20-05-2016, 12:57 door opti: Erik, rechter muisklik op de prullenbak in Postbox geeft de optie 'comprimeren". Bedoel je dat?
Naast comprimeren is er ook een plugin beschikbaar genaamd "Vacuum Postbox". Het verschil tussen vacuum en comprimeren is mijzelf niet duidelijk, misschien weet jij dat?
Ik heb geen idee wat het verschil is.
Opruimacties zijn echter wel zinvol, want realiseer je dat een willekeurige map met e-mails (niet alleen trash!), feitelijk een bestand is, met daarin meerdere e-mails direct achter elkaar en elk voorzien van een code zodat jouw e-mail programma elke individuele mail terug kan vinden. Zo'n bestand ziet er bijv. uit als volgt (ga er even vanuit dat er 4 mailtjes in staan):
========== 1KB voor het eerste mailtje
==================== 2KB voor het tweede mailtje
============ 1,2KB voor het derde mailtje
========== 1KB voor het vierde mailtje
Stel je gooit het 2e mailtje weg en slaat een nieuwe van 1,5KB op in die map. Dan zijn er twee mogelijkheden:
1):
========== 1KB voor het eerste mailtje
=============== 1,5KB voor het nieuwe, opgeslagen als tweede, mailtje
----- 0,5KB ongebruikt (restant van het oude, verwijderde, tweede mailtje)
============ 1,2KB voor het derde mailtje
========== 1KB voor het vierde mailtje
2):
========== 1KB voor het eerste mailtje
-------------------- 2KB ongebruikt (hier stond het tweede mailtje)
============ 1,2KB voor het tweede (was derde) mailtje
========== 1KB voor het derde (was vierde) mailtje
=============== 1,5KB voor het nieuwe, opgeslagen als vierde, mailtje
Geen van beide situaties is ideaal. Met
ofwel "Comprimeren" ("Compact" in Thunderbird)
ofwel "Vacuum" verwijder je alle ongebruikte ruimte uit zo'n bestand, redelijk vergelijkbaar met het defragmenteren van een partitie op een harde schijf.
Het verschil met een partitie is dat daarop bestanden uit meerdere blokken bestaan die niet aaneengesloten op de partitie hoeven te staan; bij Thunderbird (en naar ik aanneem ook bij Postbox) wordt elke
individuele e-mail als een "record" in zo'n mapbestand beschouwd en is ondeelbaar (dus altijd aaneengesloten).
Thunderbird gebruikt (by default) 2 bestanden per map: 1 met de mapnaam (voor zover daar geen tekens in voorkomen die niet mogen worden gebruikt in bestandsnamen) en 1 "mapnaam.msf" dat een
index (inhoudsopgave zeg maar) bevat van welke mail waar in de mapfile staat. Beide bestanden kun je overigens gewoon in notepad.exe (kladblok) openen. Denk erom dat je ze niet wijzigt (beter: maak er kopiën van die je bestudeert - d.w.z. als je dat leuk vindt).
Het zou kunnen dat "Vacuum" de mails
in dezelfde volgorde in de mapfile zet als de default door jou gekozen sorteervolgorde, meestal is dat op datum en tijd. (Persoonlijk erger ik me er groen en geel aan dat Thunderbird by default de
oudste mails bovenaan zet - ik moet maar eens kijken of daar geen instelling voor bestaat om dat te veranderen, iets dat ik elke keer handmatig aanpas nadat ik een nieuwe map gemaakt heb).