Een rechtszaak die drie Amerikanen tegen Facebook hebben aangespannen wegens het verzamelen van biometrische gegevens mag doorgaan, zo heeft een rechter in Californië geoordeeld. Volgens de aanklacht gebruikt Facebook gezichten op foto's voor het verzamelen van biometrische gegevens, wat in strijd met de privacywetgeving van de Amerikaanse staat Illinois zou zijn.
Het gaat om de 'tag-functie' van Facebook. Als een Facebookgebruiker een foto van iemand uploadt, suggereert Facebook om de persoon in de foto te taggen. "We kunnen de foto's van je vriend vergelijken met de informatie die we via je profielfoto en andere foto's hebben verkregen waarin je bent getagt", aldus de sociale netwerksite. Hiervoor wordt gezichtsherkenningssoftware gebruikt dat via een algoritme een uniek getal berekent, gebaseerd op iemands gezichtskenmerken.
Volgens de aanklacht wordt op deze manier de biometrische informatie van gebruikers verzameld en is dit in strijd met de privacywetgeving. Eerder had ook al de Amerikaanse burgerrechtenbeweging EPIC over de tagfunctie geklaagd. "De 'Tag Suggesties' techniek converteert foto's die door Facebookgebruikers zijn geupload naar een foto-identificatiesysteem waar alleen Facebook toegang toe heeft. Dit gebeurt zonder de kennis en goedkeuring van Facebookgebruikers en zonder adequate overweging van de risico's voor Facebookgebruikers", aldus EPIC.
Facebook stelt dat het tag-systeem niet onder de privacywetgeving valt en had de rechter gevraagd om de rechtszaak te verwerpen. Die laat echter weten dat de privacywetgeving wel van toepassing is en de rechtszaak doorgang kan vinden, zo melden persbureaus AFP en Reuters. De aanklagers eisen een nog niet gespecificeerde schadevergoeding van Facebook.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.