Onderzoekers hebben een ernstige kwetsbaarheid in een internetprotocol ontdekt waar Linux gebruik van maakt en waardoor het voor aanvallers mogelijk is om in het verkeer tussen websites en hun bezoekers malware te injecteren of de verbinding van bezoekers te verbreken.
Het probleem (pdf) bevindt zich in de implementatie van de RFC 5961-standaard, bedoeld om verschillende soorten aanvallen te voorkomen. De standaard blijkt internetgebruikers echter aan aanvallen bloot te stellen. Aanvallers, ongeacht waar ze zich bevinden, kunnen via de kwetsbaarheid namelijk detecteren wanneer twee partijen met elkaar op het internet communiceren. Vervolgens is het mogelijk om de verbinding te verbreken en in het geval het om een onversleutelde verbinding gaat kan er zelfs kwaadaardige code in het verkeer worden geïnjecteerd.
De onderzoekers van de Universiteit van Californië en het Onderzoekslaboratorium van het Amerikaanse leger hebben gisteren tijdens een beveiligingsconferentie in de Verenigde Staten een demonstratie gegeven, waarbij ze malware op de inlogpagina van USA Today injecteerden. USA Today maakt geen gebruik van encryptie, waardoor de onderzoekers kwaadaardige JavaScript-code aan bezoekers van de inlogpagina konden voorschotelen.
RFC 5961 is nog niet volledig op Windows en Mac OS X geïmplementeerd. De meeste Linux-distributies ondersteunen het wel. Inmiddels is er een update voor Linux uitgekomen om het probleem te verhelpen, maar die is onder de meeste grote distributies nog niet uitgerold. Om de aanval te laten slagen moet één van de twee partijen kwetsbaar zijn, wat inhoudt dat veel grote websites die op Linux draaien kunnen worden aangevallen, zo meldt Ars Technica. Hieronder een video waarin de aanval wordt gedemonstreerd.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.