image

Campagne tegen de illegale verstrekking van Europese passagiersgegevens aan de VS

maandag 5 mei 2003, 10:16 door Redactie, 5 reacties

Vandaag start European Digital Rights, een coalitie van privacy en burgerrechten organisaties in Europa, een campagne tegen de illegale verstrekking van Europese passagiersgegevens aan de VS. De campagne wordt gestart op het moment dat de Europese Commissie en het Parlement zijn gestart met een nieuwe ronde van gesprekken met de VS.

Tijdens de campagne biedt European Digital Rights modelbrieven aan die passagiers kunnen gebruiken om klachten in te dienen bij de
luchtvaartmaatschappijen en het College bescherming persoonsgegevens. Met deze brieven kan een vliegtuigpassagier zijn gegevens opvragen bij een luchtvaartmaatschappij en informatie krijgen over welke gegevens aan de VS zijn overgedragen. Een andere modelbrief is geadresseerd aan het College bescherming persoonsgegevens met het verzoek een onderzoek in te stellen naar de overdracht van persoonlijke data aan de VS. Beide brieven zijn beschikbaar via de website van European Digital Rights.

"De overdracht van passagiersgegevens mist een wettelijke basis en schendt EU privacy wetgeving. Er zijn zeer weinig waarborgen voor misbruik", zegt Maurice Wessling, voorzitter van European Digital Rights. "Wanneer Europese passagiers ten onrechte worden vastgehouden en onderzocht op vliegvelden, of wanneer hen zelfs de toegang tot de VS wordt geweigerd, dan zullen zij ontdekken dat het onmogelijk is er achter te komen welke gegevens de oorzaak zijn van deze beperkingen".

Sinds 5 maart 2003 hebben de Amerikaanse autoriteiten online toegang tot Europese Passenger Name Record (PNR) data van vluchten van, naar en via de VS. De toegang vindt plaats op basis van een overeenkomst tussen de Europese Commissie en de Amerikaanse Douane. De PNR data bestaat uit alle relevante informatie over een passagier: vertrek en aankomst tijden, speciale voorzieningen zoals maaltijden aan boord (kosher of halal) en informatie over de betaalwijze zoals credit card nummers.

EU privacy wetgeving stelt strenge eisen een de overdracht van zulke
persoonlijke gegevens naar derde landen. De politieke en economische druk van de VS heeft de Europese Commissie er echter toe gebracht de overdracht toch toe te staan.

De overeenkomst vermeldt dat de gegevens mogen worden gebruikt "voor
opsporingsdoeleinden" en dat de gegevens mogen worden bewaard zo lang als "nodig is voor het doel waarvoor ze werden opgeslagen". De Amerikaanse Douane mag de data ook delen met andere Amerikaanse overheidsinstellingen "voor legitieme opsporingsdoeleinden". Deze details in de overeenkomst zorgen ervoor dat gegevens van Europese passagiers nog jaren in de databases van de FBI en andere Amerikaanse overheidsinstellingen worden bewaard en gebruikt zullen worden voor brede en vaag omschreven opsporingsdoeleinden. De definities in de overeenkomst zijn veel breder dan het beperkte anti-terrorisme doelen die oorspronkelijk het Amerikaanse verzoek tot de overdracht van data rechtvaardigden.

European Digital Rights

Reacties (5)
05-05-2003, 10:43 door Anoniem
Amerika wordt steeds meer enge politiestaat waar je burgerrechten steeds minder worden.
Blij dat ik er niet woon. Ik zal het altijd zoveel mogelijk mijden, mede door dit soort zaken.
05-05-2003, 11:56 door Anoniem
Originally posted by Unregistered
Amerika wordt steeds meer enge politiestaat waar je burgerrechten steeds minder worden.
Blij dat ik er niet woon. Ik zal het altijd zoveel mogelijk mijden, mede door dit soort zaken.

Het volgende doelwit van hackers danwel crackers worden de vliegtuigmaatschappijen. Als je ziet dat die nu dus massa's aan persoonsgegevens en de evt daaraangekoppelde creditkaart data vergaren vormen ze een interresant doel.

Denkt de US echt dat ze uit deze data kunnen destileren of er aan boord van een vlucht een mogelijke terrorist zit ??? Even stereotyp denken, maar bij 20 maaltijden hallal is de kans op een kaping en evt verdere gevolgen dus groter ?? Of gaat t om een onschuldige groep reizenden op weg naar vakantie in de states ??
06-05-2003, 01:53 door Anoniem
11 september 2001 waarbij meer dan drie-eneenhalfduizend mensen stierven dankzij een groep islamitische waanzinnigen, mag nooit meer gebeuren. Als deze maatregelen nodig zijn om dat te voorkomen, heb ik als pasagier geen bezwaar tegen het opslaan van mijn gegevens in de databases van de FBI.
06-05-2003, 13:47 door Anoniem
saillant detail: PATRIOT act betekent weer meer geld voor een broer van GW. eigenbelang, meer niet:
http://www.populist.com/03.01.burns.html,
let ook op de belastingparadijsjes die gebruikt
worden, en de Carlyle group, nog een fraai staaltje van nepotisme, en een bende die ook zaken
deed met de familie bin laden.
06-05-2003, 17:27 door Anoniem
Originally posted by Unregistered
11 september 2001 waarbij meer dan drie-eneenhalfduizend mensen stierven dankzij een groep islamitische waanzinnigen, mag nooit meer gebeuren. Als deze maatregelen nodig zijn om dat te voorkomen, heb ik als pasagier geen bezwaar tegen het opslaan van mijn gegevens in de databases van de FBI.

Die groep waanzinnige moslimterroristen zijn anders wel gevormd, gefinancieerd en bewapend ndoor de CIA. Toen waren het "hun" terroristen, goeie terroristen.

George Bush hoeft alleen zijn vader maar te arresteren en hij heeft een van de hoofdverantwoordelijken te pakken.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.