image

Bibliotheken gaan helpen bij digitale diensten overheid

woensdag 22 juni 2016, 10:43 door Redactie, 6 reacties

De overheid gaat een proef met verschillende bibliotheken starten om mensen die niet over een computer beschikken of met internet overweg kunnen te helpen. "De overheid wil haar dienstverlening verbeteren en digitaliseert daarom haar diensten", aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Om bij dit proces te helpen zijn nu verschillende bibliotheken ingeschakeld. "In bibliotheken komt een geweldige doorsnede van de samenleving. Oudere mensen, ouders met kinderen, studenten, nieuwe inwoners van Nederland, en soms ook daklozen; allemaal bezoeken ze de bieb. Bibliotheken zijn laagdrempelig, geven van oudsher informatie over allerlei onderwerpen en juist daarom kunnen zij een goede bijdrage leveren aan de hulp aan mensen die niet om allerlei redenen niet goed met digitale media om kunnen gaan", aldus minister Plasterk.

De trainingen in bibliotheken zijn een toevoeging aan het bestaande hulpaanbod voor niet-digivaardigen. Eerder heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken de Unie KBO, Seniorweb en Digisterker subsidie gegeven voor een seniorenhulpprogramma, waarmee deze organisaties vrijwilligers trainen om ouderen te helpen bij het digitaal zakendoen met de overheid. Ook kan op het Digitaal Hulpplein van het ministerie van Binnenlandse Zaken en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid worden gezocht naar een geschikte cursus om de digivaardigheid te verbeteren.

De overheid wil dat alle burgers dit jaar een Berichtenbox op MijnOverheid krijgen. De Berichtenbox moet onder andere de blauwe envelop van de Belastingdienst vervangen. Om burgers hierop voor te bereiden is er inmiddels een campagne gestart. De regering streeft ernaar dat bedrijven en burgers in hun contacten met de overheid uiterlijk in 2017 alles digitaal kunnen regelen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken spreekt in de aankondiging ook over mensen die niet over een computer beschikken en daarvoor bij de bibliotheek terecht kunnen. Beveiligingsexperts raden echter aan om nooit vertrouwelijke zaken op openbare computers te doen.

Reacties (6)
22-06-2016, 11:04 door Anoniem
De overheid wil haar dienstverlening verbeteren en digitaliseert daarom haar diensten", aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken.
Ja dat zal wel de echte reden zijn, alleen geloof ik hier niets van.

Beveiligingsexperts raden echter aan om nooit vertrouwelijke zaken op openbare computers te doen.
Ja maar begrijpt die computeranalfabeet dat wel, of het interesseert ze niets als iemand hier
door in de problemen komt.
22-06-2016, 11:21 door Anoniem
Wat een gerommel, zoiets zou in het stadhuis moeten, veel directer.
22-06-2016, 11:23 door Anoniem
De overheid wil haar dienstverlening verbeteren en digitaliseert daarom haar diensten", aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Dus het oude argument dat digitalisering alles (in dit geval dienstverlening) beter maakt, wordt van stal gehaald.
Ik dacht dat deze drogreden nu onderhand wel een keer begraven was? (Of loopt de poverheid weer eens achter)
Het is net zoiets als de papierloze maatschappij waar we nu al 45 jaar op wachten. (Pun intended)

Als de overheid haar dienstverlening wil verbeteren, dan kan dat door:
* contacten via meerdere toegangen (papier, electronisch, persoonlijk) toe te staan
* regelgeving te versimpelen (zodat ook de laagopgeleiden het nog snappen, en geen/minder hulp nodig hebben)
* haar taalgebruik afstemmen op de klant (dus niet juridische ambtenaren-taal gebruiken, maar middelbare school Nederlands)
* vragen wat de klant wil ipv zelf iets bedenken en dat verplicht opleggen zonder alternatieven
22-06-2016, 11:49 door Anoniem
De overheid wil haar dienstverlening verbeteren en digitaliseert daarom haar diensten", aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken.
Wil nu wel eens een uitleg en definitie van "verbeteren" zien.
22-06-2016, 12:03 door Anoniem
Door Anoniem: Wat een gerommel, zoiets zou in het stadhuis moeten, veel directer.

Ja daar is de beveiliging ook veel beter en er komt niet zomaar jan en alleman binnenlopen... eh...
22-06-2016, 15:19 door Anoniem
Het is natuurlijk ook voor terrorisme bestrijding,en ter controle van het bedrijfsleven en de overheid,
wel belangrijk dat de nu nog gevaarlijke onzichtbare analoge medemens die bij een onschuldig lijkende bibliotheek wat intypt gemonitord kan worden.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.