image

Kamp erkent dat gebruik privémail voor werk verkeerd was

woensdag 6 juli 2016, 18:41 door Redactie, 12 reacties

Minister Kamp van Economische Zaken heeft erkend dat het verkeerd van hem was om zijn eigen Gmail-account voor werkgerelateerde zaken te gebruiken, zo heeft hij aan de Tweede Kamer laten weten. In mei werd bekend dat Kamp tegen de regels in werkmails op zijn privémailadres ontving.

Ondanks alle ophef die ontstond liet Kamp weten dat hij zou doorgaan met het gebruik van zijn Gmail-account. "Ik ben de hele dag met allerlei dingen bezig en ik moet zorgen dat ik mijn werk zo goed mogelijk doe en soms is het voor mij gemakkelijk om het op deze manier te doen", aldus de minister. "Als het voor praktische redenen voor mij beter is om het op de manier te doen zoals ik het nu doe, dan doe ik dat."

Nu meldt de minister dat hij het gebruik van zijn privé e-mailaccount voor werkgerelateerd e-mailverkeer heeft beëindigd en de e-mails uit zijn privé e-mailaccount zijn verwijderd en afzonderlijk opgeslagen. Kamp verklaart ook waarom hij zijn eigen Gmail-account bleef gebruiken. "De reden voor het gebruik van het privé e-mailaccount, naast mijn zakelijke e-mailaccount, was dat de mogelijkheid om op een locatie buiten het ministerie te werken via mijn zakelijke e-mailaccount door mij als omslachtig en niet als gebruiksvriendelijk werd ervaren."

De minister stelt verder dat hoewel het gebruik van een privé e-mailaccount voor zakelijke e-mails niet tegen de regels is, er terughoudend en bewust gebruik moet worden gemaakt van privé e-mailaccounts. "Ik realiseer mij dat het frequent voeren van zakelijke communicatie via mijn privé e-mailaccount niet de aangewezen werkwijze was. Ik ben mij er daarbij onvoldoende bewust van geweest dat, gezien de aard van mijn werkzaamheden, de door mij gebruikte privé e-maildienst minder geschikt was."

Wat betreft de informatie in zijn Gmail-account zegt Kamp dat hij "niet het beeld" heeft dat het om staatsgeheim gerubriceerde informatie ging. Om dit echter vast te stellen heeft de minister de Auditdienst Rijk (ADR) opdracht gegeven om de documenten die in zijn Gmail-account aanwezig waren te onderzoeken. Kamp verwacht de resultaten van dit onderzoek na het zomerreces met de Tweede Kamer te kunnen delen.

Wachtwoord

Wat betreft de mogelijke phishingaanval zegt de minister dat direct na de aangifte in juli 2014 de inloggegevens zijn aangepast. "Ik heb geen aanleiding te veronderstellen dat andere mensen dan mijn echtgenote en ik, beschikken over de inloggegevens van het privé e-mailaccount." Of Kamp het slachtoffer van phishing is geworden wordt niet helemaal bevestigd. "In juli 2014 is, namens mij, aangifte gedaan van een vermoeden van computervredebreuk. Tijdens het daaropvolgende onderzoek is vastgesteld dat een ongerichte phishingaanval waarmee toegang tot het account werd verkregen, aannemelijk was", aldus zijn antwoord (pdf).

Kamp gaat ook nog in op het gebruik van privé e-mailaccounts door bewindspersonen. "Alle bewindspersonen hebben aan de minister-president laten weten dat zij in verschillende mate, en in sommige gevallen geen, gebruik maken van een privé e-mailaccount voor werk gerelateerde e-mails, maar daarbij rekening houden met de aard van de informatie." Het zou volgens de minister in ieder geval niet om informatie gaan die als staatsgeheim is gerubriceerd.

Reacties (12)
06-07-2016, 19:24 door Anoniem
Ik zie niet in wat het probleem is. Ik gebruik voor werk ook vaak privé e-mail.
Het gaat er om hoe veilig de user zelf is, en niet per se de server alleen.

TheYOSH
06-07-2016, 20:53 door Anoniem
"De reden voor het gebruik van het privé e-mailaccount, naast mijn zakelijke e-mailaccount, was dat de mogelijkheid om op een locatie buiten het ministerie te werken via mijn zakelijke e-mailaccount door mij als omslachtig en niet als gebruiksvriendelijk werd ervaren."
Tja, het komt wel vaker voor dat de weg van de minste weerstand of het meeste comfort ondergeschikt is aan andere belangen. Mocht dat systeem zo erg zijn dat er echt niet mee te werken valt dan kan je er gif op innemen dat de nodige mensen in lagere posities daar uitgebreid over geklaagd hebben zonder dat dat belangrijk genoeg was om iets te verbeteren.

