Het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB), een organisatie van aanbieders en gebruikers van het betalingsverkeer waaronder banken, zal later dit jaar de keuzevrijheid van consumenten tussen contant betalen of pinnen gaan bespreken. Aanleiding is de maatschappelijke discussie over het gebruik van contant geld, bijvoorbeeld bij gemeenten die alleen pinbetalingen accepteren of het plan van OV-bedrijven om cash te verbieden.
In het najaar wil het MOB eventuele knelpunten in de mogelijkheden om contant te betalen bespreken. "Dit zal gebeuren aan de hand van de in november 2015 vastgestelde visie op de beschikbaarheid en het gebruik van contant geld aan de toonbank", zo laat de organisatie weten. In die visie stelt het MOB dat het voor de maatschappij belangrijk is dat contant geld goed blijft functioneren. "Het MOB acht het wenselijk dat mensen kunnen kiezen om contant te betalen of te pinnen, tenzij er specifieke redenen zijn, zoals ten aanzien van veiligheid, om geen contante betaling te accepteren."
Leden van het MOB kwamen gisteren bij elkaar waar ze besloten om pinnen voor alle consumenten gemakkelijker te maken. De organisatie zal zich gaan inzetten voor gebruiksvriendelijke betaalautomaten. "Vooral blinden en slechtzienden, maar ook voor ouderen en laaggeletterden, is het vaak lastig om met de betaalpas te betalen. Door het betaalproces via de betaalautomaat gebruiksvriendelijker en meer uniform te laten verlopen, is het voor iedereen gemakkelijker om elektronisch te betalen."
Het gaat dan bijvoorbeeld om beter leesbare schermen, ondersteunende geluidssignalen en een vaste indeling voor de toetsen. Om dit alles te bevorderen zal, mede op initiatief van de Oogvereniging en Ieder(in), op 22 juni in het Europees Parlement in Brussel het Europese platform Pay-Able worden gelanceerd. Het platform moet op fabrikanten, alsmede wet- en regelgeving invloed gaan uitoefenen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.