De dreigingen waar Windowsgebruikers mee te maken hebben zijn al jaren hetzelfde, maar door nieuwe ontwikkelingen zal de nadruk de komende jaren nog meer op social engineering en ransomware komen te liggen, zo zegt Tim Rains, directeur cybersecurity bij Microsoft, in een interview met Security.NL.
Volgens Rains hebben de verschillende Windowsversies elk hun eigen verschillende dreigingen. "Maar in het algemeen worden mensen op vier manieren gehackt", merkt hij op. Het gaat dan om social engineering, ongepatchte beveiligingslekken, zwakke wachtwoorden en verkeerd geconfigureerde systemen. Social engineering is echter de voornaamste methode waarop cybercriminelen tegenwoordig toegang tot computers en gegevens weten te krijgen, aldus Rains. Als voorbeeld noemt hij Trojaanse paarden die via social engineering op een computer weten te komen, door zich bijvoorbeeld als een bepaald programma voor te doen.
Vorige week publiceerde Microsoft het Security Intelligence Report (SIR), waaruit blijkt dat Trojaanse paarden de meestvoorkomende dreiging zijn. Het SIR laat ook zien dat oudere Windowsversies vaker met beveiligingsproblemen en malware te maken hebben dan nieuwere versies, zoals Windows 10. Naarmate nieuwere besturingssystemen langer in de markt zijn en meer gebruikers krijgen, hebben aanvallers ook meer tijd om ze te bestuderen. Toch verwacht Rains dat Windows 10 het beter zal doen dan zijn voorgangers, omdat het besturingssysteem nu een 'service' is en continu nieuwe features ontvangt, waaronder ook security-features, in tegenstelling tot de oudere Windowsversies die alleen maandelijks en soms via een service pack werden geüpdatet.
"Het is de strategie om de lat steeds hoger te leggen, zodat het veel lastiger voor aanvallers wordt om succesvol te zijn", gaat Rains verder. Met Windows 8.1 is de lat volgens hem al een stuk hoger komen te liggen, waardoor aanvallers steeds vaker social engineering moeten toepassen om gebruikers aan te vallen. "In plaats van ongepatchte lekken aan te kunnen vallen, of verkeerd geconfigureerde systemen, of in het geval van Windows 10 de mogelijkheid om zwakke wachtwoorden aan te kunnen vallen, zul je zien dat de lat hoger komt te liggen en aanvallers voornamelijk voor het uitvoeren van hun aanvallen op social engineering blijven vertrouwen." Social engineering is dan ook één van de grootste dreigingen voor Windowsgebruikers, stelt Rains.
Op dit moment krijgt ook ransomware veel aandacht. De kans dat gebruikers en organisaties hiermee in aanraking komen is volgens Rains klein, zoals hij eerder al in een blogposting uitlegde. In de toekomst kan dit echter veranderen, zo stelt hij. Rains verwacht dat aanvallers straks vaker slachtoffers zullen afpersen en om losgeld zullen vragen. "De mogelijkheid van aanvallers om systemen te hacken wordt steeds kleiner, dus op de systemen die ze wel weten te hacken zullen ze hun toegang willen verzilveren." Een ontwikkeling die nu al gaande is. Zowel minder technische cybercriminelen kunnen door middel van 'ransomware as a service' systemen aanvallen en bestanden versleutelen, maar ook bij gerichte aanvallen wordt steeds vaker ransomware ingezet om vertrouwelijke informatie te versleutelen. "Ik denk dat we dat meer in de toekomst zullen zien", zegt Rains.
De directeur cybersecurity van Microsoft benadrukt dat het belangrijk is dat organisaties hun personeel blijven trainen om bewust van de dreigingen te zijn. "Het is een continu proces en geen eenmalige actie." Dit komt mede doordat aanvallers hun werkwijze blijven veranderen. Zo wordt in het geval van ransomware nu vaak social engineering toegepast om gebruikers een bijlage of link te laten openen of macro’s in een Office-document in te laten schakelen. Volgens Rains laten deze voorbeelden zien dat gebruikers en hun kennisniveau een belangrijke rol spelen bij het voorkomen van aanvallen. "Het onderwijzen van mensen is de meest effectieve manier om social engineering tegen te gaan."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.