Twintig procent van de Amerikanen kijkt weleens stiekem op de mobiele telefoon van iemand anders, zo stellen onderzoekers van de Universiteit van Lissabon en de Universiteit van British Columbia. Mobieltjes bevatten veel persoonlijke informatie die anderen mogelijk willen bekijken, aldus de onderzoekers (pdf).
"De snelheid en omvang waarmee mobiele apparaten worden gebruikt opent allerlei nieuwe mogelijkheden voor remote, geraffineerde tegenstanders", zo stellen de onderzoekers. Het gaat dan om mobiele malware, surveillance door opsporingsdiensten en datatracking voor commerciële doeleinden. "In hun dagelijkse leven hebben gebruikers met een veel directere dreiging te maken: mensen met wie ze nauwe sociale banden hebben kunnen hun privacy aantasten door alleen het toestel op te pakken en door de gegevens te gaan."
Dit soort "social insiders", zoals ze door de onderzoekers worden genoemd, kunnen opportunistisch te werk gaan, zonder dat ze over speciale vaardigheden hoeven te beschikken. Een telefoon die even alleen gelaten wordt biedt al voldoende mogelijkheid. Het is echter onbekend hoe vaak mensen stiekem op de mobiel van een ander kijken. De onderzoekers besloten daarom een onderzoek uit te voeren waarbij de anonimiteit van de deelnemers was gegarandeerd.
Daarbij gingen de vragen niet alleen over het snuffelen in andermans telefoon, maar telefoongebruik in het algemeen. Dit moest voorkomen dat deelnemers het maatschappelijk gewenste antwoord op de vraag zouden geven. De gegevens van het onderzoek werden vervolgens geëxtrapoleerd naar de volledige Amerikaanse bevolking. Het eindresultaat was dat 20% van de mensen weleens stiekem op de telefoon van een ander kijkt. Als er naar leeftijdsgroepen wordt gekeken dan zijn het voornamelijk jongeren die zich hier schuldig aan maken.
Volgens de onderzoekers laat het onderzoek zien dat maatregelen die de privacy moeten beschermen nog kunnen worden verbeterd. Het gaat dan om mobiele authenticatie, wat door veel gebruikers nog als lastig wordt ervaren, waardoor ze hun telefoon niet vergrendelen of een zwak of eenvoudig te raden wachtwoord of pincode gebruiken. Daarnaast moeten ontwikkelaars van authenticatie-oplossingen in hun dreigingsmodel, oftewel waar de oplossing tegen moet beschermen, rekening met bekenden houden die in het geheim op de mobiel willen grasduinen.
Een andere oplossing die de onderzoekers aandragen is training en bewustzijn. "Op securitygebied is er echter weinig succes om de boodschap van experts over te brengen", zo stellen ze. Zeker als het om meekijkers gaat zijn veel mensen zich al van de dreiging bewust en willen hier ook maatregelen tegen nemen, maar weten niet hoe ze dit praktisch moeten doen. "We hopen dat dit onderzoek makers van interactieve systemen, onderwijzers en beleidsmakers helpt om bij discussies over mobiele veiligheid te overwegen hoe vaak het voorkomt dat de privacy van gebruikers wordt geschonden door mensen die ze kennen", aldus de conclusie van de onderzoekers die deze week hun werk tijdens het Symposium On Usable Privacy and Security in Denver presenteerden.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.