Minister Kamp van Economische Zaken heeft erkend dat het verkeerd van hem was om zijn eigen Gmail-account voor werkgerelateerde zaken te gebruiken, zo heeft hij aan de Tweede Kamer laten weten. In mei werd bekend dat Kamp tegen de regels in werkmails op zijn privémailadres ontving.
Ondanks alle ophef die ontstond liet Kamp weten dat hij zou doorgaan met het gebruik van zijn Gmail-account. "Ik ben de hele dag met allerlei dingen bezig en ik moet zorgen dat ik mijn werk zo goed mogelijk doe en soms is het voor mij gemakkelijk om het op deze manier te doen", aldus de minister. "Als het voor praktische redenen voor mij beter is om het op de manier te doen zoals ik het nu doe, dan doe ik dat."
Nu meldt de minister dat hij het gebruik van zijn privé e-mailaccount voor werkgerelateerd e-mailverkeer heeft beëindigd en de e-mails uit zijn privé e-mailaccount zijn verwijderd en afzonderlijk opgeslagen. Kamp verklaart ook waarom hij zijn eigen Gmail-account bleef gebruiken. "De reden voor het gebruik van het privé e-mailaccount, naast mijn zakelijke e-mailaccount, was dat de mogelijkheid om op een locatie buiten het ministerie te werken via mijn zakelijke e-mailaccount door mij als omslachtig en niet als gebruiksvriendelijk werd ervaren."
De minister stelt verder dat hoewel het gebruik van een privé e-mailaccount voor zakelijke e-mails niet tegen de regels is, er terughoudend en bewust gebruik moet worden gemaakt van privé e-mailaccounts. "Ik realiseer mij dat het frequent voeren van zakelijke communicatie via mijn privé e-mailaccount niet de aangewezen werkwijze was. Ik ben mij er daarbij onvoldoende bewust van geweest dat, gezien de aard van mijn werkzaamheden, de door mij gebruikte privé e-maildienst minder geschikt was."
Wat betreft de informatie in zijn Gmail-account zegt Kamp dat hij "niet het beeld" heeft dat het om staatsgeheim gerubriceerde informatie ging. Om dit echter vast te stellen heeft de minister de Auditdienst Rijk (ADR) opdracht gegeven om de documenten die in zijn Gmail-account aanwezig waren te onderzoeken. Kamp verwacht de resultaten van dit onderzoek na het zomerreces met de Tweede Kamer te kunnen delen.
Wat betreft de mogelijke phishingaanval zegt de minister dat direct na de aangifte in juli 2014 de inloggegevens zijn aangepast. "Ik heb geen aanleiding te veronderstellen dat andere mensen dan mijn echtgenote en ik, beschikken over de inloggegevens van het privé e-mailaccount." Of Kamp het slachtoffer van phishing is geworden wordt niet helemaal bevestigd. "In juli 2014 is, namens mij, aangifte gedaan van een vermoeden van computervredebreuk. Tijdens het daaropvolgende onderzoek is vastgesteld dat een ongerichte phishingaanval waarmee toegang tot het account werd verkregen, aannemelijk was", aldus zijn antwoord (pdf).
Kamp gaat ook nog in op het gebruik van privé e-mailaccounts door bewindspersonen. "Alle bewindspersonen hebben aan de minister-president laten weten dat zij in verschillende mate, en in sommige gevallen geen, gebruik maken van een privé e-mailaccount voor werk gerelateerde e-mails, maar daarbij rekening houden met de aard van de informatie." Het zou volgens de minister in ieder geval niet om informatie gaan die als staatsgeheim is gerubriceerd.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.