Een onderzoeker is er na 20 jaar in geslaagd de kopieerbeveiliging van de Sega Saturn CD te kraken. De spelcomputer werd eind vorige eeuw gelanceerd. Hoewel het een succes in Japan was vielen de verkopen in de Verenigde Staten tegen en in 1998 werd de productie stopgezet.
Een onderzoeker genaamd 'Dr Abrasive' besloot in 2013 te kijken of hij de kopieerbeveiliging van de Sega Saturn kon kraken. De onderzoeker wilde namelijk zijn eigen software op de spelcomputer draaien. Iets wat alleen met een 'modchip' mogelijk was, maar daarvoor moest de spelcomputer worden opengemaakt. Abrasive besloot als eerst om naar de kopieerbeveiliging te kijken, maar ontdekte dat die behoorlijk goed werkte. Op de rand van de cd's was een rand aangebracht die de beveiliging detecteerde.
Daarop besloot de onderzoeker naar de hardware-architectuur van de spelcomputer te kijken. Door de processor van de cd-module los te solderen en op een eigen printplaat te plaatsen wist Abrasive de rom-inhoud van de processor uit te lezen. Middels reverse engineering slaagde hij erin om de werking van het interne besturingssysteem in kaart te brengen. Abrasive hoopte op een backdoor in de code waardoor de kopieerbeveiliging kon worden uitgeschakeld, maar die bleek er niet te zijn.
De oplossing vond Abrasive in de mogelijkheidheid voor het afspelen van video cd's. Via een speciale uitbreidingskaart die op de aansluitpoort kan worden aangesloten kunnen gebruikers video cd's op hun spelcomputer afspelen. Deze uitbreidingskaart bleek de code te bevatten waar de onderzoeker naar zocht. Via deze code slaagde hij er namelijk in om de vereiste modchip via de aansluitpoort aan te sluiten. Gebruikers hoeven daarom niet meer hun spelcomputer open te maken, maar kunnen bestanden en eigen software vanaf een usb-stick laden. De onderzoeker maakte onderstaand interview over zijn onderzoek.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.