En Henk Kamp is lid van een partij die heilig lijkt te geloven dat het helpt om mensen die kansloos zijn op de arbeidsmarkt zwaar onder druk te zetten. Als er 4 knikkers te verdelen zijn onder 10 mensen is het volkomen logisch en verwijtbaar dat de 6 die er niet een te pakken krijgen dat aan zichzelf te danken hebben, dat lijkt ongeveer het denkniveau te zijn. Kamp heeft daar als minister van sociale zaken en werkgelegenheid in het vorige kabinet actief aan meegedaan. "Dwang en drang" was geloof ik de leuze, dat er mensen waren die zich niet verplicht voelden werk te vinden was onacceptabel.

Ik vind het op zich heel menselijk om lastige dingen die je remmen in je bezigheden te vermijden, en ik snap echt wel dat ministers ook maar mensen zijn. Maar iemand in zijn positie die, al komt hij erop terug, als eerste reactie vindt dat hij zich niet aan de regels hoeft te houden terwijl hij het onacceptabel noemde als mensen na honderden sollicitaties stoppen te geloven dat dat enige doel dient en zich niet verplicht voelden iets onbereikbaars te bereiken? Die heeft het morele recht op welk excuus dan ook verspeeld. Strafkorting op zijn ministersuitkering lijkt me wel gepast.
06-07-2016, 21:57 door Anoniem
Door Anoniem: Ik zie niet in wat het probleem is
Kamp eerst ook niet. Maar nu wel.
07-07-2016, 00:10 door Ron625
En weer wordt er voorbij gegaan aan het feit, dat Google alle mail kan en mag scannen, voor commerciële doeleinden.
Dat is leuk, wanneer het gaat om geheime-, vertrouwelijke- of politieke stukken.
Hij wist dat het niet mocht, dus gewoon een boete van en paar maand-salarissen laten betalen.
07-07-2016, 01:09 door Anoniem
hoewel het gebruik van een privé e-mailaccount voor zakelijke e-mails niet tegen de regels is,
Zeg me alstublieft dat dit niet waar is bij de overheid.

Door Anoniem: Ik zie niet in wat het probleem is. Ik gebruik voor werk ook vaak privé e-mail.
Het gaat er om hoe veilig de user zelf is, en niet per se de server alleen.
En wat noem jij veilig en hoe zorg je er voor dat jou definitie van veilig hetzelfde is als van de organisatie waarvoor je werkt? Als je als medewerker namens een bedrijf of overheid aan het handelen bent dan is in eerste instantie de organisatie verantwoordelijk voor jou handelen. En behalve dat een organisatie zich aan wettelijke verplichtingen moet voldoen die breder zijn dan die van een privé-persoon moet een organisatie dat ook kunnen verantwoorden. Er valt vrij weinig te verantwoorden als medewerkers op eigen houtje gaan beslissen om zakelijke informatie via hun privé mail te gaan verwerken. De organisatie heeft er dan geen zicht meer op en heeft er geen directe invloed meer op terwijl het wel onder de verantwoordelijkheid van de organisatie valt.

Een jaar of wat geleden sprak ik iemand die al jaren part-time werkte voor twee bedrijven. Ze werkte zo omdat dat handiger was te combineren met haar eigen leven. WO gedaan, liefde van haar leven gevonden, consultant geworden maar dat was niet haar ding, kinderwens in vervulling laten gaan en twee heel andere banen gevonden. Sinds een paar jaar was ze gescheiden ouder met twee kleine kinderen. Ze vond dat ze te weinig tijd had om haar werk te doen en was bang om geen promotie te maken en haar baan te verliezen als ze zich niet flexibeler zou opstellen of haar kinderen minder te zien. Dus was ze haar privemail gaan gebruiken om haar werkmail naar door te sturen zodat ze ook thuis kon werken en als ze klaar was stuurde ze het weer terug naar haar werkmail. Privemail gebruiken om naar klanten te mailen deed ze niet want dat was niet professioneel. Een paar maanden geleden sprak ik haar weer. De kat en een van de kinderen had al een paar keer uren werk verprutst maar dat hoorde er volgens haar bij. Ze vond het wel vervelend dat ze ooit een keer voor iets heel onbenulligs uit haar privemail had gemaild naar een zakelijke klant waardoor ze nu nog regelmatig gegevens in haar privemail ontving die ze zelf daar nooit heen zou sturen. En haar privemail werd in middels ook vaak gebruikt in mails van en naar andere collega's en andere bedrijven die bij opdrachten betrokken waren. In het begin had ze nog wat pogingen gedaan om met een paar bekende afzenders te bellen en te vragen of ze haar mailadres wilden wijzigen, maar dat had duidelijk niet geholpen. Ook was ze naar de helpdesk gegaan maar daar kreeg ze te horen dat die haar niet konden helpen en eigenlijk een melding moesten maken als ze wisten dan bedrijfsgegevens via privemail waren verzonden. Tijdens werk hield ze nu steeds haar privemail in de gaten om zakelijke mails door te sturen naar haar werk zodat bedrijfsgegevens daar zo kort mogelijk blijven staan. Om thuis te kunnen werken gebruikte ze alleen nog maar haar eigen dropbox maar dat bleek eigenlijk niet te mogen. Thuiswerken vond ze nog steeds een goed idee maar ze had wel alvast een excuus bedacht als ze gevraagd zou worden hoe het kwam dat ze bedrijfsgegevens op haar privemail ontving en waarom ze dat niet heeft gemeld. Ze vind het niet haar probleem dat andere collega's of bedrijven bedrijfsgegevens en soms persoonsgegevens naar haar privemail sturen en ze doet meer dan onder haar taakomschrijving valt door zelfs in haar vrijetijd fouten van anderen te verbeteren door die bedrijfsgegevens te verwijderen.
07-07-2016, 06:20 door Anoniem
"Ik heb geen aanleiding te veronderstellen dat andere mensen dan mijn echtgenote en ik, beschikken over de inloggegevens van het privé e-mailaccount."

