Door Muria: Door Anoniem: Door Anoniem: Windows hoort niet thuis in mission critical omgevingen zoals kerncentrales / ziekenhuizen / defensie etc.
Dit is meer een mening dan een goed onderbouwde conclusie.
Windows dan daar heel goed draaien. Je moet alleen wel een goede architectuur neer zetten. En daar gaat het meestal fout. Een desktop mag niet mission critical zijn.... En dit is eigenlijk ook nooit het geval, zeker niet in een ziekenhuis. Deze kan je namelijk vrij snel vervangen voor een andere. Het apparaat doet het alleen tijdelijk even niet, maar dat is niet mission critical, alleen even ongemakkelijk.
Ik ken nog diverse bedrijven die gewoon nog Windows NT en XP gebruiken voor besturing van machines. Werkt nog perfect.... Afgezien de computer hardware waar we wat vervangen voor moeten hebben.
Of Linux van 12-14 jaar geleden. Nooit gepatched..... De videokaarten beginnen nu alleen wat problemen op te leveren.
In een volledig embedded toepassing blijft alles natuurlijk gewoon draaien, wat je ook gebruikt. Je rekenmachine doet het en blijft het doen. Je komt in de problemen als er hardware kapot gaat die niet meer leverbaar is. Dan moet er een nieuwer alternatief in het bestaande systeem en natuurlijk werkt dat niet met je oude besturingssysteem.
Een rekenmachine heeft geen interfaces met de buiten wereld.... En daar zit hem meestal de afhankelijkheid in. De buitenwereld of bepaalde versies van Libraries of hardware afhankelijkheden. Als je dit niet optijd aanpakt, loop je een keer vast.
En nieuwe besturings systemen, werken juist weer niet met de oude applicaties. Gaat op voor alle OSsen.
Een open source besturingssysteem met een goede architectuur is dan veruit te verkiezen boven closed source bagger.
Weer een mening een geen feit of goed argument.
Door Anoniem:En een hele belangrijke, eigenlijk de belangrijkste.... Application Lifecycle Management goed uitvoeren...... Immers daar gaat het eigenlijk altijd fout. Een leverancier maakt een stukje software, dat hij heeft getest op versie A en B. En als jij dus C wilt draaien, heb je een unsupported configuratie draaien. En dat wil je niet voor je processen waar je bedrijf op draait. Keuze is dan meestal gemakkelijk vanuit het bedrijf.
Welk OS je hiervoor hebt draaien, maakt helemaal niet uit.
Welnee! Als je dat serieus gelooft, ga dan toch snel MS-DOS draaien! Application Lifecycle Management staat los van het gebrek aan kwaliteit en professionaliteit van Windows. [/quote]Hier hangt het juist vanaf. Immers als de applicatie niet meer ondersteund wordt door moderne OSsen of libraries of hardware, dan loop je op ieder OS vast. Als je leverancier het niet ondersteund op de nieuwste versies, dan bij jij gewoon oude versies draaien. Immers de applicatie moet door draaien op een ondersteund platform vanuit je leverancier.
Dit is juist de redenen waarom bijvoorbeeld we nu nog Java 1.6 hebben draaien. Een core applicatie (welke trouwens op Linux draait) werkt niet met een nieuwere versie. Dus bijven de werkstations die java versie draaien. Gelukkig gaat het nu naar Citrix toe, icm appv, zodat het in iedergeval geisoleerd draait.
Door Anoniem:Door Muria: Door Anoniem: Windows hoort niet thuis in mission critical omgevingen zoals kerncentrales / ziekenhuizen / defensie etc.
Inderdaad! Je haalt me de woorden uit de mond!
Vraag is dan wel wat een veilig alternatief is. Een stabiele robuuste Linux distributie als Debian is een mogelijkheid. Of zoiets als OpenBSD, wat middels security audits nog meer veiligheid garandeert.
https://www.debian.org/http://www.openbsd.org/ Veiligheid hangt niet van een OS af, maar hoe je het beheerd. Ofwel Application Lifecycle Management, als jij een 10-15 jaar oude debian neer zet, heb je exact het zelfde issue te pakken. Die machine is een security risico....
Het verschil dat je niet wilt zien is dat een Debian machine eenvoudiger is te updaten met een nieuwere versie van Debian. Voor normale updates op een werkende machine hoef je vrijwel nooit te rebooten. Voor Application Lifecycle Management moet je wel eerst een goede basis hebben en die goede basis is dus geen Windows.
Je gaat geen versies installeren, welke niet door je leverancier ondersteund zijn. Immers als de applicatie meer werkt, of stabiel werkt, wil je je leverancier kunnen aanspreken. Hoe gemakkelijk je kunt updaten staat hier helemaal lost van.
Even afgezien dat de meeste applicaties niet op linux draaien. Misschien met een redenen? Een goede basis kan ook Windows zijn. En voor updates icm met reboots, daar is voldoende goed in te regelen voor een Windows platform.
Door Anoniem:En OpenBSD, is een prachtig OS... Als firewall or Router. Er is een redenen waarom het eigenlijk nooit gebruikt wordt.... Slechte ondersteuning van hardware..... En dan laten we de overige software nog even buiten beschouwing.. En daar draait het nu net op bij een desktop. Een gebruiker moet er mee kunnen werken.
