image

FBI weet ook iPhone van drugsdealer te ontgrendelen

zaterdag 23 april 2016, 08:10 door Redactie, 3 reacties

De FBI is erin geslaagd om toegang tot de vergrendelde iPhone van een drugsdealer te krijgen en heeft daarom opnieuw een rechtszaak tegen Apple laten vallen. Eerder slaagde de opsporingsdienst er ook al in om toegang tot de iPhone van één van de San Bernardino-schutters te krijgen.

In het geval van de drugszaak was de iPhone van een man die bekend had schuldig te zijn aan de handel in verdovende middelen. Via zijn iPhone wilde de FBI zijn handlangers opsporen. In beide gevallen had de FBI bij de rechter aangeklopt om Apple te dwingen om bij het ontgrendelen te helpen. Waarbij de rechter in de San Bernardino-zaak de Amerikaanse opsporingsdienst gelijk gaf, oordeelde de rechter in het geval van de drugszaak dat Apple niet hoefde mee te werken.

Volgens de rechter had de overheid een oude wet genomen om "ongeoorloofde absurde resultaten te produceren". Om Apple mee te laten werken baseerde de FBI zich op een wet uit 1789. Apple ging in beroep in de San Bernardino-zaak, terwijl de FBI in de drugszaak beroep aantekende. Eind maart liet de FBI echter weten dat het erin was geslaagd om met externe hulp de iPhone van de San Bernardino-schutter te ontgrendelen. Hiervoor was van een onbekend beveiligingslek gebruik gemaakt waarvoor meer dan 1,3 miljoen dollar werd betaald.

Nu laat de opsporingsdienst weten dat het ook de iPhone van de drugsdealer heeft ontgrendeld. In dit geval werd er echter geen exploit gebruikt, maar zou iemand de passcode van het toestel aan de onderzoekers hebben verstrekt. Dat heeft de FBI aan de rechter laten weten, zo meldt de Amerikaanse publieke radio. De identiteit van de persoon in kwestie is niet bekendgemaakt. Nu de medewerking van Apple niet langer is vereist heeft de opsporingsdienst besloten de rechtszaak tegen het technologiebedrijf te laten vallen.

Reacties (3)
23-04-2016, 10:36 door Anoniem
Ben ik nu de enige die de hand van spindoctors ziet?

Ik krijg de indruk dat het volgende patroon speelt:

- NSA (en FBI) heeft toegang tot heel veel gegevens (inclusief apple data).
- Snowden maakt dit bekend.
- Reputatie van Apple, microsoft, cisco, juniper ligt te grabbel.

(Spindoctors staan op)

- Microsoft begint proces om te laten zien dat 'het niet aan hun ligt' en dat ze alles doen om gegevens vertrouwelijk te houden middels een proces tegen de Amerikaanse overheid na bevel tot verstrekking van data uit Ierland.
- Apple speelt de vermoorde onschuld om reputatie te redden.

(Amerikaanse overheid gaat mee in het spindoctor spel om reputatie van de Amerikaanse bedrijven te redden?)

- DoJ begint proces tegen Apple om iphone 5c te ontsleutelen. Let op: de dag dat dat bekend werd leverde een google actie de naam van het bedrijf al op die de 5c kon ontsleutelen. Vervolgens loopt de rechtszaak nog maanden, en ineens kan de FBI software kopen om de 5c te laten ontsleuten. Duh. Ik mag toch aannemen dat ze daar net zo goed google kunnen gebruiken.
23-04-2016, 17:32 door Anoniem
Ben ik nu de enige die de hand van spindoctors ziet?

Je neemt heel veel feiten niet mee. De DOJ, politie en FBI mogen allemaal solide organisaties lijken maar dat is helaas niet waar. Het functioneren is per case afhankelijk van de agenda's van individuele personen, de Staat waarin het speelt, de invloed van de gekozen richting van vervolging op het proces, uitspraken van rechters en hoe dat uitwerking heeft bij andere cases en betrokkenen. Daar komt nog bij dat je voor publieke functie als sherrif, openbaar aanklager en rechter gekozen moet worden door de stemgerechtigde bevolking. Wie gekozen wil worden probeert aandacht te krijgen voor zijn mening en doet dat door via de media in te spelen op sentimenten die het verschil maken bij de kiezers.

Het bedrijfsleven in de USA werkt bijna net zo. Om populair te blijven of populairder te worden speel je in op de sentimenten van je doelgroep en ontwijk je gevoelige onderwerpen die je marktpositie kunnen schaden.

Dan hebben we nog de marktpartijen die mede het sentiment bepalen: de kiezers/kopers, belangengroepen en de media.

Dat iphones, blackberries, androids, palmpilots, windowsNT, oracle software en weet ik nog meer allemaal aan mogelijk bewijsmateriaal hun zwaktes hebben is iets van de afgelopen 10 jaar, net zo min als dat er bedrijven zijn die flink betaald krijgen om die zwaktes in te zetten voor het opbouwen van een case of dat er gerechtelijke bevelen door rechters worden goedgekeurd die bedrijven verplichten mee te werken softwarefunctionaliteiten te omzeilen.

Ligt het aan spindoctors hoe alles nu verloopt? De heksenketel van duizenden personen met ieder hun eigen belangen stuur je niet met spindoctors maar met wat als onderwerpt het beste verkoopt. De slag om die aandacht is constant, maar wat wint is waar de meerderheid achteraan wil lopen. De ene keer is dat privacy vs veiligheid, de andere keer is dat gezondheid vs leefgenot, weer een andere keer is het fincanciele risico's versus armoede en weer een andere keer is het klimaat vs natuurrampen. Hoe meer controversie er tussen partijen is, hoe makkelijker het is om mensen, bedrijven, media, overheid erin te betrekken en hoe belangrijker het lijkt. Maar vraag je liever af waarom je zelf geen aandacht hebt voor wat er morgen, overmogen of over 5 jaar speelt. Het is waarschijnlijk niet omdat je zelf niet belangrijg genoeg bent om daar invloed op te kunnen hebben.
24-04-2016, 08:59 door karma4
Door Anoniem:
Je neemt heel veel feiten niet mee. ......
Het bedrijfsleven in de USA werkt bijna net zo. Om populair te blijven of populairder te worden speel je in op de sentimenten van je doelgroep en ontwijk je gevoelige onderwerpen die je marktpositie kunnen schaden.
...
Ligt het aan spindoctors hoe alles nu verloopt? ....
Om een lang verhaal kort te maken. Marketing, geld als enige heilig doel, de verwevenheid bedrijven met de politiek. Ik zie de https://nl.wikipedia.org/wiki/Spindoctor aan het werk. Jouw reactie zegt wat inhoud betreft hetzelfde.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.