De dreiging van cyberspionage tegen Defensie, toeleveranciers en producenten van militair-relevante producten wordt steeds agressiever en geavanceerder. Toch zijn er nog geen cyberaanvallen bekend waarbij gevoelige informatie is buitgemaakt, zo stelt minister Hennis-Plasschaert van Defensie.
De minister reageerde op Kamervragen van de VVD over een aanval van Russische hackers op Zwitserland, waarbij informatie van Zwitserse speciale eenheden zou zijn gestolen. Begin mei liet de Zwitserse defensieminister Guy Parmelin weten dat hackers in januari het ministerie van Defensie en het Zwitserse defensiebedrijf RUAG hadden aangevallen. Uit een analyse bleek dat malware op de netwerken van RUAG minstens 1,5 jaar onopgemerkt wist te blijven en in totaal 23GB aan data buitmaakte.
VVD-Kamerleden Vuijk en Teeven wilden van de minister weten wat de risico's van dergelijke cyberaanvallen voor de Nederlandse krijgsmacht zijn. "Defensie slaat dagelijks aanvallen af en er zijn vooralsnog geen cyberaanvallen bekend waarbij gevoelige informatie is buitgemaakt. Ondanks alle maatregelen is de voortdurende versterking van de digitale weerbaarheid geboden", aldus het antwoord van Hennis-Plasschaert.
Ze schrijft verder dat Defensie doorlopend nieuwe beveiligingsmethodieken ontwikkelt om nieuwe dreigingen te kunnen onderkennen en af te slaan. De minister is echter niet van plan om naar aanleiding van het incident in Zwitserland aanvullende maatregelen te nemen om de identiteit van zowel Nederlandse speciale eenheden als inlichtingenpersoneel te beschermen, zoals de VVD-Kamerleden hadden gevraagd. "De cyberaanval in Zwitserland past, ondanks de ernst van het incident, in het bestaande dreigingsbeeld en is om deze reden geen aanleiding om aanvullende maatregelen te nemen", zo laat ze weten (pdf).
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.