Theekransje van mevr. Kamp: "Oh, waar mijn Henk nu toch weer mee bezig; ik las in zijn mail en hij...."

Delen van wachtwoorden is tevens een no-go, ook al vertrouw je elkaar 100%.
07-07-2016, 07:24 door Anoniem
In mei week werd bekend dat Kamp tegen de regels in werkmails op zijn privémailadres ontving.

De minister stelt verder dat hoewel het gebruik van een privé e-mailaccount voor zakelijke e-mails niet tegen de regels is ....


Ach, laat ook maar of het nu wel of niet mag het blijft onverstandig.
07-07-2016, 07:37 door karma4
Door Anoniem: Ik zie niet in wat het probleem is. Ik gebruik voor werk ook vaak privé e-mail.
Het gaat er om hoe veilig de user zelf is, en niet per se de server alleen.

TheYOSH
Als zzp-er dan wel werkzoekende is er vrijwel geen verschil tussen privé en werk. Dan maakt het weinig uit.

Voor zekere functies wordt het werk veel in privé omgeving gedaan dat maakt het niet vanzelfsprekend om dan maar privé apparatuur met die opties te gebruiken.
Een diensftelefoon tablet laptop lijkt me vanzelfsprekend. Geregeld wn ondersteund door de staf. Op tijd beschikbaar en met van alles wat nodig is. Als de ict support daarin faalt dan is dat een apart te benoemen uitdaging.

Wel eens met je dat het ook belangrijk is hoe de houding tv informatieveiligheid is. Met politici die niet weten wat ict is en er trots op zijn, het prachtig vinden om van aangeleverde gegevens de beveiliging g te negeren en van alles openbaar te maken, dan hebben we nog het belangrijkere cultuurprobleem.
Dat heet informatie veiligheid bewustzijn.
07-07-2016, 08:47 door Anoniem
Door Anoniem: Ik zie niet in wat het probleem is. Ik gebruik voor werk ook vaak privé e-mail.
Het gaat er om hoe veilig de user zelf is, en niet per se de server alleen.

TheYOSH

jij bent ook geen minister met die documenten krijgt met de classificatie "top secret" ..
07-07-2016, 10:03 door Anoniem
Door karma4:
Voor zekere functies wordt het werk veel in privé omgeving gedaan dat maakt het niet vanzelfsprekend om dan maar privé apparatuur met die opties te gebruiken.
Een diensftelefoon tablet laptop lijkt me vanzelfsprekend. Geregeld wn ondersteund door de staf. Op tijd beschikbaar en met van alles wat nodig is. Als de ict support daarin faalt dan is dat een apart te benoemen uitdaging.

Je mag aannemen dat er zo iets geregeld is, en dat hij het DAAROM onhandig vond en zijn eigen adres ging gebruiken.
Waarom altijd die aparte spullen meeslepen (tablet, 2nd factor token, shit alweer vergeten) als je op je eigen telefoon
gewoon bij je eigen mail kunt?

Zo zie je dat als je dingen als IT'er bedenkt ze bij de gebruiker best wel kunnen falen. Jij weet waarom je al die keuzes
maakt maar de gebruiker ziet alleen maar de nadelen die er het gevolg van zijn.
07-07-2016, 13:20 door Anoniem
Was het maar zo simpel dat het alleen om het lekken van informatie ging.
Het gaat niet alleen om het feit of je staatsgeheime of vertrouwelijke informatie via de GMail hebt verstuurd, het gaat ook om het totale disrespect dat je uitstraalt naar medewerkers.
Het is uiterst frustrerend als je aan een medewerker met een beperking moet vertellen dat je hem niet meer aan het werk kan houden omdat de manier waarop hij zijn mail uitlas niet meer is toegestaan en hij zijn werk niet meer kan doen.
Als je dan een leidinggevende hebt die op hetzelfde moment in de media verkondigd 'gewoon door te gaan met het gebruik van GMail omdat dit handiger is' is dat een klap in het gezicht voor jou als collega en de medewerker zelf.

Als je steeds de regels verbuigt in je eigen belang dan zal je nooit beseffen tegen welke regels andere mensen oplopen en kan je deze mensen dan ook niet vertegenwoordigen.
10-07-2016, 12:30 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.