewoon jaloers op de criminelen hun goed werkende geencrypte communicaties!
22-04-2016, 18:59 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
22-04-2016, 20:49 door Anoniem
Misschien is het bedrijf wel "kapot gemaakt" met de volledige medewerking van de eigenaar van deze dienst, die nu vast zit "wegens witwassen". De grote informant truc als het ware. Anders wordt ie gelyncht en nu krijgt ie later een riante vergoeding voor de geleden schade. De overheid komt naar mijn idee met veel te veel vertrouwen uit de hoek zetten met hun beweringen en lopen veel te hard op de rechtszaak vooruit. Normaal zouden ze, als de eigenaar echt van onwil was, dit wel voor in de rechtszaal bewaren.
22-04-2016, 21:14 door Ron625
Encryptie kan ook nooit strafbaar zijn, zolang een flink aantal instellingen een vorm van encryptie gebruiken.
C2000 is een ge-encrypt communicatie netwerk,
Diverse radio-communicatie netwerken gebruik "een vorm van" encryptie,
KPN gebruikt encryptie voor Digitenne,
kabel-providers gebruiken het voor commerciële zenders,
dan heb ik het nog niet over internet met SSL, HTTPS en noem maar op.
23-04-2016, 01:03 door Anoniem
En wat nu als criminelen het volledig encrypted whatsapp gebruiken ?
Gaat ome Mark Z. dan opgepakt worden ???
23-04-2016, 05:43 door Anoniem
OK, het OM geeft aan dat encryptie niet verboden is, maar in het taalgebruik van het persbericht is de houding wel duidelijk. Het 'respect' aan goedwillende cryptografiegebruikers ruikt aan alle kanten naar lippendienst.
23-04-2016, 09:57 door Anoniem
Ik denk dat ik voortaan maar gewoon een brief schrijf, als ik het goed heb kennen we in Nederland nog steeds het briefgeheim, iets dat voor álle andere vormen van communicatie reeds lang verleden tijd is. Wat is er toch gebeurt met zoiets vanzelfsprekends als ons recht op privacy?
23-04-2016, 13:03 door Anoniem
de vraag is natuurlijk of die witwaszaak gewoon verzonnen is om de boel kapot te kunnen maken.
23-04-2016, 15:05 door Anoniem
Door Anoniem: Ik denk dat ik voortaan maar gewoon een brief schrijf, als ik het goed heb kennen we in Nederland nog steeds het briefgeheim, iets dat voor álle andere vormen van communicatie reeds lang verleden tijd is. Wat is er toch gebeurt met zoiets vanzelfsprekends als ons recht op privacy?

Het briefgeheim kan (en zal) natuurlijk geschonden worden op het moment dat men besluit jou te gaan bespioneren.

Door Anoniem: de vraag is natuurlijk of die witwaszaak gewoon verzonnen is om de boel kapot te kunnen maken.

Er zal een kern van waarheid in zitten, want waar rook is is vuur. De beste ondernemer zal ongetwijfeld ter goede trouw z'n bedrijf hebben gerund, en gewoon netjes z'n aangiftes hebben gedaan.
Maar als je (door bijvoorbeeld je manier van adverteren, specifiek afzetkanaal/doelgroep te zoeken, etc) eigenlijk alleen maar criminelen als klanten hebt, dan kan het OM denk ik wel hard maken dat je daarmee dus in zekere zin de illegaal verworven tegoeden van criminelen op die manier witwast.
Het feit dat er tot op heden niemand is geweest die zich beroept op zijn verschoningsrecht, geeft des te meer maar weer eens aan dat bijvoorbeeld advocaten (of andere beroepsgroepen met een beroepsgeheim) in ieder geval geen klanten waren van deze dienstverlener.
Natuurlijk is daarmee niet elke gebruiker perse een crimineel, maar als je eigenlijk alleen maar adverteert op 'misdaadwebites' dan heb je natuurlijk ook wel boter op je hoofd als je daarna gaat beweren dat je er echt alles aan hebt gedaan foute figuren van je diensten weg te houden. Daarom dat het OM ook aangeeft dat het mogelijk gaat om een 'criminele dienstverlener'.

