Chemieconcern DSM is vorig jaar dankzij oplettende medewerkers ontsnapt aan de beruchte ceo-fraude, zo laat het Limburgs Dagblad vandaag weten. Twee medewerkers van de afdeling financiën kregen onafhankelijk van elkaar een e-mail die van topman Feike Sijbesma afkomstig leek.
In de berichten stonden instructies om met spoed een enorm bedrag over te maken. Het ging om een vertrouwelijke deal waar ze niet met anderen over mochten praten. De medewerkers vertrouwden het niet en trokken de e-mails na bij de directie, waardoor duidelijk werd dat het om fraude ging. "De mails waren door onze filters geglipt, maar gelukkig hielden onze medewerkers zich aan de interne instructies om phishingmails te onderscheppen, waardoor we geen schade hebben geleden", zegt cybersecurity-expert Ad Krikke van DSM.
Bij ceo-fraude, ook bekend als business email compromise, doen oplichters zich voor als de directeur of andere bestuurders van een organisatie of bedrijf en sturen vervolgens een e-mail naar iemand van de financiële afdeling. In de e-mail wordt gevraagd om een groot geldbedrag naar een buitenlandse rekening over te maken. Het is mogelijk de schadelijkste vorm van cybercrime.
Volgens de FBI hebben criminelen op deze manier sinds oktober 2013 wereldwijd meer dan 2,3 miljard dollar weten te stelen. Meer dan 17.000 organisaties en bedrijven zouden slachtoffer zijn geworden. Vorig jaar ontving de FBI ruim 7800 klachten van Amerikaanse organisaties over ceo-fraude, dat slachtoffers meer dan 263 miljoen dollar kostte. In vergelijking zorgde ransomware in 2015 voor 2400 klachten en een schadepost van 1,6 miljoen dollar.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.