Weinig bedrijven en overheden hebben zicht op de digitale ketens waar zij afhankelijk van zijn, zo stelt de Cyber Security Raad (CSR). Volgens de CSR staan bedrijven en overheden nauwelijks stil bij het feit dat zij voor het ontwikkelen of leveren van producten en diensten onderdeel van een digitale keten uitmaken.
Zij zijn aan de ene kant van het productie- of dienstverleningsproces digitaal verbonden met leveranciers en aan de andere kant van het proces met hun afnemers. Dat kunnen bedrijven zijn die zelf nog weer een bewerking uitvoeren of eindgebruikers. De afhankelijkheid van de keten neemt door het 'Internet of Things' verder toe. Steeds meer productiemachines, apparatuur, consumentenproducten en sensoren worden met internet verbonden en gekoppeld aan bedrijfsnetwerken.
Deze netwerken worden daardoor kwetsbaarder en in potentie kan het effect van een cyberaanval daardoor groter worden. De bedrijfscontinuïteit kan hierdoor op spel komen te staan, met grote economische schade tot gevolg. De Cyber Security Raad roept daarom alle bedrijven, overheden en sectoren op te onderzoeken van welke digitale ketens zij deel uitmaken, welke risico’s zij lopen en welke veiligheidsmaatregelen zij zouden moeten treffen. Om hierbij te helpen hebben Shell, Gasunie, Nuon, TenneT en Alliander, met steun van het Nationaal Cyber Security Centrum en de Cyber Security Raad, een gratis analysemethode ontwikkeld.
De Cyber Security Raad is het onafhankelijke en strategische adviesorgaan van het Kabinet als het gaat om cybersecurity in Nederland. De Raad is toekomstgericht en adviseert onder andere over nieuwe cybersecurity ontwikkelingen en dreigingen die op Nederland afkomen. De leden van de Raad zijn vertegenwoordigers uit de publieke, private en wetenschappelijke sector.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.