Internetgebruikers die zich tegen aanvallen op het web willen beschermen doen er verstandig aan Google Chrome te gebruiken en de browser vervolgens als Firefox te vermommen. Dat adviseert Costin Raiu, hoofd van Kaspersky Lab’s Global Research & Analysis Team (GReAT).
Het team van het Russische anti-virusbedrijf had gisterenavond een "Ask me Anything" op Reddit, waar gebruikers allerlei vragen konden stellen. Eén van de vragen ging over een "veiliger" besturingssysteem voor doorsnee gebruikers. Volgens Raiu moeten gebruikers zich niet blindstaren op alleen het besturingssysteem, maar ook stilstaan bij de browser en pdf-lezer die ze gebruiken, aangezien die net zo belangrijk zijn. De meeste aanvallen vinden namelijk plaats via het web.
Het gaat dan om aanvallen die kwetsbaarheden in de browser of browserplug-ins gebruiken of besmette bijlagen die via e-mail worden verspreid. "Met dat in het achterhoofd zijn we erg te spreken over Google Chrome en kiezen het wanneer mogelijk boven andere browsers", aldus Raiu. Hij adviseert wel om aanvullend een adblocker, KB SSL Enforcer en een wachtwoordmanager te installeren.
Een andere tip die Raiu geeft is het aanpassen van de user-agent van de browser. De user-agent bevat informatie over het systeem, waaronder de browsernaam en versie, en stuurt die naar bezochte websites. De websites kunnen op deze manier het besturingssysteem en de browser van de bezoeker vaststellen. Aanvallers kunnen aan de hand van de user-agent echter bepalen om bepaalde gebruikers aan te vallen.
"Als je meer veiligheid wil, overweeg dan om van user-agent te veranderen. Gebruik dus Chrome met een Firefox user-agent en Firefox met een Chrome user-agent", stelt Raiu. Er zijn add-ons voor Google Chrome en Firefox om dit in te stellen, maar het kan ook handmatig worden gedaan. Ook raadt Raiu aan om een 64-bit versie van Windows in combinatie met de Enhanced Mitigation Experience Toolkit (EMET) van Microsoft te gebruiken. Dit is een gratis tool die een extra beveiligingslaag aan Windows toevoegt.
Raiu is geen fan van Windows 10, aangezien de nieuwste Windowsversie volgens hem teveel gegevens verzamelt. Gebruikers die nog een stap verder willen gaan kunnen ervoor kiezen om verschillende computers met verschillende besturingssystemen te gebruiken, zoals Windows 8.1, Linux en Mac, en continu tussen deze computers wisselen. "Lees je e-mail op je Windowscomputer, maar open de bijlagen op de Mac en surf via de Linuxcomputer." Ook stelt Raiu dat gezond verstand erg belangrijk is.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.