Dank voor alle antwoorden, vooral hoe je, na bijv. diefstal of verlies van een laptop of tablet, WhatsApp functionaliteit op die apparaten kunt uitschakelen.
12-05-2016, 10:11 door Anoniem: Een laptop zonder paswoord is denk ik een problem van de gebruiker.
Welk wachtwoord bedoel je? Op mijn computers voer ik 2 wachtwoorden in voordat ik ingelogd ben:
(1) Tijdens opstarten, direct na de BIOS meldingen en nadat de eerste gegevens van de harde schijf zijn gelezen, een TrueCrypt of (sinds kort) VeraCrypt (FDE=Full Disk Encryption) wachtwoord;
(2) Zodra Windows is opgestart, mijn Windows accountnaam en bijbehorend wachtwoord.
Als een dief de harddisk uit mijn computer haalt en als 2e harddisk op zijn eigen computer aansluit, opstart en met een account inlogt dat lid is van de groep Administrators op
zijn PC, kan hij mijn bestanden niet lezen doordat mijn hele schijf versleuteld is.
Als ik
geen FDE had toegepast, zoals verreweg de meeste laptop bezitters, had de aanvaller al mijn bestanden kunnen lezen, met exact dezelfde rechten als ware zijn account lid van de groep Administrators op
mijn PC (die rechten zijn namelijk volledig identiek omdat de SID (Security Identifier) voor de (lokale) groep Administrators identiek is op elke Windows PC, van Windows NT 3.x t/m Windows 10, namelijk "S-1-5-32-544").
Overigens gelden vergelijkbare problemen bij alle andere besturingssystemen die ik ken: als jouw gegevens
niet versleuteld zijn en een kwaadwillende de gegevensdrager met die gegevens in handen krijgt, gaat
geen enkel wachtwoord jouw gegevens beschermen.
De effectiviteit van een Windows wachtwoord is dus maar zeer beperkt - dit in tegenstelling tot moderne smartphones, waarbij het "unlock" wachtwoord (of vingerafdruk, pincode of veegpatroon) dat gekoppeld is aan geheel of gedeeltelijke versleuteling van het geheugen in die smartphone.
Om die reden begrijp ik niet dat Microsoft Bitlocker niet meelevert met Windows 10 Home. Temeer daar Microsoft
zelf Bitlocker positioneert als bescherming tegen gelegenheidsdieven, waardoor het voor de zakelijke of medische gebruiker die serieus wat te verbergen hebben (helemaal in het licht van recentelijk gepatchte Bitlocker kwetsbaarheden type achterdeur in enterprise/AD omgevingen, maar ook vanwege het closed source zijn), minder aantrekkelijk is (zie ook [1]).
12-05-2016, 11:51 door Anoniem: Regelmatig krijg ik weer een "defecte" harddisk en men heeft geen backups. Of ik de foto's van de kleine er af kan halen.
Heel herkenbaar, heb ik ook zeer veel gedaan. Maar de kans dat je van een moderne, tikkende of andere enge geluiden makende 2.5" harddisk -zonder laboratorium met specialistische tools- nog iets kunt redden, is zo goed als nul.
Als het alleen maar om een paar bad blocks gaat die bijv. verhinderen dat Windows opstart, hoeft FDE zoals TrueCrypt overigens geen showstopper te zijn, maar je zult dan wel gebruik moeten maken van een reddingssysteem waarop die FDE software is geïnstalleerd.
[1] Bizar vind ik dat Microsoft, met de introductie van Windows 8, zonder opgaaf van redenen ("goed" gebruik bij Microsoft), de Elephant Diffusser heeft vervangen door de simpele AES-CBC cipher waarvan, op dat moment, al heel lang bekend was dat deze methode flink
malleable is.
Interressant vond ik het dan ook om recentelijk in
https://technet.microsoft.com/en-us/itpro/windows/whats-new/bitlocker te lezen dat, sinds Windows 10
versie 1511, Bitlocker AES-XTS ondersteunt (naar ik aanneem om malleability te beperken).
Daarbij kan ik het niet laten om mij af te vragen welke achterdeur hiervoor in de plaats is gekomen (de FBI zal wel aan Microsoft hebben verteld dat zij niks aan malleability bleken te hebben nadat de terrorist zichzelf had opgeblazen).
Gokje: zou Microsoft, voor een schappelijk prijsje, de Dual_EC_DRBG sourcecode van Juniper hebben overgenomen?