image

Webcam-malware vinden met Windows Sysinternals

zondag 7 augustus 2016, 12:05 door Redactie, 9 reacties
Laatst bijgewerkt: 08-08-2016, 09:15

Regelmatig verschijnen er in het nieuws berichten van mensen die anderen via hun eigen webcam begluren of toegang tot gehackte webcams verkopen. Het afplakken van de webcam om meekijkers te voorkomen is dan ook een veel gegeven advies, dat zelfs Facebook-oprichter Mark Zuckerberg toepast.

Maar wat als je nu wilt weten of er malware op de computer staat die een ander met de webcam laat meekijken? Ondrej Kubovic van anti-virusbedrijf ESET adviseert het gebruik van Windows Sysinternals, een gratis verzameling programma's van Microsoft om allerlei computerproblemen mee te achterhalen. Sysinternals wordt door veel experts ook gebruikt voor het vinden van malware.

Een van de progamma's die onderdeel van Sysinternals uitmaakt is Process Explorer. Dit programma laat zien welke processen er op de computer actief zien en van welke onderdelen ze gebruikmaken. Kubovic stelt dat het ook kan worden ingezet om webcam-malware te vinden. De eerste stap in dit proces is achterhalen van de Physical Device Object-naam van de webcam, wat via Apparaatbeheer kan worden gedaan.

Met deze naam, die uit een reeks cijfers bestaat, kan vervolgens in Process Explorer worden gezocht of er processen zijn die van de webcam gebruikmaken. Vervolgens kunnen de processen worden beëindigd. Kubovic merkt wel op dat het afsluiten van deze processen er niet voor zorgt dat de malware ook van het systeem verdwijnt, dat zal op een andere manier moeten gebeuren. De aanpak met Process Explorer is daarnaast ook voor microfoons te gebruiken in het geval gebruikers bang zijn dat het systeem met spyware is besmet.

Image

Reacties (9)
07-08-2016, 14:53 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
07-08-2016, 21:56 door Anoniem
Door Ageless: Met enige regelmaat zie ik dat jullie voorzetsels met 'er' ervoor aaneenschrijven met de 'er', waardoor dit een andere betekenis aan de zin geeft. Als voorbeeld, in dit artikel heeft u het over "verschijnt erin het nieuws", welke foutief is en "verschijnt er in het nieuws" moet zijn.

Misschien dat u even http://beterspellen.nl/website/index.php?pag=111 naleest over hoe om te gaan met deze woorden?
dat was mij ook al opgevallen :)
08-08-2016, 01:57 door Anoniem
Ja, en dan ook: "... welke processen erop de computer ..."
08-08-2016, 08:08 door karma4
Her onderwerp van het artikel Is interessant.
Als je zo'n controle met de hand kan doen kan je dat ook automatiseren. Een app daarvoor zou dan mooi zijn. Programma ontwikkelen en productierijp maken.

Of dat nou Door MS, M Russinov of vanuit de markt komt maakt me niet zo veel uit.
Het kunnen zien wie (welk proces applicatie) welke hardware gebruikt is een klantvraag. Lijkt me een gat in de markt.
Ik vraag me af wat het probleem voor ESET Is om zoiets te bouwen. Het zelfde kan voor elke andere OS doorgezet worden Desktops tot smartphones. Die klantvraag blijft eender.

Afdwalend nog eens meer naar de sysinternals gekeken. Ik kwam een blog van die Russinov tegen dat hij het hernoemen van de (machine)sid heeft laten vervallen. De reden: functioneel voegde het niets toe als stap bij clonen machines. Machine sids komen niet buiten de machine. Hij was wat kwaad op zichzelf.
08-08-2016, 08:09 door Anoniem
Door Ageless: Als voorbeeld, in dit artikel heeft u het over "verschijnt erin het nieuws", welke foutief is en "verschijnt er in het nieuws" moet zijn.

Misschien dat u even http://taaladvies.net/taal/advies/vraag/903/ naleest over hoe om te gaan met deze woorden?
:P
08-08-2016, 08:13 door Anoniem
Nieuw onderzoek van de universiteit van Michigan wijst uit dat mensen die gevoelig zijn voor typefouten en spellingsfouten in het dagelijks leven minder aangename personen zijn.

https://www.scientias.nl/wijs-anderen-op-spelfouten-zegt-iets-karakter/
08-08-2016, 13:15 door Anoniem
Door Anoniem: Nieuw onderzoek van de universiteit van Michigan wijst uit dat mensen die gevoelig zijn voor typefouten en spellingsfouten in het dagelijks leven minder aangename personen zijn.

https://www.scientias.nl/wijs-anderen-op-spelfouten-zegt-iets-karakter/

Niet alles wat je leest is waar :)
De geponeerde conclusie is voor rekening van de opsteller/redacteur van het artikel, want dit blijkt niet uit het bronmateriaal. Het onderzoek is overigens beperkt door alleen te kijken naar introversie en extroversie bij de deelnemers en bijvoorbeeld niet naar intelligentie of problemen met taalverwerking zoals bijvoorbeeld bij autisten.

Het is belangrijk om duidelijk en eenduidig te communiceren en taal- en spelfouten zoveel mogelijk te vermijden.
08-08-2016, 13:53 door Anoniem
Door Anoniem: Nieuw onderzoek van de universiteit van Michigan wijst uit dat mensen die gevoelig zijn voor typefouten en spellingsfouten in het dagelijks leven minder aangename personen zijn.

https://www.scientias.nl/wijs-anderen-op-spelfouten-zegt-iets-karakter/
Yes, nu weet ik waarom ik mensen die denken dat 'me computer', 'tog' en 'zowieso*' als goed Nederlands beschouwen minder aangenaam vind....

O, wacht... Het is andersom :P

Maar goed... Even in relatie tot het onderwerp. Hoewel ik een groot voorstander ben van een hardwarematige schakelaar** is het wel interessant om eens te bekijken :-)


* of welke variant anders dan 'sowieso' schrijven
** bijvoorbeeld https://puri.sm/
08-08-2016, 15:34 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.