Die redenen waarom het volgens jou nooit gebruikt wordt moet je eerder zoeken in de bijna criminele marketing en OEM chantage van Microsoft. Zie bv.:
http://techrights.org/2016/02/10/extorting-acer-with-patents/OpenBSD is gewoon een UNIX variant en draait dus dezelfde applicatiesoftware die ook onder Linux draait. Dus gewoon LibreOffice, etc. Daar kan een gebruiker prima mee werken.
Hardwareondersteuning is gezien het geringere aantal gebruikers nog een zwak punt maar dat zou best te verhelpen zijn. Hoe dan ook veel gemakkelijker dan proberen van Windows een echt besturingssysteem te maken (dat is immers zo goed als onmogelijk).
LibreOffice, werkt helaas vaak weer niet met de applicaties waar het bedrijf mee werkt. Dus is geen Alternatief voor op de desktop. Daarmee wil ik niet zeggen dat het daarmee een slecht product is. Het is alleen niet zo geschikt in het bedrijfsleven. Dat jij dus vind dat een gebruiker daar mee kan werken, wil niet zeggen dat een gebruiker er ook kan werken (of wil werken). We bieden bij ons beide aan. Maar 95% gebruikt gewoon MS Office, omdat het lekkerder werkt.
Todat je met OpenBSD/FreeBSD werkt... En kom je er achter dat het toch allemaal weer niet helemaal het zelfde is. Al mijn servers draaien FreeBSD en ik gebruik het graag. Maar ik kom er regelmatig achter dat toch weer niet alle applicaties er niet helemaal op werken. Zeker OpenBSD ondersteuning is hierin slecht, maar daar is de focus ook niet van OpenBSD. FreeBSD gelukkig wel een stuk beter. Alleen jammer dat geen enkele leverancier *BSD ondersteund. (als zijn ze er gelukkig wel). Ofwel gebruik een OS waar het goed in is, zowel voor Windows, Linux, Unix, BSD of MACOS.
Door Anoniem:Door Muria: Door karma4: Door Muria: Een gammel consumenten OS zoals Windows hoort hoe dan ook niet thuis in professionele omgevingen. Je wilt niet afhankelijk zijn van virusscanners om nog enigszins de veiligheid te kunnen bewaren.
Ik neem aan dat je dat ergens door kunt onderbouwen?
Een waarheid als een koe onderbouwt zichzelf nietwaar? Het recente Windows 10 resistance is futile beleid van Microsoft. Het trage updatemechanisme, zelfs in Windows 10. Het steeds moeten rebooten, zelfs in Windows 10. De brakke scheiding van OS en GUI, waardoor je bij een GUI lockup per definitie de klos bent (en niet even naar een command line kan schakelen om e.e.a. op te lossen).
Windows meer dan een consumenten OS, kom nou toch...
En daarom draait bijna bij alle bedrijven als desktop OS? Blijkbaar denken alle bedrijven daar toch echt anders over.
Marketing en ordinaire dwang van Microsoft. Daar zijn ze goed in, niet in het maken van een besturingssysteem dat enige kwaliteit heeft en in een professionele omgeving is te gebruiken.
Ook weer een mening en geen feit.
Door Anoniem:Traag valt ook wel mee. Reboots zijn heel goed te regelen.
OS en GUI.... Tja, dat gaat inderdaad ook dagelijks fout.... De crashes die meestal plaat vinden zijn applicatie gerelateerd, dus zou je overal hebben. Of het een driver issue.
Ik zie voornamelijk persoonlijke menening en geen sterke argumenten.
Je blijft proberen recht te praten wat krom is.
Misschien moet je even in de spiegel kijken? Want je kijk nu met oogkleppen en je denk dat de wereld recht is.
Door Anoniem:Supercomputers vs Desktop..... Of supercomputer vs Windows servers. Appels met peren....
Als Linux goed genoeg is voor supercomputers dan is het zeker goed voor je thuiscomputer. Of voor de PC in een bedrijf.
Door Anoniem:Microsoft richt zich daar niet op, ze hebben er wel het 1 en ander voor. Maar het is niet hun core.
Microsoft heeft helemaal niets voor supercomputers! Microsoft wordt niet serieus genomen in die kringen! De corebusiness van Microsoft is veel geld verdienen over de ruggen van arme goedgelovigen.
Voor een desktop OS is het gewoon een goed OS. Is het OS perfect, nee, maar welk OS is dat nu wel? Maar het werkt en werkt goed waar voor het gemaakt is.
Microsoft zal inderdaad nooit op de supercomputer groot worden, ze hebben het geprobeert, maar niet gelukt. Idem voor Firewalls.... Gebruik je producten waar het goed in is, dan is een product op zijn best.
Door Anoniem:Je moet gewoon een product gebruiken waar het goed in is, en dit goed onderhouden. Dit geld zowel voor Linux als Windows. Die je dit niet, dan loop je vanzelf een keer vast.
Je moet een product gebruiken wat kwalitatief goed is. Met die insteek valt Windows per definitie af en kom je terecht bij alternatieven.
Correct, Windows voor Kantoor Automatisering, En business Applicaties zoveel mogelijk op Linux / Unix draaien. Beide zijn daar op zijn plek.
Voor de rest een hoop meningen maar weinig feiten of sterke argumenten. Maar dit zal je vast wel weer anders zien (iets met oogkleppen).