Overigens begrijp ik ook geen zak van criminelen die zo'n telefoon zouden willen. Ik bedoel, voor het geld van één zo'n aangepaste blackberry kun je heel wat burner telefoons kopen en weggooien na kortstondig gebruik. Daarnaast als je bijvoorbeeld wordt opgepakt door de politie en je hebt zo'n ding bij je, dan weet je meteen dat dat een onderdeel zal gaan vormen van het onderzoek tegen je.
23-04-2016, 19:13 door Anoniem
Door Anoniem: Ik denk dat ik voortaan maar gewoon een brief schrijf, als ik het goed heb kennen we in Nederland nog steeds het briefgeheim, iets dat voor álle andere vormen van communicatie reeds lang verleden tijd is. Wat is er toch gebeurt met zoiets vanzelfsprekends als ons recht op privacy?
Tegenwoordig mogen ze alle post lezen. Briefgeheim is niet meer. (Wet Computer Criminaliteit III)
24-04-2016, 13:30 door Ron625
Door Anoniem:Tegenwoordig mogen ze alle post lezen. Briefgeheim is niet meer. (Wet Computer Criminaliteit III)
Briefgeheim is er nog steeds en zal ook zo blijven, maar deze geldt alleen voor een vel papier in een enveloppe.
Mogelijk dat in juni 2017 er een uitbreiding komt naar e-mail, maar voorlopig geloof ik dat nog niet
24-04-2016, 16:36 door johanw
Door Anoniem:
Natuurlijk is daarmee niet elke gebruiker perse een crimineel, maar als je eigenlijk alleen maar adverteert op 'misdaadwebites' dan heb je natuurlijk ook wel boter op je hoofd als je daarna gaat beweren dat je er echt alles aan hebt gedaan foute figuren van je diensten weg te houden.
Waarom zou je er alles aan moeten doen om criminelen van je dienst weg te houden? Dat hoeft KPN ook niet. En Signal, WhatsApp, Viber en SMSSecure (ook allemaal versleuteld) ook niet.
24-04-2016, 19:26 door Anoniem
Door Ron625:
Door Anoniem:Tegenwoordig mogen ze alle post lezen. Briefgeheim is niet meer. (Wet Computer Criminaliteit III)
Briefgeheim is er nog steeds en zal ook zo blijven, maar deze geldt alleen voor een vel papier in een enveloppe.
Mogelijk dat in juni 2017 er een uitbreiding komt naar e-mail, maar voorlopig geloof ik dat nog niet

Wet Computer Criminaliteit III (ontwerp):

"Paragraaf 3.2.2.4 Onderzoek van besloten plaatsen, van gesloten voorwerpen, aan voorwerpen en DNA-onderzoek
Artikel 27
1. De diensten zijn bevoegd tot het, al dan niet met behulp van een technisch hulpmiddel:
a. doorzoeken van besloten plaatsen;
b. doorzoeken van gesloten voorwerpen;
c. verrichten van onderzoeken aan een voorwerp gericht op de vaststelling van de
identiteit."

Dus briefgeheim ho maar!
24-04-2016, 20:55 door Anoniem
Door johanw:
Waarom zou je er alles aan moeten doen om criminelen van je dienst weg te houden? Dat hoeft KPN ook niet. En Signal, WhatsApp, Viber en SMSSecure (ook allemaal versleuteld) ook niet.

Omdat als je de schijn tegen hebt dat je je product of dienst specifiek target op het criminele circuit (bijvoorbeeld door adverteren op een bepaalde manier of bij een bepaalde doelgroep, via dubieuze afzetkanalen, het toestaan van anonieme aanschaf en/of cash aankopen, etc), dan is een keer de emmer vol en kun je dus het OM op je stoep verwachten.

Waarschijnlijk is hier sprake van net een aantal details te veel (die nog niet bekend zijn), die de druppel waren die de emmer deed overlopen. Het zullen ook die details zijn die gaan bepalen of deze meneer op vrije voeten komt of in de bak.
24-04-2016, 22:01 door Ron625
Je het over de Wet Computer Criminaliteit III, dat heeft niets met een brief te maken!
Een brief is een vel papier en heeft niets met een computer te maken.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.