D66 heeft Kamervragen aan minister Rutte van Algemene Zaken en minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie gesteld over het Gmail-gebruik van minister Kamp van Economische Zaken. Vorige week werd bekend dat Kamp tegen de regels in werkmails op zijn privémailadres ontving.
Ook bleek zijn eigen Gmail-account in 2014 te zijn gehackt. Ondanks alle ophef die ontstond liet Kamp weten dat hij zou doorgaan met het gebruik van zijn Gmail-account. "Ik ben de hele dag met allerlei dingen bezig en ik moet zorgen dat ik mijn werk zo goed mogelijk doe en soms is het voor mij gemakkelijk om het op deze manier te doen", aldus de minister. "Als het voor praktische redenen voor mij beter is om het op de manier te doen zoals ik het nu doe, dan doe ik dat."
Kees Verhoeven van D66 wil nu weten of er kan worden uitgesloten dat er staatsgeheime informatie naar het Gmail-account van Kamp is gestuurd en er staatsgeheime informatie in handen van derden is gekomen die toegang tot zijn account hadden. Verder vraagt Verhoeven of Kamp inderdaad het slachtoffer van phishing is geworden en daardoor derden toegang tot zijn account hadden. Verhoeven vindt dat ministers in het belang van de staatsveiligheid geen privémailaccounts voor gevoelige of staatsgeheime zaken moeten gebruiken en wil weten of Rutte en Van der Steur het daarmee eens zijn.
Ook wil hij van de ministers horen of ze bereid zijn een intern onderzoek te starten naar het gebruik van privémail onder bewindslieden. Het D66-Kamerlid wijst naar het recente rapport van de AIVD dat cyberspionage een dreiging voor de nationale veiligheid vormt en of het klopt dat met name ministers een doelwit zijn voor hackers vanuit landen als China, Rusland en Iran. De ministers hebben drie weken de tijd om de vragen te beantwoorden.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.